Vox Dei - и нищо специално

С атмосферни условия, вариращи от "термоядрена зима" до "гьол", неделният ден не изглежда специален с нищо. Даже помиярите са се сгушили върху уличните шахти и ги мързи да лаят по клошарите, които се размотават около тях. Това са и почти единствените живи същества, които ходят по кварталните улици в деня на националния референдум, при това по обед - в тъй наречения пиков час.

Тук-там по кално-заледения асфалт внимателно стъпват граждани, запътили се към избирателната секция. Обобщеният образ е на семейна двойка, около и над 55 години - младите хора се броят на пръсти. Още по-любопитно е, че почти не можеш да видиш сама жена да отиде да гласува (а все пак сме в столицата, не на някои по-ортодоксални места). За сметка на това, доста честа гледка са внучетата. Хлапетата си играят в снега пред училищните сгради и май са най-големите победители от националното допитване.

Вътре в секциите е, завоалирано казано, спокойно. По 3-4 души се разхождат из коридорите - най-вече умиращи от скука членове на секционните комисии. Понякога настъпва известно оживление, пред някои стаи даже се образува опашка. Временно явление - просто някое по-голямо семейство се вдигнало да пусне бюлетина.

Из целия град цари атмосфера тип "Припят (украинският град-призрак след аварията в Чернобил през 1986 г.), става ясно от кратък разговор с един контрольор. 40-годишният мъж с цигара в уста ще ходи да гласува след като скъса още няколко билета.

Според него това дали си информиран за плюсовете и минусите на Втора атомна зависи от това "коя телевизия си гледал". Около 50-годишен гражданин директно казва, че не се е интересувал от коментарите по темата "Белене", защото има собствена позиция по въпроса. Тя, по думите му, се базира както на познания по енергийната тема, така и на възгледите му за развитието на страната. "Нямаше досега пуснати много пликове", споделя впечатленията си от секцията той. Според него няма особен шанс референдумът да стигне нужните 4 млн. участници.

Белобрад господин на около 65 г. споделя с мен разочарованието си от това, в което допитването се е превърнало: "Това е един пробен камък за това кой ще победи на следващите избори. Лошото е, че няма нищо общо с АЕЦ "Белене", а е само политика". Мъжът (който се представя с фамилията Чумаченко) е категоричен, че експертите са единствените хора, които на 27 януари 2012 г. са наясно с аргументите "за" и "против" изграждането на атомна електроцентрала в Белене. Затова и всичките му близки за пръв път няма да отидат да гласуват.

Според една от малкото представителки на нежния пол, които ми отделят минута време, поне в София информираността е била на достатъчно добро равнище. Дамата на средна възраст обаче е загрижена не толкова за референдума, колкото за условията, в които е гласувала: "Когато дойда тук, винаги се възмущавам, че училището е в отвратително състояние. Не може да се гласува при паднали тавани, при паркет, който е ужасен... Как да възпитаваме децата на естетика, на култура и доброта? Аз бих дала тези пари най-напред да се оправят училищата - това е по-важно от гласуването".

#1 Чинчифон 27.01.2013 в 20:07:48

Драги Яворе, От политици,с достъп до медиите,чух нещо,което ме потресе.А то е,че Референдума е върховна волеизява на народа при демокрацията!!!Това значи,че в йерархията на държавната власт волята от Референдума стои най-високо,включително над Парламент,Народно събрание,Правителство и съдебна власт,партии,синдикати,вероизповедания и така нататък! А в същност какво се случи? Другарят Б.Б.,самичък фиксира Референдума да се проведе само в един ден и дори определи точната му дата.Никой не се сети да попита народа!Парламента пък,доминиран от личната партия ГЕРБ си позволи да фиксира правила,при които волята на народа да се зачита или отменя?!И пак никой дори не се посъветва с народа!Да напомням ли как ни дресираха да зачеркваме бюлетините,или с какъв цвят да пишат далтонистите.Но простотията удари тавана,когато Референдума,дори без мнение от социолози, беше натъпкан в процентните рамки на последните парламентарни избори.Все едно,че лятната изборна победа на ГЕРБ на последните избори е ПО-ВАЖНА ОТ ЗИМАТА НА РЕФЕРЕНДУМА!Ти някога или някъде да си виждал ПО-ЕДРА МАНИПУЛАЦИЯ?И по-тежка подигравка с България

#2 dan4o73 28.01.2013 в 10:26:38

Има една вярна приказка която знам.А тя гласи:по-тобре си трай,когато околните те мислят за глупак,отколкото да кажеш нещо и да разсееш всички съмнения.Ако не знаеш една подробност, тези правила са гласувани по времето на любимата ти тройна коалиция.И ако трябва да се зачете волята на народа,означава тези 800 хиляди,които гласуваха "за", да извадят 3-4-5-6...10 милиарда и да си строят централа,защото останалите нямат нито възможност ,нито желание да го правят.

#3 Чинчифон 28.01.2013 в 10:46:22

dan4o73, какво са измислили някой хора,за да мамят другите,не ме интересува!Интересува ме действието на природните принципи и закони,които са създали хората.Ти сигурно знаеш,че България е малка страна,но с чудна природа!И ако българите станаха най-бедните в Европа и умират по-бързо от всички останали,то това означава,че са и най-глупави!Ако греша,поправи ме!

Новините

Най-четените