В Израел подкрепиха протестите срещу властта

Солидарност с протестите срещу правителството на Пламен Орешарски изказаха български евреи в Израел.

Те подготвиха протестна декларация и подписка срещу кабинета, която ще бъде връчена в посолството на България в Тел Авив, съобщи БНР.

Протестът беше организиран на най-българското място в Израел - площад "Димитър Пешев" в телавивския квартал Яфо. 

Пред паметника на най-достойния според българските евреи парламентарист емигрантите изказаха своето възмущение от състава на днешния български парламент и правителство.

Те размахаха знамена и плакати с надписи "Ние сме с вас" и "Оставка за Орешарски" и пиха протестно кафе на площада. 

Освен това си обещаха, че ще се събират редовно до оставката на правителството.

Протестът привлече вниманието на жителите на Тел Авив, както и на част от израелските медии.

В София протестът "На кафе" не се състоя. Останали са само плакатите и палатките около паметника срещу Народното събрание. При служебния вход, през който влизат депутатите, вече няма засилено полицейско присъствие. 

Тази вечер протестиращите се готвят за посрещането на "ваканцуващите" депутати в резиденция Евксиноград. С преместването на проявите на  Черноморието протестиращи следват символично депутатите, които излязоха в парламентарна ваканция на 3 август.

Демонстрантите са организирали обсади по суша, вода и въздух, като са получили разрешение за протеста от община Варна за времето от 17.30 ч. до 21 часа.

От няколко дни по пътя за Евксиноград могат да се видят билбордове с надпис: "Оставка, г-н Орешарски".

#1 азът 05.08.2013 в 16:17:38

чифутчета недотепани...

#2 янаки 05.08.2013 в 16:47:20

Димитър Пешев подкрепи с гласа си Закона за Защита на Нацията. Този закон влезе в сила със всички последствия за българските евреи – отнемане на граждански права, конфискация на имотите, изпращане на мъжете евреи от 18 до 50 години в трудови лагери........ Това му се е видяло напълно нормално (става въпрос за евреи), затова е гласувал закона. Когато като следствие от този закон (за който той е гласувал) трябваше да изпратят евреите в лагерите на смъртта, той се застъпил пред царя и – става еврейски благодетел.

#3 Бобо 05.08.2013 в 17:41:48

"Лагерите на смъртта" според еврейската митология. А иначе хората от 18 до 50 години , по това време са отивали на фронта.

#5 Феята на Смъртта 05.08.2013 в 20:36:34

Аз пък не мога да разбера, какво толкова плюете по Израел? Някой от вас да е живял там? Някой да се е помъчил да разбере тези хора- животът им, навиците им, вярата им, загубите на децата им? Как не го е срам някой да нарече хората "чифутчета"!? Това показва само и единствено злоба, неприязън и безсилие. Извинявайте, обаче просташкия манталитет си остава такъв, та ако ще и 1000 пъти да провъзгласиш на всеослушание, колко си променен, демократичен и широко скроен. Израел е една прекрасна държава, от която може да бъде взет много голям пример- като се започне от мисленето на хората, та се стигне до болезнената любов към държавата, жаждата да я съхранят и да пребъде. Израел винаги ще подкрепя България, просто защото България е спасила множество евреи. Факт, който никой не може да оспорва! И, всички които наричате евреите "чифути" се засрамете от бабите и дядовците ви, които по време на войната са ги спасявали защото са били против подобен ужас!!!! Защото са били хора, комшии и приятели. Дарили са им ЖИВОТ- дело достойно за възхищение.

#7 янаки 05.08.2013 в 22:36:23

Израел си има собствени проблеми и то вътрешни, еврейски, така да се каже. Най-големият им проблем са – haredim – те не признават държавната власт, не служат войници, в голямата си част са на социални помощи (от 10 мъже – 4 работят), 60% от техните семейства живеят под прага на бедността. Имат и по десетина деца. И най-лошото – те са религиозни фанатици и тъй като са 1,3 милиона от населението –като електорат имат голяма тежест и както ДПС при нас, са балансьор на властта. http://en.wikipedia.org/wiki/Haredi_Judaism ("El Pais", Испания) http://inosmi.ru/world/20130603/209646294.html "Haaretz", Израел: http://inosmi.ru/world/20130523/209272533.html Тенденциите и при тях , както и при нас, са плачевни - 25% харедим, 25% местни араби, 50% евреи, които не са фундаменталисти.

#11 Rodrigo Diaz de Vivar 06.08.2013 в 08:39:43

Frida, сега по рамазана, да не си пила нещо по-особено, че ... с този "съветски" звучиш психически настабилна ...

Новините

Най-четените