Уорлик за АЕЦ "Белене" и загубата на Трайков

Напускането на Трайчо Трайков е загуба за българското правителстов. Така посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик коментира тази сутрин по bTV "оставката" на министъра на икономиката, енергетиката и туризма, който всъщност беше уволнен.

"Трайков е добър човек, действа винаги в интерес на българските граждани, ние в САЩ високо го уважаваме. Може би Катар беше капката, която доведе до преливане на чашата. Премиерът Борисов каза, че работата по диверсификацията (в енергетиката) не е вървяла достатъчно бързо. Постигането на алтернативи би довело до намаляване на цените в енергетиката, добави Уорлик.

"Каквото и да се е случило, чух, че "Белене" няма да бъде построена. Борисов мисля, че го каза съвсем ясно. За първи път Борисов ни информира, че Дянков и Трайков са пътували до Москва и са казали на руснаците, че няма да се продължи напред с проекта "Белене", а че може да се ползва направеният руски реактор в АЕЦ "Козлодуй". Радвам се да видя, че премиерът е взел своето решение и внесе малко яснота", заяви американският посланик.

Уорлик посочи, че вярва на това, което Борисов е казал за АЕЦ "Белене".

По любимата си теза за добива на шистов газ у нас, американският посланик посочи, че въпрос номер 1 за България трябва да е гарантиране на околната среда. "Така че ние ще подкрепим България по отношение на това".

Поне за десети път Уорлик каза любимото си изречение: "Аз ако бях българин, все пак щях да искам да видя дали има шистов газ или не".

Вижте други страни, които внимателно са разгледали въпроса за шистовия газ. Има други страни, които са взели решение в подкрепа на шистовия газ, като са намерили начин да гарантират безопасността", подчерта американският посланик.

Той отбеляза, че България се намира на стратегическо място и нейните решения по отношение на енергетиката се отразяват на целия регион.

#1 Бояна 19.03.2012 в 11:17:34

Защо ли винаги кагато губернаторът на територията България Уорлик заговори се сещам за данайците и техните дарове?

#2 Оня Дето Го Трият 19.03.2012 в 13:00:11

Да не се окаже само, че Уорлик е по-българин и брани повече българските интереси от пишман-патриотарите, които върлуват по форумите....

#3 rossbul 19.03.2012 в 14:15:24

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8

#4 Десен 19.03.2012 в 15:30:06

Уорлик - президент!

#5 Vortep 19.03.2012 в 17:25:18

"Трайков е добър човек, действа винаги в интерес на АМЕРИКАНСКИте граждани, ВИЕ в РБ високо го уважаваТе" Той БЕШЕ добър човек, най-добрият в класа. Седеше на първия чин; до прозореца, вляво... Опита се да се закача с другарчето на Фафлата, да има различно мнение и ... глътна вода в Катар...

#6 Чинчифон 19.03.2012 в 17:31:55

Дребнавото принизяване на посланика на най-великата държава събужда сериозно подозрение.Че държавата му вече не е толкова велика.Яко са я закършили милите!Защото е доста вероятно Русия да оцелее,дори и без нас!

#7 Iratais 19.03.2012 в 18:14:25

Само не мога разбера закво изляха сума ти лев там в тая площадка у Белене. Доколко съм запознат (наще бачкат в АЕЦа Козлодуй) там в Белене си има и администрация даже. Въобще яко пара потъва там и в крайна сметка нищо се не случва. И тия конструкции там не са вечни - почнати са по Живково време ма нема да издържат още много, ако не се довърши целата работа. Грешни пари на вятъра.

#8 MacAllister 19.03.2012 в 21:28:50

Сещате ли се за Настрадин Ходжа? Дето си построил фурна, но надошли съседите и почнали да мрънкат, че вратата трябва да е на исток, на запад, на юг - всеки различно. Настрадин Ходжа просто взел та поставил пещта на колата и като дойдел някой да му дава акъл просто обръщал пещта накъдето дошлия каже... Ние явно не се научихме от приказките и затуй затънахме в разходи - не ни са виновни нито руснаците, нито американците или пък французите, ами туй че се чудим на къде да се завъртим. Ето че дойде премиер, за когото въртенето е професия и колкото и да е странно при толкова ниското му чело, може би наистина ще се стигне накрая до приемливо решение - реактора в Козлодуй. И аз мрънках на тая тема, идват нови технологии, няма смисъл да се загробваме със стари (и проблема въобще не е в това дали са руски), но пък след толкова разходи поне нещо смислено трябва да излезе, дори и да е вече невъзможно да е изгодно. А за Уорлик няма какво да се говори - той си слушка шефовете, но защо ние се чудим на кого да угодим и все забравяме себе си, виж това вече е проблем. АЕЦ "Белене" е просто един доста скъп пример как може да се загробят сума ресурси от дребни сметки и селска геополитика. Днес вече не знам може ли човек да бъде за или против атомната енергия, като става реч за "Белене", проблема вече е кво беше туй 30 годишно мотане натам-насам и няма ли да свърши най-сетне по какъвто и да е начин.

Новините

Най-четените