България на съд заради забраната за раждане у дома

Българският хелзинкски комитет (БХК) заведе дело срещу България заради ограничаващата правна уредба, която не позволява на майките да родят в домашни условия с медицинска помощ.

Българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане - да носят административнонаказателна и наказателна отговорност.

Юристите на организацията завеждат дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това.

Медицински лица могат да помагат при раждане вкъщи, но само ако вече са настъпили усложнения и се налага спешна намеса.

Законодателството, което ограничава правото на ефективен избор на жената къде да роди, е нарушение на правото й на личен живот.

БХК иска Съдът да задължи България да промени закона, който произволно принуждава жените да раждат институционализирано - само в болници, в които трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо и интерфериращо.

Забраната за асистиране или липсата на правна уредба са типични за държавите от бившия източен блок, например Сърбия, Словения, Хърватска, Чехия, Унгария.

ЕСПЧ е сезиран с жалби на гражданки на последните три държави. ЕСПЧ вече осъди Унгария за такова законодателство.

Съдът намира, че съществуващата заплаха от преследване, грозяща медицинските лица, които асистират при домашно раждане, нарушава правото на личен и семеен живот на жалбоподателката.

Австрия, Белгия, Франция, Германия, Холандия, Великобритания са само част от държавите в Европейския съюз, които допускат и изрично уреждат в правната си рамка раждане в домашни условия с асистиране от медицински лица.

#1 dedogo6 29.10.2012 в 13:39:37

Хайде дамите да се изкажат, щото аз не мога. Слаби са ми аргументите... А БХК кои бяха , че нещо не се сещам?Тия викам да ги забранят със закон, че ми е писнало от псевдоорганизации, които целят единствено да ни уронят престижа пред света.

#2 Вера 29.10.2012 в 14:42:30

Раждането у дома може да стане проблем и за майката и за бебето и е опасно! Трябва да си малоумен, за да си го причиниш. Никоя майка няма право да причинява нарочно това на детето си. Чудя им се на такива майки що не земат да се пробват по нивите и полетата кат навремето бабите им... П.С. Аз съм родена у дома, ама защото линейката не е могла да дойде навреме, пък и баща ми докато намери телефон ... все пак преди 40 години се развива случката в голям сняг и студ. Здрава съм и майка ми е била добре, но все пак са ни прибрали в болница и са ни наблюдавали достатъчно, за да са сигурни, че всичко е наред.

#3 lele male 29.10.2012 в 14:51:30

То в частните клиники има проблеми с ражданията, защото им липсва апаратура и транспортират бебето и родилката до АЕГ, пък какво остава в къщи... Скоро имаше проблем с такава родилка в Копривщица... бебето й почина... Но всеки има правото да си носи последствията от своят избор...

#4 NannyOgg 29.10.2012 в 15:33:10

Хм, какъв ли точно избор има в България ... Раждането вкъщи не е забранено, само че асистирането при такова раждане - да. Е, какъв избор и кое и е умното и загриженото на държава, която знае, че жените раждат вкъщи, не им забранява, но им забранява /под страх от адм. и нак. отговорност за лицата, които асистират/ да родят по-сигурно и под медицинска грижа, па макар и в собствените им домове? Срещу кое ритаме сега - срещу майките, които раждат вкъщи? Това не е ли личен избор или отново обществото трябва да определи, понеже на някого това се струвало малоумно /само не са ми известни случаи по-умните да седнат и да се дернат вместо по-малоумните, та са така убедени в правотата си, че и решения вместо другите и децата им искат да вземат/? Не е ли далеч по-голяма грижа, когато населението и без друго се топи, а практика на домашно раждане вече съществува, да се регламентира, да се направи по-безопасна, да се отреди законово, че такава практика трябва задължително да се извършва в присъствие на акушер и/или лекар-гинеколог и др. помощен персонал /има си специалисти, нека преценят/?

#6 Кака Мара 29.10.2012 в 23:11:52

Да, по принцип би могло да се регламентира.Обаче при крайно ясни условия, изрично записани (къде?взакон?в наредба? ).Всъщностби следвало преди да се разлайват кучетата, да се разясни, че раждането в къщи е винаги т.нар. "естествено раждане"- няма анестезия, няма секцио. Дали таткото ще е до напъващата родилка е под въпрос- със същия успех би могъл да бъде или да не бъде в болницата при нея; това таткото си го решава., не БХК.Много важният момент, с който се спекулира е, че някой ще иде да води раждане в къщи ей така.Трябва да е ясно, че бленуващата раждане в къщи първо, ще трябва да си намери акушерка/ акушер- гинеколог, който да се навие да и води раждането в къщи и с когото да се е уговорила предварително; второ, ще трябва да си му плати.Не виждам как иначе ще стане...при това ,а приори е ясно, че в къщи раждане би могло да се обсъжда само при здрава, млада, с нормално протичаща бременност жена, която за предпочитане не е първораждаща, не е бременна с близнаци, плодът е добре, т.е. няма съществени рискове както за майката,така и за детето( необременена акушерска анамнеза, ако искаме да се направим на много разбиращи).Другото е чиста лудост.Ама БХК по навик говори само каквото му отърва...

#7 Bobby_gBG 30.10.2012 в 08:03:29

Аз пък искам смърт за БХК. Моментално. За всички техни членове. Не им ли писна на тез изроди само да искат и искат и искат, а не казват какво ще се дава срещу това дето се получава? Тези изроди се държат така сякаш България не е най-бедната и мизерна страна в ЕС, ами сме мултимилиардери, и след като всички останали тънат в охол, само за тези техни "каузи" няма пари. А всъщност техните искания винаги са от най-скъпите и най-наглите. В случая - имаме мнозинство лекари и сестри дето масово се изнасят извън България, и съответно болничната система няма достатъчно кадри. Едно домашно посещение на доктор, сестра, акушер и т.н. гълта много време, и означава че някой в болницата ще остане без доктор! А забраната е за да не се окаже че хората са масово на домашни посещения да прибират пари, а в болницата няма кой да се грижи за нормалните пациенти.

#8 Bobby_gBG 30.10.2012 в 08:05:34

6 Кака Мара | 29.10.201223:11

#10 Шебек Хасан 30.10.2012 в 09:35:00

Тия изроди от БХК не пропускат и най-малката възможност да съдят България.

#11 Шебек Хасан 30.10.2012 в 09:37:16

Не е нужно разрешение за арбалет, ама се съмнявам да ти разрешат да простреляш член на БХК или някой ром.

#13 lele male 30.10.2012 в 10:45:57

Немотията или недоимъка, или както искате го наречете, кара хората да избират раждането вкъщи. Те си мислят: Избор на екип – пари, без избор на екип – пак пари... едно хилядарка ще хвръкне...а вкъщи – каквото сабя покаже. Неотложната помощ е безплатна...все ще се появят, като им се обадим в последният момент..

#14 Оня Дето Го Трият 30.10.2012 в 11:04:03

леле мале Абе не е от немотията според мен. Това с раждането вкъщи го правят разни хипарски настроени индивиди. Имам познати, които го измътиха вкъщи (но в чужбина) и съвсем не щото нямат пари. Май повече е от желанието да са различни с нещо.... А тая работа с правене на всичко вкъщи му идва дюшеш на българина. Както знаем той е пенкелер специлиаст по всичко - от домашна ракия, през домашни автосервизи, та и до домашни раждания..... Под съседната статия се караме за атомни централи - дано не се запали някой да си прави и ядрени опити вкъщи, като държавата не ще да построи държавана централа

#15 explorer 30.10.2012 в 11:11:34

Интересно как същите хора, които искат налагане върху малцинствата на порядките и законите на Република България, не са склонни да приемат, че в някакъв смисъл и ние сме малцинство и също трябва да се съобразяваме с външни за нас норми. С други думи ако каузата ни е права, не бива да се боим от съд, а ако не е ....

#16 delight 30.10.2012 в 11:24:32

Крайно несериозно е при българския отрицателен прираст да се раждат бебета на кой където му е удобно. Видите ли нарушават се правата на родилките като не им се дава да раждат у дома на дивана пред телевизора, с чаша капучино в ръка. А сега де! То наистина няма угодия за пари, духовни практики и капризи, но поне да не пренебрегваме здравия разум. Раждането като естествена функция на жената не означава да загърбим медицина, акушери, техника, хигиена и т. н.

#17 Aaauaa 30.10.2012 в 11:59:37

В случая не се дава нужната информация и затова и коментарите са такива. В действителност това е много широко разпространена практика в Европа. Условия има и в никакъв случай при каквито и да е съмнения не се разрешава раждане без родилката да се озове в болницата. Въобще вариантите за таждане са много. При тоталната липса на хигиена и обслужване в българските болници, шансът от сепсис в болницата е вероятно по-голям отколкото в стаята на родилката. Да разбира се като си платиш като за луксозен хотел, може и да получиш някакво долу-горе прилично обслужване... Прочие БХК си постигат целта - всички викват срещу това, което си представят като раждане в домашни условия и всички ходят в болниците да раждат. Което към днешна дата си е почти геноцид. "Болницата" в България осигурява лекари и толкова. Консумативи си носиш - независимо дали ще ти потрябват. Лекарствата си плащаш а кръв смучат от близки и познати. Никой не може да ме убеди, че това е нормално. А т.нар. "Български" хелзинкски комитет е най-антибългарската позната ми организация.

#18 Aaauaa 30.10.2012 в 12:01:45

Кака Мара | 29.10.201223:11

Новините

Най-четените