Решение за АЕЦ "Белене" преди изборите няма да има

Съдебната процедура между НЕК и "Атомстройекспорт", строителя на Втора атомна, ще оскъпи проекта АЕЦ "Белене". Това заяви днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по БНТ. Иначе преговорният процес за съдбата на проекта вървял с много добро темпо, професионално, състояли се и няколко срещи.

Икономическият министър каза, че в момента се подготвя защитата в Париж и внасянето на иска в Женева. В Париж е по повод заведения през юли от руската компания иск срещу България за 58 млн. евро за извършени дейности, за които се е наложило да привлече кредитен ресурс.

В същото време НЕК завежда насрещен иск за 61 млн. евро за неплатено оборудване.

"Когато въпросите, за които има несъгласие, не могат да се решат с преговори, се стига до съдебни механизми. Такъв вид развитие не е добре за проекта, повишава цената му при всички случаи, защото вече инвеститори и изпълнители отчитат допълнителна премия за риск", заяви Трайков. 

Окончателно решение за "Белене" няма как да има преди изборите, защото критериите за ядрената безопасност ще излязат чак в края на годината, обясни още министърът. Трайков посочи, че България не е "остров, а кораб, който плува според състоянието на морето".

В коментар на обвиненията на червения депутат Румен Петков, че затварянето на "Лукойл" е било грешка и удар по сигурността, икономическият министър подчерта, че става въпрос за спазването на закона и заяви иронично: "Пропуснал съм съобщението, с което е обявено, че Петков е новият пиар специалист на "Лукойл"...

#1 Чинчифон 25.08.2011 в 16:48:58

Естествено е,че решение за АЕЦ,преди изборите няма да има!Само наивници могат да вярват,че ГЕРБ се вълнуват за съдбата на България повече,отколкото за уреждането на служебната си победа в идващите избори.За тях държавата е инструмент за утвърждаване на суетата си,а не обратното.

Новините

Най-четените