Радикалните на протест

И тази неделя протестите продължават в цялата страна, макар и със затихваща сила, непрекъснато се множащи се водачи и неясни искания. В София шествие от МИЕТ до президентството организира т.нар. „Радикално крило на протестно движение". Митингът на неизвестната формация е под мотото „Народът срещу олигархията".

Докато някои протестират, други инвестират в бъдещата си политическа кариера. Пред Народния театър Янко Петров, Дончо Дудев и Aнгел Славчев започват подписка, за да създадат поредната нова партия за последните десетина дни - "Демократична гражданска инициатива" (ДГИ). Все пак, целта им е доста висока - протестиращите милион българи да вкарат 160 депутати в парламента.

Като представител на недоволните българи се изтъква и друго от серията новосъздадени формации - „Българска пролет". По-късно днес движението ще даде пресконференция, за да запознае аудиторията със своята декларация по президента и премиера срещу опита за подмяна на исканията на протестиращите.

Втората столична акция е на ВМРО, които изкараха около 200 свои привърженици на улицата, а след това внесоха документи в ЦИК за регистрация на изборите.

„Ние продължаваме да настояваме служебното правителство да извърши пълна ревизия на енергоразпределителните дружества, които ограбиха българския народ и ревизия на всички онези обществени средства, които правителството на ГЕРБ е изразходвало за тези три години и половина на власт", заяви лидерът на партия Красимир Каракачанов, цитиран от БНР.

Каракачанов има претенции и към ЦИК. Той пита на какво основание комисията продължава да разпределя партийните места в секционните комисии, след като парламентът се разпусна и парламентарни партии на практика няма.

Пловдив

Един от най-колоритните участници в протестите в Пловдив Иван Бояджиев, по-известен като "Дядя Ваня", се „самозапали" символично в началото на днешния протест на площад "Централен", съобщи Дарик.

Пред около 100-ина души той запали своя снимка, полята с одеколон, в знак на протест срещу самозапалванията в България. Старецът изгори и маска, която беше сложил на лицето си. Обясни, че действията му символизират сваляне на маските, които българският народ е носил до момента.

Очаква се протестиращите да преминат по Главната в посока централата на ЕВН, откъдето вероятно ще блокират някои от основните булеварди в града.

И пловдивските рокери организираха свой протест днес. След обиколка по улиците те ще спрат в близост до общината, за да се включат в традиционния митинг, който се провежда всяка неделя вече втори месец. Рокерите са обединени от бизнесмена Атанас Червенков - Наско Райфъла. Те са недоволни от високите местни данъци и такси, месечните суми за детски градини и ясли, както и наемите за общински терени.

#1 Оня Дето Го Трият 24.03.2013 в 13:13:52

"....Янко Петров, Дончо Дудев и Aнгел Славчев започват подписка, за да създадат поредната нова партия за последните десетина дни - "Демократична гражданска инициатива" (ДГИ). Все пак, целта им е доста висока - протестиращите милион българи да вкарат 160 депутати в парламента...." Браво! Най-накрая нещо умно от господата протестиращи. Ще съм щастлив ако вкарат 160 в Парламента. Обаче ако не успеят да вкарат и 16, значи от протестите няма никакъв смисъл - хората (гражданите) си искат ГЕРБ, Тройната коалиция, ДПС и т.н. и стига са врещяли по площадите. Логиката е желязна - ако някой може да я обори, да заповяда

#2 Чинчифон 24.03.2013 в 15:36:47

СВОБОДА Е КАКВОТО ПРАВИШ В ОТГОВОР НА ОНОВА,КОЕТО СА ТИ НАПРАВИЛИ Jean-Paul Sartre /1905-1980/

#3 explorer 25.03.2013 в 10:24:04

@#1 Така става като не се учим от историята. На първите демократични избори в най-новата история, СДС изгуби и впоследстиве отчете, че липсата на структури по места е основния проблем. Всъщност тук е заровено кучето - лесно е да изкараш няколко десетки хиляди на улицата против нещо, но колцина от тях ще се обединят за(д) идея, да не говорим за платформа....и разбира се пак опираме до личностите, които са най-уязвимото звено.

Новините

Най-четените