Порошенко обеща $3 милиарда за армията

Президентът на Украйна Петро Порошенко обеща нови оръжия за армията на стойност 3 милиарда долара (2.2 милиарда евро) до 2017-та година, защото операцията срещу сепаратистите в източната част на страната е изтощила военните, а заплахата от конфликт ще продължи да съществува.

Обещанието за превъоръжаване дойде по време на парад в Киев, тъй като днес Украйна отбелязва денят на своята независимост. Това накара някои критици да отбележат, че дългото шествие с техника и парадни униформи е неподходящо в момент на продължаващи сражения.

Армията показа мощ, докато жертвите в регионите на Донецк и Луганск вече са над 2000 от април насам. В Одеса се проведе военноморски парад, като това се първите такива демонстрации от 2009-та година насам, тъй като предишният президент Виктор Янукович ги бе забранил.

„За нас събитията през последните месеци се превърнаха в истинска война, макар и необявена. През последните шест месеца в изтощителните боеве се роди нова украинска армия", заяви Порошенко в телевизионно изявление. "Тази война не беше по наша инициатива, беше ни наложена отвън", допълни украинският лидер.

Превъоръжаването ще започне през следваща година и ще отнеме две години, включително с покупка на самолети, кораби, хеликоптери.

Парад на военнопленници в Донецк

Междувременно бунтовниците, контролиращи Донецк, обявиха, че възнамеряват да проведат собствено празнично шествие.

В крайна сметка те показаха десетки военнопленници пред събрала се тълпа в центъра на Донецк. Украинските войници, които са били заловени по време на сражения, бяха събрани на площад „Ленин" в центъра на града и освиркани от тълпата, който ги освиркваше с "фашисти".

 

#1 Форд Префект 24.08.2014 в 15:36:15

"Тази война не беше по наша инициатива, беше ни наложена отвън" - лъжа след лъжа и пак лъжа! Кой тръгна пръв да избива собствените си граждани, кой пръв употреби тежки оръжия срещу мирни деца, жени и старци? Нагъл лъжец, който ще свърши с куршум в челото - ето това е Порошенко!

#3 Ferrari ФЕН 24.08.2014 в 21:18:44

Двамата под мен са абсолютно прави ! И нещо много важно--никой не си спомня как беше свален ЗАКОННИЯТ президент,с преврат платен от някой "доброжелателни" хора .За жалост украинците са просД народ , като нашия и им повярваха. Много години ще се гърчат като нас и ще съжаляват !

#4 Ролинс 24.08.2014 в 23:25:56

Ехо, тримата под мен. Янукович не е бил "свалян", а сам реши да абдикира. Нищо не му пречеше да остане и сам да намери изход от ситуацията, който да задоволи и двете страни и да опази страната си от гражданска война. Да, ама реши да избере лесното и да бяга с парите си. А Порошенко беше демократично избран, както примерно Плевнелиев.

#5 The Seeker 25.08.2014 в 00:31:02

@Ролинс | 24.08.201423:25 "Ехо, тримата под мен. Янукович не е бил "свалян", а сам реши да абдикира. Нищо не му пречеше да остане и сам да намери изход от ситуацията, който да задоволи и двете страни и да опази страната си от гражданска война. Да, ама реши да избере лесното и да бяга с парите си. Намига А Порошенко беше демократично избран, както примерно Плевнелиев. " Властта е завзета със сила - въоръжена тълпа приблизително 35 000 човека. Янукович е забранил да се стреля на месо - което дава превес на бунтовниците - официалните по това време сили в града са били към 7000 (сериозна разлика) - военните не са се месили. А голяма част от Беркут са били затрити по тези протести (по тях стрелят, а на тях не дават). И докато наричаш това нормално сваляне на властта или абдикиране - тези да ги наречем активисти, в деня на Европа празнуваха крайно десния си "водач" фашист (Бандера) като разпънаха на кръст човек (в 21 век), пречупени кръстове, огньове и прочие. Така някаква крайност не усещаш ли - едните празнуват деня на Европа, другите разпъват жив човек?! Президентските избори бяха скалъпени после - промениха конституцията за минималния процент гласували на избори - точно поради липсата на гласове. И не, няма нищо общо с избора на нашия президент.

#7 sarfios 25.08.2014 в 05:16:01

Браво на Украйна! Продължавайте със същия дух, не позволявайте тези руски промити мозъци да се взимат на сериозно. Забавно ми е как, Путин каза, че ще защити руското население в Украйна, а пръста не си мръдна и измряха хиляди хора, хахаха! Невежеството е грях, така че ако позволяваш на правителството ти да те управлява и му плащаш данъци значи не си невинен. Хората с руско самосъзнание са пълни отрепки и заслужават това което получават, след като свинете гадни свалиха цивилен самолет, сега целия свят е срещу тях. Смешните сепаратисти да се крият между цивилните, и да ги ползват за щит, и въобще не ги интересува. Получават заслуженото си, УСПЕХ на Украйна, ЕС и САЩ! С вас съм!

#8 abductor 25.08.2014 в 12:17:24

Ма наистина си много тъп

#9 sarfios 26.08.2014 в 01:45:25

Времето ще си покаже кой тъп, кой остър

#10 The Seeker 27.08.2014 в 00:39:14

@sarfios | 25.08.201405:16 "Браво на Украйна! Продължавайте със същия дух, не позволявайте тези руски промити мозъци да се взимат на сериозно." Тоест за теб 35000 от остро десни (да ги наречем скинари) + около 7000 Украинска войска (голяма част от които не искат да воюват) представляват Украйна, а останалите 50 млн. (без 6 до 7 млн. от Луганс и Донецк) не са Украйна - понеже това е ситуацията в момента. "Забавно ми е как, Путин каза, че ще защити руското население в Украйна, а пръста не си мръдна и измряха хиляди хора, хахаха!" По-голямата част от действията са за да накарат Русия да влезе в открита война, което ще доведе до много по-големи минуси за Русия и Украйна от сегашното положение. Издържайки на провокациите, той помага на всички - освен политическите действия които извършва в полза на Руското население - на скоро и помощите в конвоя. "Невежеството е грях, така че ако позволяваш на правителството ти да те управлява и му плащаш данъци значи не си невинен." Ти си един чудесен пример за невежество, а като гледам изразните ти средства - явно на подрастващото население. Малкото мозък, който сте имали е изтекъл по дискотеките, чалгата, екстазито и другите интелектуални занимания. Хора, които не са прочели 3 книги на кръст не могат да говорят за невежество! "Хората с руско самосъзнание са пълни отрепки и заслужават това което получават, след като свинете гадни свалиха цивилен самолет, сега целия свят е срещу тях." Хората с Руско съзнание и самосъзнание е трябвало да оставят такива като тебе да се кланят на фесовете и лев да не дадат за "провинциите" в БГ по време на Турското "присъствие" - та сега да сте част от Турция, която някак си не я искат особено в Европа (защо ли). Новите данни за самолета показват, че е имало отверстия от стрелба по самолета (придружаващите го Украински изтребители), а диспечера, който е насочвал самолета е бил от хората на един от ологарсите свалили официалното Украинско правителство. В Украйна дават вече заден ход при отварянето на този въпрос - защо ли, ако имат доказателства за Русия? "Смешните сепаратисти да се крият между цивилните, и да ги ползват за щит, и въобще не ги интересува." Това не е вярно - "сепаратистите" са самите цивилни жители, техните синове и бащи. "Получават заслуженото си, УСПЕХ на Украйна, ЕС и САЩ! С вас съм! " Аз ти пожелавам да поживееш поне 2-3 месеца в страна, в която ЕС или САЩ са наложили "демокрация" последните 10-тина години, и дано не ти се случва, теб да обявят за сепаратист, понеже защитаваш семейството си или къщата си. И като сме почнали така - какво се е променило в положителна посока тук (и не само тук) след влизането ни в ЕС? Как се подобри живота на хората в Ирак след като го демократизираха, как се разви демократичен Афганистан и много други освен тях?

Новините

Най-четените