Берлин се тревожи за руското влияние в София

Германското правителство се страхува от нарастващото влияние на Русия върху правителството в България, пише списание "Spiegel", според което Москва превръща София в свое "предмостие за Европейския съюз".

„България и Русия са толкова близки, че Русия директно влияе върху законодателния процес в България, а една трета от икономическите дейности се контролират пряко или непряко от Москва", аргументира се изданието.

За пример са изтъкнати разкритите документи от Реформаторския блок, които показват, че промените в Закона за енергетиката, отнасящи се до изваждането на газопровода „Южен поток" от обсега на европейското законодателство, са „съгласувани" предварително с руски компании.

От тях се разбира, че руската държавна компания е продиктувала законовите формулировки, свързани с изграждането на газопровода „Южен поток". Правителството обясни, че законовите поправки, въвеждащи понятието „морски газопровод", са обсъдени с руската страна, но не са плод на неин диктат.

Припомнени са и думите на енергийния комисар Гюнтер Йотингер, според когото са възможни санкции за България, защото се е „подиграла с Европейската комисия, за да заобиколи европейските правила".

Връзките между Москва и София са толкова тесни, че Кремъл оказва пряко влияние върху законодателството на балканската държава, коментира германското издание.

Статията в „Spiegel" изтъква още, че управляващата коалиция се смята за верен помощник на Москва, а в партиите, съставящи правителството, има стари кадри на комунистическата партия, разузнаването и много богати български олигарси, които правят изгоден бизнес с фаворитите на Владимир Путин.

#3 Гризли 12.05.2014 в 14:53:39

Е, че как няма да се разтревожи Берлин! Нали ако има руско влияние, няма да има немско такова... Кой иска да изпусне кокала, колкото и малък да е той? Докато имаше силно европейско (разбирай немско) влияние "Огледалото" нищо не пишеше - защо сега изведнъж се разтревожи толкова?! И руснаците, както и немците, гледат в чуждата паничка... Която всъщност смятат за своя...

#4 Xaoc 12.05.2014 в 16:09:57

Еврейското лайно ведната се разсмърдя. Хостел, я поживей малко в землянка зад Урал и после защитавай Русия. България реално няма как да не е под влияние на някоя голяма сила. В момента имаме 3 избора: - Русия - Турция - Германия/ЕС/САЩ От първите 2 сме видели само комунизъм и робство. Защо да искаме още и то доброволно?

#5 dedo adji 12.05.2014 в 16:14:29

Щом и Левитът скочи, значи наистина нахалството на Европа клони към безкрайност. Ама вие нещо друго ли очаквахте? За тях ние никога не сме били нещо повече от непослушен ученик. И сега се стряскат и заплашват да издърпат ушите на Сер Гей. Белки си спомнят от историята че съветският съюз плащаше за послушание. И да се усетят, че само с дърпане на уши не става, трябва и малко гювеч.

#6 abductor 12.05.2014 в 16:35:03

Разбира ги Хаосчето тва землянките и другите работи, спор няма Само не обясни от Германия какво сме получили. Жокер требе ли ти?

#9 Fedar 12.05.2014 в 19:05:50

8 Pavur Pezev | 12.05.201417:05 Хаос, ако не си бот-френдли файр, брачед...Че и ксенофоб-антисемит. ----------------- Хахахахах, точно! Френдли файър! С такива пропагандатори нищо чудно, че "деформаторите" го докара до 1%.

#10 Fedar 12.05.2014 в 19:08:47

"Землянка в Урал" Боже, Боже, вземи си вересиите, защо ги оставяш такива да се мъчат?!!! Простимо е да си тъп, простимо е да си неинформиран, обаче във века на Гугъл (когато можеш да посетипш виртуално всяко кътче на света) да бъдеш неграмотен лумпен, гордо парадиращ с неграмотността си, е направо пародия.

#11 Оня Дето Го Трият 12.05.2014 в 21:18:42

Е то затова Фьодор посети виртуално Урал, но живя реално в Германия, там на хубавото. Бих се изненадал много ако беше будала да поживее в Урала дето много го хвали.... то на картинка е по-хубаво и от Кремъл сигурно Сигурно Сорос е плаюал престоя на Фьодор в Германия? Само Сорос ще да е...

#13 pepe 12.05.2014 в 23:58:39

Ах, сетиха се. И де спаха досега? Досега бяхме твърде послушни и удобни, не си заслужаваше да ни обръщат внимание, защото и без това слушкахме, а ако някъде сбъркаме сами се пласкаме по ръчичките. Даже с желание - някой политици демонстрираха мазохизъм зада покажат колко сме "прозападни" послушковци. Като добавиш и това, че въпреки старанието си нищо не получаваме... Нищо чудно, че хората се настроиха антиевропейски - тези, които най-много се стараеха и жертваха често после се обръщаха с най-голямо разочарование. А то просто не е като в училище и никой не награждава най-старателните - това е реалния живот за възрастни в който се награждават успешните, а не просто старателните; и даже създаващите проблеми се "приласкават". Гадно е, ама е истина - послушните са най-прецакани, защото и там "на запад" са същите идиоти /като нас/, които не мислят, че да си послушен често означава да правиш жертви. Истината е, че и преди и сега да си твърде послушен не винаги е най-добрата политика, и че ако сам не си отстояваш интересите - забрави някой друг да ги отстоява за теб. И в този смисл идеята, че трябва да следваме някоя от "великите сили", че трябва да "направим избор" е напълно погрешна - избор съществува само докато постоянно и отново и отново можеш да го правиш - иначе просто избор няма. И която и велика сила да изберем - ще получим от нея само пренебрежение, ако не докажем че заслужаваме друго. Мм, да, има "правилен" избор - да изберем себе си и ако трябва да се подчиняваме на някоя "велика сила", поне да си запазим правото да избираме всеки път отново и отново на коя - и без предразсъдъци, роднинство и остаряла вярност. И както се казва да се молим на в който бог вярваме да правим верния избор, щото пък играем ли "на възрастни", когато сбъркаме наказанието няма да е само попласване. Най-добре е да си отваряме очите. И поне да се опитаме с нещо наистина да бъдем ценни. Зада не ни се налага да бъдем верни - на някого, освен на собственото си право на избор.

#14 spensnяta 13.05.2014 в 00:56:34

Да България е "абселютно под контрол на " Русия..... Те МВФ , ЕС, ЕЦБ и Световната Банка са "Руски институции"....

#15 pepe 13.05.2014 в 00:58:43

Приели сме да бъдем част от едно "по-голямо цяло" - Европейския Съюз, и все пак докато в това по-голямо цяло всяка национална държава продължава да се грижи преди всичко за собствения си интерес, не е лошо и ние да обръщаме внимание на своя. Само не трябва да позволяваме лесно да ни заблуждават, че са в наш интерес неща, които в действителност не са. И също да престанем да се опитваме чрез показна "вярност" да компенсираме това, че в действителност, в съществените неща сме твърде далеч от Европа. Затова и политиците ни показват такава "вярност" - защото се опитват зад нея да скрият това, което става вътре в страната, което има много малко общо с европейските ценности. И не ни е Европа виновна за това - нашите собствени политици се опитват да създадат "за пред хората" едно фалшиво лице, зада скрият зад него действителността. Затова с готовност приемат неща, които не са в наш интерес - не че Европа ни ги налага. Така че пак опираме до вътрешните си проблеми - положението ни в Европа и света винаги ще е сбъркано, докато сме сбъркани отвътре и всуе ще се стараем да компенсираме с показна старателност и вярност към някого.

#19 Оня Дето Го Трият 13.05.2014 в 11:50:30

Чии интерес бе, Сульо? Интереса на България, моя интерес, твоя интерес, интереса на тия които ще го строят са съвсем различни неща. Не мога да разбера как така всеки форумен идиот се възприема едва ли не като инвеститор на Южен поток или Белене, та вика НИЕ ще строим, НАШИЯ интерес. Абе кой си ти ??? И кой те пита за твоя интерес? Интерес да се строи имат някой олигарси, някои руски фирми, някои политици, а ти.....ТИ си тоя който ще плащащ на тези, които имат интерес! Форумен малоумник ще строи газопровод и щял да печели

#21 dedo adji 13.05.2014 в 16:59:18

Ето,че и пламенният защитник на европейските ценности разбра колко струват и как се прилагат и налагат. Така е, Пепе. Всичко включваш като изядеш шамара. Он знай що го бият. А Оня, дето е навсяка манджа мерудия, като изброява интересите, пропуска интереса на тези, които търпим да ни управляват, а той хич не съвпадя с този на България. Но тях не ги мислете. Европа ще се погрижи да са на власт, а ако случйно някойн падне, ще го уредят я с фондацийка, я с място в някой борд, я с турне от лекции, които никой не му се слушат, но се плащат. А вие стягайте коланите.

#22 Fedar 13.05.2014 в 17:20:06

Оня Дето Го Трият | 13.05.201411:50 Чии интерес бе, Сульо? Интереса на България, моя интерес, твоя интерес, интереса на тия които ще го строят са съвсем различни неща. Не мога да разбера как така всеки форумен идиот се възприема едва ли не като инвеститор на Южен поток или Белене, та вика НИЕ ще строим, НАШИЯ интерес. --------------------- Абе, Мунчо, а да не би ти лично да копаеш за шистов газ и лично да прибираш отчисления, те еба у тъпата кратуна?!! Или просто чакаш "Реформаторите" да ти дадат увеличение с десет стотинки на пост, след като от САЩ ги възнаградят за шистовия газ?! Но пасаран, путки такива! Ще ви обръснем брадите, педали!

#23 Оня Дето Го Трият 13.05.2014 в 17:33:35

Руския националист Фьодор се обади неадекватен както винаги. Я припомни къде съм казал, че ще КОПАЕМ и ще ПЕЧЕЛИМ от шистов газ? Видяхме ви що за патриоти сте, твоя Болен няма дъно което не е достигнал вече

#24 pepe 13.05.2014 в 19:49:56

Дедо Аджи, аз никога не съм го отричал това, колко пъти трябва да го повтарям - Европейския съюз не е съвършен, просто е най-добър. Както винаги има и огромна разлика между идеята и изпълнението. Но по-добър вариант в момента няма. Така че докато някой не ми посочи по-добро... значи не е оправдано и плюенето по него - създава само отрицателни емоции и настройки, напълно безперспективни, тъй като не могат да постигнат подобрение, дори могат да разрушат създаденото, и тъй като създаденото се явява най-доброто измислено досега, значи ще доведат до влошаване; оправдана е единствено онзи вид критика, която по конкретни въпроси може да доведе до подобрение... и т.н. ...

Новините

Най-четените