Уганда въвежда доживотен затвор за хомосексуалните

Хората с хомосексуална ориентация в Уганда са заплашени с присъди от 14 години до доживотен затвор, съобщават световните информационни агенции.

Президентът на страната Йовери Мусавени подписа на специална пресконференция закона, който бе приет в края на 2013 г.

Според новите текстове наказанието за еднократен хомосексуален акт е до 14 години затвор, а в случай на рецидив виновните могат да получат и доживотна присъда. Наказания са предвидени дори и за хората, които са знаели и не са съобщили на властите за нарушители на закона.

Уганда криминализира подкрепата за хора с хомосексуална ориентация и дори признаването на съществуването на хомосексуални отношения, с което са оставени извън закона всички неправителствени организации, работещи в тази област.

"Днес не отидох на работа. Заключил съм се вкъщи. Не знаем какво ще се случи, общувам по телефона с останалите активисти. При тях не е по-различно, всички са се заключили по къщите си. Не можем да мръднем. Всички се пазят едни друг и не знаем какво се задава", споделя гей активист, цитиран от BBC.

Първият вариант на закона беше още по-тежък, защото предвиждаше и екзекуция за "тежки хомосексуални престъпления".

През януари пък президентът блокира текста, като каза, че иска повече информация, но днес е подписал закона, който се ползва с одобрението и на правителството.

Приемането на подобно законодателство се очаква да усложни значително международните отношения на Уганда и по-конкретно със САЩ, откъдето страната получава значителни финансови помощи. Президентът на САЩ Барак Обама описа закона като "повече от обида и заплаха за гей общността в Уганда".

#1 deowin 24.02.2014 в 19:37:56

Поредният пример на изостанало, примитивно мислене от страна, която иначе е цъфнала и вързала - Уганда. Защо не Швейцария или поне Мексико (не че там текат реки от мед)? ОК, съгласен съм, че корелацията не е причинно-следствена връзка, но все пак е учудващо силна връзката между липса на толерантност в едно общество и сериозни други икономически, политически и социални проблеми - необяснимо силна, ако толерантността и липсата на предразсъдъци не бяха поне някакъв фактор за това дали една държава е в състояние да се развива и да просперира.

#2 Оня Дето Го Трият 24.02.2014 в 20:09:31

Следим със затаен дъх развитието на Уганда сега. Забраняваш педалите и да видим какво следва. Щото в България всичко ни е ОК, просто гей-парада пречи да задминем с бясна скорост Германия, Англия, Америка..... веднъж да забранят педалите и всичко ще се оправи

#4 Борката 24.02.2014 в 21:55:27

Мануела ,некъв друг коментар имаше,но е истина ,че искаме децата да са щастливи, друг е въпросът ние как ще се чувстваме!

#5 Rodrigo Diaz de Vivar 25.02.2014 в 09:02:08

Мда, в обединеноте арабски емирства има нулева толерантност към гладните и жадните по време на рамазана. Ако хапваш нещо публично, пушиш, пиеш вода, дъвчеш дъвка или нещо подобно, има вариант да стигнеш и до затвора. Ама ... те и ОАЕ не са цъфнали и завързали икономически. Май.

#6 Оня Дето Го Трият 25.02.2014 в 10:09:56

Железна логика, Родриго. В Уганда май първо трябваше да се хванат за работа и да си изкОпат нефт (както в Русия и ОАЕ), а после да забранят гейовете. Което щеш не щеш пак те довежда до неприятната за много хора мисъл, че се забогатява с работа и малко късмет (нефт в двора), а не с анти-гей закони.

#7 John Smith 25.02.2014 в 12:54:27

Начи Другари, за Прасето бях сигурен ,че го разпробиват, ама Оня ме изненада Нали имаше по едно време приятелка, дето мачкахте чершафите бре???? Ко стана, заеба ли те? Или мъжката ласка по те кефи???

#8 Мина 25.02.2014 в 15:14:37

Ужас, че да не е престъпление, че си се родил такъв и не го подтискаш докато обезумееш или не провалиш живота на някоя жена/мъж, ако си лесбийка (виж ТОВА според мен трябва да се счита за престъплние!!!)!??

#9 mima 25.02.2014 в 15:42:24

Всъщност има вече някои проучвания, които свързват хомосексуалността при мъжете с храната, която ядем и водата, която пием. Има определени водоизточници, които се насищат с женски хормони дошли от козметиката и лекарствата, които всички ползваме. За съжалние хормоните не се улавят от пречиствателните съоръжения и попадат в околната среда. Но и така гейовете не са виновни за състоянието си, а обществото като цяло. В Уганда доста са се попрестарали със закона.

#11 AlahAkbar 25.02.2014 в 18:31:57

Мима, а от следите на самолетите във въздуха се оглупява много. Точно както в твоя случай...

Новините

Най-четените