Ердоган посегна и на YouTube

Турция е блокирала платформата за видеосподеляне YouTube само ден, след като съдът разпореди да бъде възстановен достъпът до социалната мрежа Twitter, която беше спряна по волята на министър-председателя Реджеп Ердоган.

Турският премиер наскоро се закани, че ще изкорени Twitter, като не пропусна да спомене и другите популярни социални мрежи, в които изтекоха записи, уличаващи го в корупция. От националната телекомуникационна компания (TIB) обявиха, че сайтът YouTube е спрян в Турция заради административни мерки.

По-рано днес в анонимен профил в YouTube е публикуван аудио запис, в който началникът на турското разузнаване Хакан Фидан обсъжда възможна военна операция в Сирия с министъра на външните работи Ахмет Давутоглу и заместник-началника на въоръжените сили Ясар Гюлер, съобщава Reuters. Автентичността на записа не е потвърдена.

В неделя в Турция ще се състоят важни местни избори и вероятно платформата за видеосподеляне е блокирана, за да се предпази Ердоган от изтичането на още компрометираща информация за управлението му или партията му преди вота.

На 21 март достъпът до Twitter беше блокиран след съдебно разпореждане. Административният съд обаче отмени разпореждането след поредица жалби, доказващи, че забраната е незаконна и противоконституционна. Телекомуникационната компания обаче има право на 30 дни, в които да прецени дали да спази новото решение на съда и да възстанови достъпа до социалната мрежа.

Сред социалните мрежи, към които отправи заплаха турският премиер, е и Facebook.

 

#1 Nikkor 27.03.2014 в 21:42:48

Ами сега остава и Интернет да блокират та "да разберем всички силата на Турската република".Както се изрази този човек на снимката. Други негови златни мисли са например : - "Една бира месечно и вече си алкохолик". Сигурно затова у дома му се пиело само айрян. Ама най-ценната е тази : - "Демокрацията е като автобус.Качваш се на него и като стигнеш за където си тръгнал, слизаш." И никак не е смешно щото тази същата Турция така или иначе се е запътила да става регионална сила и да влияе върху живота на всички страни и народи около нея. Преди време в любимия ми "The Economist" имаше статия за Турция озаглавена "Маските падат".Даже нашите медии я публикуваха.По-интересното беше обаче коментарите под нея.Всичките до един на турци живеещи в страната и извън нея, включително и на някакъв британец, преподавател в Истанбулския университет и наричащ Турция "нашата страна", който чрез коментара си беше написал открито писмо до Президента на Турция Ахмет Давутоглу. Всички до един критични към правителството и към списанието. В един абзац на статията се казваше че "е дошло време за промяна в Турция". Много от коментиращите казваха - "Да, дошло е време за промна.И какво ще кажете Вие да я започнете.Като например спрете да наричате този човек и партията му "умерени ислямисти.""

#2 John Smith 28.03.2014 в 12:45:54

Ако блокира и golotube.ком и пада от власт ...

Новините

Най-четените