Кризата в Украйна в десет карти и инфографики

В Крим напрежението не стихва - западните правителства заплашват Русия, но въпреки това казачеството и други руски паравоенни формирования, за които Москва не признава, че са там, продължават да увеличават броя си в автономията.

Ситуацията е сложна, отношенията между силите, замесени в конфликта - обтегнати. New York Times се опитва да обясни в няколко инфографики картината на конфликта - във военен, икономически и исторически план.

На 16 март в Крим е насрочен референдум за присъединяване на автономията към Руската федерация. В последните дни отрядите за самозащита на рускоговорящото население в автономната област прераснаха в сериозна военна сила.

ЕС в аванс обяви за незаконно бъдещото всенародно допитване в Крим.

"Газпром" заплаши Украйна със спиране на доставките на синьо гориво, ако Киев не плати задълженията си от 1.89 млрд. долара.

Москва твърди, че не желае нова Студена война заради събитията в Крим, но предупреди, че се задава повторение на газовата криза от 2009 г.

Правителството в Киев спря руските версии на украински медии, а в Крим решиха да обявят руския език за официален, както и да предприемат стъпки за преминаване към руската рубла като национална валута.

Новините

Най-четените