Насилие, смрад, мръсотия в затворите у нас

Ескалация на насилието, извращения, смрад, мръсотия, нечовешки условия, липса на елементарно медицинско обслужване. Така изглеждат затворите у нас през 2011 г., описани от Българския хелзинкски комитет (БХК), който повече от 15 години следи местата за лишаване от свобода, съобщи "Труд".

"Все едно сме 100 години назад, дори затворите в арабския свят са по-добри", заяви председателят на организацията Красимир Кънев, цитиран от автора на публикацията Павлина Желева. В България не се спазват задължителните стандарти за поне 4 кв. м площ на всеки лишен от свобода, а по закон това трябваше да бъде изпълнено до края на 2012 г. Вместо това, с поправки в закона Министерството на правосъдието предлага изпълнението на изискването да се отложи за 2019 г.

Според правозащитниците това е изключително тревожно. В София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен положението с пренаселеността е критично. В Бургас на 55 кв. м са настанени 44 души, има 40 легла на 3 етажа, а тези, които нямат, слагат постелята си на земята, пише в статията. Има 3 тоалетни и само един душ за 240 души. През нощта вратите са затворени и 44 мъже използват за тоалетна една кофа, смрадта и липсата на хигиена са ужасяващи, твърдят правозащитниците.

"Това води до напрежение между затворниците и до ескалация на насилието", обясни Станимир Петров от БХК. Сухата статистика показва, че само за първата половина на годината има 567 случая на насилие, а за цялата 2010 г. те са били 758. Ако темпът се запази, това означава, че 2011 г. ще завърши с над 1100 случая на тежки физически и психологически извращения сред затворниците.

Зад тези числа стоят драматични случаи: 27-годишен мъж е изнасилен многократно от съкилийниците си, след това залостен в килията, после отново изнасилен и след като със сетни сили успява да се добере до тоалетната, си прерязва вените. Открит е по кървавата диря, а лекарят на затвора дори не признава, че мъжът е насилен. 19-годишно момче се е обесило след системни издевателства и побои, заради които баща му многократно е молил синът му да бъде преместен в друг затвор. Администрацията твърди, че самоубийството е от любовна мъка.

От БХК алармираха за сериозен проблем със здравните вноски на затворниците. Въпреки че държавата е задължена да ги осигурява, след като излязат на свобода, се оказва, че са с прекъснати права и не могат да ползват безплатно лечение.

 

#2 Bobby_gBG 21.12.2011 в 12:26:43

Какво да се прави - демокрация... За толкова има държавата, толкова и остава след всичките цигански набези и неработене, толкова им и дава след като ги окошари... Вместо да се спазват малоумни правила на ЕС, да се върне принудителния труд, и затворниците да си изкарват издръжката - да видиш тогава как ще се повиши качеството на живот в затворите, и как също така много хора вече няма да искат да ходят на "почивка" в затвора - там условията колкото и да са зле са по-добре от циганското гето.

#4 lele male 21.12.2011 в 14:26:16

Затворите са ни последна грижа! На мен включително! П.С. Тез пранги на снимката не са български... Много чистички и лъснати изглеждат...

#5 strawsPulledAtRandom 21.12.2011 в 16:30:29

+1 за принудителния труд. С тази уговорка, че той не трябва да е "принудителен" - просто ако затворникът не работи, да не му се дава храна. Пропуснах ли да спомчена, че БХК могат да го духат? Ако съм пропуснал - БХК да го духат. Повторих го два пъти, защото както в оня виц, ми доставя удоволствие да напиша "БХК да го духат"

#6 Bobby_gBG 21.12.2011 в 17:02:07

5 strawsPulledAtRandom | 21.12.2011 16:30 Пропуснах ли да спомчена, че БХК могат да го духат? Ако съм пропуснал - БХК да го духат. Повторих го два пъти, защото както в оня виц, ми доставя удоволствие да напиша "БХК да го духат ------------------------------------------ Ооо, колега съвсем си прав, как може да пропусна и аз... Хем това ми беше първата мисъл като почнах статията и им прочетох заглавието на тези боклуци, ама докат почна да пиша не знам защо пропуснах да ги поздравя.... Шибани нещастници, дано и те и всичките им роднини да са принудени да живеят на не-повече от 5 метра от точно тази утайка изроди които така пламенно защитават... След като са толкова нещастни тези хора и никой не иска да им помогне, нека те да отидат да го направят, да ги интегрират. Да се погрижат. Боклуци долни толерастични!

#7 deowin 21.12.2011 в 17:35:04

Ама момент, нали уж затворите бяха рай на земята за циганите - спокойствие, безплатна храна, топличко, телевизори.. Боби каза така, значи е така! Статията лъже!!

#8 Rowan 21.12.2011 в 18:00:06

Деа, всичко ни е наред у кочината, че и за битовизмите в затворите да мислим! Има села в Родопите, дето живеят по 15 човека на глинен под в една стая, има пенсионери, дето мръвка не са виждали от десетилетия, дай да дадем кинти за ония, дето сами са си избрали да минат от другата страна. Тъпо. Пък и нещо ми се губи самия смисъл на превантивното въздействие на лишаването от свобода, за непристъпване на закона, от страх за влизане в затвора, ако там е по-готино като обстановка. Та нали точно страхът от онова гадното място, действа озаптяващо на лошите ни помисли? Даже и щатни изнасилвачи трябва да назначават, с удоволствие бих си плащал данъците за това. ПП: И аз да спомена де - Да го духат БХК.

#9 deowin 21.12.2011 в 18:08:46

>Та нали точно страхът от онова гадното място, действа озаптяващо на лошите ни помисли? Даже и щатни изнасилвачи трябва да назначават, с удоволствие бих си плащал данъците за това. Абсолютно съм съгласен с теб. За щатните изнасилвачи е малко пресилено, все пак затворниците някой ден излизат навън, и искаш да не имат зъб на цялото общество. Виж, за доживотните може изнасилвачи Просто се сетих, как Боби редовно роптае, че циганите си живеели живота в затворите, било рай за тях и прочие.

#10 Rowan 21.12.2011 в 18:20:48

Пък ако някой не го домързи, да види в отчета на БХК за 2010г. стр. 29, коя организация им дава пари, да се "борят" за правата на затворниците. Бегла проверка после на тази организация, води до едни "благовидни" фондации, дето наливат кинтите там. Все хубави хора са се събрали деа. Любопитно е обаче, дали някой плаща на медиите, да публикуват платените изказвания на БХК? Щото всичко на този свят струва пари, следователно някой го плаща. Що не вярвам, някой да дава пари, просто от загриженост за битовизмите на затворниците?

#11 Bobby_gBG 21.12.2011 в 18:28:41

9 deowin | 21.12.2011 18:08 Просто се сетих, как Боби редовно роптае, че циганите си живеели живота в затворите, било рай за тях и прочие. ------------------------------------ Да, така е неоспорим факт е. В затвора обстановката колкото и да е зле е по-добре от циганското гето.

#12 deowin 21.12.2011 в 18:48:19

>В затвора обстановката колкото и да е зле е по-добре от циганското гето. Предполагам си живял и в двете и говориш от личен опит, нали? Или поне си ги посещавал и двете? Виждал по телевизията? Чел във вестници? Чул от стринката на свекървата на втория си братовчед, че е така? Кое е точно източника на твърдото ти, непоклатимо мнение?

#13 Bobby_gBG 21.12.2011 в 20:33:41

За циганското гето имам лично какво съм видял, за затвора - вече мисля няколко човека казаха как мангалите се кефят докато са в затвора, защото им е по-добре.

#14 deowin 21.12.2011 в 20:42:43

>няколко човека казаха как мангалите се кефят докато са в затвора, защото им е по-добре. И това, че 'няколко човека' били казали нещо си, го прави вярно. Аргументът ти е непоклатим. Дори моето прасенце с ботушки не мое да бие 'ората рекоха така начи е така!'.

#15 Оня Дето Го Трият 21.12.2011 в 21:21:11

Ад било.... Е че в затворите какво да бъде, рай ли? Този рааааай води в ада

#17 Tony-2 22.12.2011 в 10:40:18

Няма как да е добре в затворите, те не са хотели. Но защо се вдига пушилка ? Да не би в домовете за сираци да е по-добре? И те са на издръжка от нашите данъци, както и НС, и МС, и всичките им там комисии, ведомства и т.н

#18 Хейтър 22.12.2011 в 10:54:26

Толкова ли е неразбираемо защо се вдига пушилка? Не ви ли е ясно, че за подобряване на условията по затвори, домове за сираци и подобни бардаци, ще се дадат едни пари, които съответно ще потънат в нечии джобове!

Новините

Най-четените