Украйна обстрелва бунтовниците с балистични ракети

Напрежението в Източна Украйна отново ескалира, след като стана ясно, че украинската армия използва балистични ракети срещу сепаратистите в Източна Украйна. Информацията е обявена от източник на американските служби, цитиран от CNN. По данни на източника, САЩ разполагат с данни, че украинските сили за сигурност са използвали балистични ракети с малък обхват срещу бунтовниците през последните 48 часа. Ракетите с бойна глава от половин тон имат обсег до 80 км.

Трима представители на американската администрация са потвърдили информацията.
Вашингтон все още не разполага с данни колко ракети са изстреляни, къде са паднали и какви щети са нанесли.

Засега няма реакция нито от Русия, нито от властите в Киев. Ако се потвърди, че наистина са използвани, това ще е най-смъртоносният вид оръжие, с което е стреляно досега в украинския конфликт. Според телевизията не е ясно, че сателитни снимки, които доказват информацията ще бъдат публикувани, защото това са „добрите" в конфликта.

Опълченците в Луганска област са намерили фрагменти от невзривила се напълно бойна глава на балистична ракета, съобщава за РИА Новости по телефона военният комендат на Луганск Сергей Грачов.

"Бях там, където ракетата не се е взривила докрай. Главата й е останала цяла", казва той.
Фрагментът е бил намерен в района на станция Вергунка, Луганска област. "Главата е голяма, почти колкото мен, а аз съм 1.80 м", казва той.

По-рано говорителят на Съвета за национална сигурност на Украйна заяви, че президентът Порошенко готви нов план за настъпление за опълченците, който ще бъде "неприятна изненада" за тях.

#2 янаки 30.07.2014 в 20:38:30

Недей да се притесняваш. Путин може да е пиян, но не е глупак. За какъв бяс му е да обеси на врата на Русия половината от фалиралата Украйна. И на него и на Обама не им пука колко хора ще бъдат разкъсани на парчета и осакатени от тези разрешени и неразрешени смъртоносни оръжия. Те се надлъгват в момента, кой да опере пешкира от тази бъркотия. Най-вероятно е „бунтовниците” да бъдат смазани и после – после правителството в Киев окончателно да обърка конците, защото, както се вижда, никой не бърза да си развърже кесията, за да направи нещо съществено за Украйна.

#3 A4i 30.07.2014 в 22:19:46

От седмица насам армията използва СЗО Смерч. Имат 80 такива на разположение и са доста по-опасни за населението от балистична ракета. Видео показва какви поражения нанася само ускорителя на Смерч при падане върху жилищна сграда : https://www.youtube.com/watch?v=WTNaiId3yWs https://www.youtube.com/watch?v=OAG1lddPpdc

#4 The Seeker 31.07.2014 в 01:03:28

Чак се учудвам, че някаква част от непозволените оръжия, използвани от Украйна излиза в европейска медия. Остава да споменат за касетъчните мини и белия фосфор, които ползваха преди около месец. @Levitt Hostel | 30.07.201416:46 "Ако информацията е вярна, това определено е лоша новина, за Укарйна.Използването на некнвенционално оръжие е военно престъпление и юридическа предпоставка Путин да вкара пияната си армия в Украйна и да започне третото световно клане " 1.Армията не е пияна и бележи развитие през последните 10-тина години също и от към въоръжение. 2.Точно третото световно клане се опитват да направи запада - Русия дипломатично се измъква, което не значи, че не и пука за случващото се в Украйна (в частност на Путин). Целта на запада е сега да го има това клане, докато Русия не си е върнала пълната сила (ако се случи след 2-3 години, при сегашния темп на развитие - няма да могат да и надделеят - сега е на кантар). Дано не се случва!

#5 YOLE 31.07.2014 в 14:49:03

Янаки , айде бе човек , закъсняваш . И повече не бъркай цар Мидас и цар Траян \ а ги е . а и двамата \ , за втори път ти се случва , срамота е .

Новините

Най-четените