Средното образование - до 10-и клас

Нов вид училище - до 10-и клас, ще бъде създадено с бъдещия закон за предучилищното и училищното образование, съобщава "24 часа" в днешния си брой.

В работната група, която подготвя концепцията за бъдещия закон, влизат - освен експерти от министерството на образованието, и педагози, и представители на родителските организации. Самата концепция ще бъде представена до дни от министерството.

Новият тип училища ще се наричат средни и ще надграждат основното образование, което според документа вече ще завършва в 7-и, а не както сега в 8-и клас.

Училищата ще обхващат както основното, така и първия гимназиален етап, след който се взема документ. Той обаче не дава право да се кандидатства в университет.

Във висше училище се пробват само тези, които изкарат задължителните матури след 12-и клас.

Целта на средните училища всъщност е да обхванат седмокласници от по-малките селища, които предпочитат да си останат вкъщи до завършването на първия гимназиален етап и да пътуват в училище в по-големия град по-късно. Така основните школа в малките населени места могат да добавят още 3 класа и да се превърнат в средни, за да обхванат децата до 16 години - задължителната образователна възраст по Конституция.

Средните училища ще са или от 1-и до 10-и клас, или от 5-и до 10-и, казаха още експертите.

Според етапите останалите видове училища са начални (от 1-и до 4-и клас), гимназии (от 8-и до 12-и клас) и средно общообразователни училища (от 5-и до 12-и или от 1-и до 12 клас).

#2 Многознайковица 04.03.2011 в 13:47:43

Ми ч'как...бачкатори ни требват, от много акъл за "нас" файда нема , аре на тръстиката и т'ва е...

#6 strawsPulledAtRandom 04.03.2011 в 16:01:03

Звучи ми като поредната перверзийка с образованието. Като не можем да изучим децата до 16 години по Конституция и се чудим как да изклинчим, да я променим така, че да ни се налага да ги учим до 10 години. Спестените пари от образование можем да използваме за нещо по-полезно, нали? Георги, и аз се шегувам

#7 Rowan 04.03.2011 в 16:42:31

За средното после, но при висшето има какво да се направи. Едно съкращение 5 пъти на ВУЗ-овете и местата в тях, ще изкара доста работна ръка на тръстиката. Тая простотия куцо и сакато да ми се мота на училище до 24-25 годишна възраст на гърба на мама и тате, а после и с претенции за работа на бюро... Аман от сервитьорки, продавачки на зарзават и шофьори на баничарки с "висше" образование. За средното, ако обърнахте внимание, идеята е за малките населени места. Децата от тях, които нямат намерение за висше, да слагат в джоба си кетапа за средно, без да товарят родителите си с излишен разход за пътуване до голЕмото село последните две години, и на тръстиката по отрано. Земя за копане - дал господ, поне гладни няма да стоят.

#8 Vikito 04.03.2011 в 19:00:11

Иван не е прав. По конституция децата трябва да учат до 16 години (завершен 10 клас). За съжаление, ако някой не желае да учи повече от задължителната възраст, след 10 клас той не може да получи никакъв документ за двете години, които е учил в 9-ти и 10-ти клас и си остава със свидетелството за основно образование. И за какво тогава е учил, като не може да го удостовери с документ за завършено образование? Реформата е нужна, но дали е полезно детето да завърши средното си образование на село, където в някои училища се обучават в слети паралелки и при по-лоша материална база от тази на училищата в града? Ако по този начин са решили да запазят селата от обезлюдяване, то не съм убедене, че това е най-добрия.

#9 etaj_5 04.03.2011 в 19:56:34

Ако Georgi Pavlov | 04.03.2011 15:07 прочете повечето обяви за работа ще види, че почти никъде не се споменава терминът "образование". Масовите изисквания са: до 35 години; компютърна грамотност; английски език, като втори западен език е предимство.

#10 Милена 04.03.2011 в 22:29:21

Това е пълна глупост.Родителите сами по себе си са супер заблудени относно децата си.Аз съм 1 година студент ,но посотянно имам контакт с петокласници и 6 клас и са толкова лигави и глупавички,че направо ми е жал за тях.А родителите горките им се доверяват напълно като си мислят ,че са прекално малки да правят глупости,но уви ..заблудена работа... На сегашните деца не трябва да им се скасява времето за учене ,а да се увеличАва,защото стават пълни гамени...извинете за израза

#11 Винету 04.03.2011 в 22:33:35

Back to the nature. Индианци им трябват на развитите държави, не умници некви. На децата най ша им ареса зобщо да не учат.

#12 Mirka 05.03.2011 в 01:42:00

Taка като гледам, и на Милена не е трябвало да й се сАкращава образУванието, ама ей, на - и 12 години не стигат очевидно. Идеята си е много добра даже, да не говорим, че е европейска практика. Образованието е привилегия, не право и масовото присъствие на "вишисти" и записването "каквото ме вземат" показват колко нефункционираща и гнила е тази система.

#16 Drone3 05.03.2011 в 14:46:35

@ ( 7 ) Rowan | 04.03.2011 16:42 Имаш право за висшите училища. Като се погледне съотношението на броя ВУЗ в нашата страна с броя на населението с това от западните се получава сериозно разминаване. Вместо да се стараем да имаме не толкова много, но качествени ВУЗ ние правим точно обратното. Какво ли може да се каже щом има ВУЗ вече и в Перник (като тук не влагам никакви лоши чувства към перничани). Наред с големия брой на висшите училища има и редица проблеми във тях - говорило се е не веднъж за тях, но май не е достатъчно. Само като пример - как може административния персонал в един виден софийски ВУЗ да е повече от преподавателския? А това е върха на айсберга...

Новините

Най-четените