В Босна горят правителствени сгради

Трети ден на протести в цяла Босна и Херцеговина. Демонстранти подпалват правителствени сгради. Полицията използва гумени куршуми и сълзотворен газ в столицата Сараево и северния град Тузла.

От сградата на президентството в Сараево излиза черен дим, протестиращите недоволстват от икономическия и политически напредък в балканската страна. Безработицата е около 40%, а безредиците са безпрецедентни от края на босненската война насам.

Сараевският в. "Дневни Авааз" твърди, че полицията използва вода, за да разпръсва протестиращите, които хвърлят камъни по сградата на президентството. Според вестника в безредиците има най-малко 50 ранени. На 6 февруари в резултат на сблъсъците между полицията и демонстрантите в Тузла има 130 ранени, повечето от тях полицаи.

Размириците започнаха по-рано тази седмица от Тузла заради затварянето и продажбата на фабрики, в които работеше по-голямата част от местното население. Демонстрантите в други градове, вкл. Мостар, Зеница и Бихач, подкрепиха работниците от Тузла и критикуваха правителството за провала му да се справи с растящата безработица. Стотици хора се събраха в знак на подкрепа и в столицата на Република Сръбска Баня Лука.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 08.02.2014 в 01:17:30

Айде сега САЩ да ги извади от кашата в която им помогна да се потопят. Да вдигнат от гроба Алия Изетбегович да им чете "Ислямска декларация" от някоя трибуна. Косоварите са следващите.

#2 John Smith 08.02.2014 в 13:22:04

Ко става пък там? Тия какво искат, нали е Демокрация???

#3 Оня Дето Го Трият 08.02.2014 в 15:13:39

Интересно, дали ако ти излезе пъпка на носа или пък завали дъжд в почивния ти ден и за това е виновна Демокрацията? Протести само в Северна Корея няма и по-рядко в Русия и Китай. Сигурно е щото там няма демокрация......така де, прави сте в крайна сметка - демокрацията е виновна

#4 GETI 08.02.2014 в 19:05:55

Тази е от американската демокрация-свободен си да правиш всичко,което ние казваме( Ирак,Афганистан,Либия,Косово,Румъния,България,Сирия-нещо се опъва)

#5 Оня Дето Го Трият 08.02.2014 в 19:47:31

ПРавилно, ред трябва да има, като се опълчиш на властта да бесят на площада, да режат ръце, да пускат отровен газ, да арестуват наред - Ирак, Афганистан, Либия, Сирия......скоро и България, че още нещо се опъва и на демокрация си играе

Новините

Най-четените