Пари става притурка на Дневник

Шведската медийна група "Бониер бизнес прес" е продала вестник "Пари", съобщи БЛИЦ, като се позова на информирани източници. Най-авторитетният български бизнес всекидневник стана най-напред 50%, а после и 100% собственост на семейната издателска компания "Бониер".

През м.г. медията беше напусната от предишния си собственик Валентин Панайотов и от дългогодишния главен редактор Стефан Неделчев. През есента на 2009 г. изпълнителен директор на "Пари" стана журналистката от в. "Капитал" Лилия Апостолова.

Апостолова е вдовица на убития през 2000 г. бизнесмен Кристиян Маслев - собственик на фирма "Натурела". Той се прочу покрай приватизационния си фонд, а в историята е и адвокатката Надежда Георгиева (зверски заклана в столичния кв."Надежда").

БЛИЦ научи, че "Икономедиа", чийто мажоритарен пакет беше продаден м.г., е купила в."Пари" след неуспешни опити на "Бониер бизнес прес" да продаде вестника на няколко медийни групировки и на Христо Грозев, миноритарен собственик на "Труд" и "24 часа". 

Според електронното издание Иво Прокопиев продължава да контролира "Икономедиа". Той се канел да назначи като изпълнителен директор на фирмата Лилия Апостолова. В знак на недоволство от връщането на бившата им колежка 8 журналисти от в."Капитал" напускат. 

За главен редактор на в."Дневник" с притурка "Пари" се спряга Иван Бедров, бивш журналист от фалиралата Ре:тв и заместник-главен редактор на в."Пари". За нов главен редактор на в. "Капитал" се спрягат Иван Михалев и Алексей Лазаров. В момента главен редактор на седмичника е Станка Тошева.

30% съкращения се гласят във в."Дневник", съобщава още БЛИЦ.  

В уебсайта на Bonnier business press е написано, че тиражът на в."Пари" е 2600 бройки. Според информирани - от тях се продават около 800, в 20-ата година от създаването на медията.

Според информирани преговорите за окончателното завършване на сделката ще завършат след две седмици. Те са водени от Иво Прокопиев, но заедно с него са наследникът му като председател на КРИБ Огнян Донев, шеф на "Софарма" - съсобственик на "Труд", "24 часа" и сателитните им издания и банкерът Левон Хампарцумян, който кредитира сделката за т.н. ВАЦ-ови вестници.  

Христо Грозев и Карл фон Хабсбург водят дела срещу Огнян Донев и Любомир Павлов за собствеността на Вестникарска група България, която издава в."Труд" и в."24 часа".

Новините

Най-четените