И Луганск се обяви за народна република

Сепаратистите в източния украински град Луганск обявиха по време на протест, че не приемат властта на Киев и създават „Луганска народна република". По такъв сценарий се развиха и действията в Донецк, където обявиха независима народна република, след като Кримският полуостров стана част от Руската федерация.

Временното правителство в Киев се опита да прогони проруските сепаратисти със силова операция на два етапа, но не успя. Москва обеща да убеди отцепниците да освободят окупираните от тях административни сгради, полицейски управления и служби в 12 града в източната част на Украйна.

Сепаратистите в Луганск, които настояват за федерално устройство на Украйна, поставиха ултиматум на централната власт в Киев - да освободи арестуваните техни активисти, да признае руския език за официален и да проведе референдум за самоопределение на региона, както стана в Крим.

Ако до 29 април тези искания не бъдат изпълнени, сепаратистите се зарекоха "да преминат към активни действия".Луганск е административен център на едноименната област в източната част на Украйна. В града живеят половин милион души.

В съседния Донецки регион федералистите продължават да укрепват позициите, които окупираха. Те твърдят, че са местните граждани, но някои от тях са маскирани и тежко въоръжени.

#1 янаки 28.04.2014 в 11:56:41

“Москва обеща да убеди отцепниците да освободят окупираните от тях административни сгради, полицейски управления и служби в 12 града в източната част на Украйна…………” Може и така да се тълкува споразумението, но ставаше дума за премахване на окупациите, включително на обществени места, като „Майдана”, например. Водачите на намиращите се там протестиращи заявиха, че ще стоят там, докато не минат изборите на 25 май и ако те решат, че те са били „несправедливи” няма да приемат резултатите и ще предприемат съответни действия. Тази позиция дава ако не оправдание, то поне повод на федералистите от Източна Украйна да не отстъпват от завоюваните си позиции и се разоръжат.

#2 янаки 28.04.2014 в 12:05:46

За да се постигне консесус, който да направи възможно всички региони да съществуват с взаимно доверие в общи граници, първите стъпки трябва да направи Киев. Да освободи площадите в столицата и да оттегли войските си от Източна Украйна. Ако пристъпят към завоюване на Източна Украйна, както Сакашвили през 2008 година, резултатът, освен разрушения и човешки жертви ще докара руснаците на границата с Полша. Русия и без това е сатанизирана до крайна сметка, така че като нищо ще го направи. Както казваше баба ми: „Пачавра леке не хваща!” Не ми се вярва Киев да ги използва срещу тези региони, така че защо да държат и без това недохранените си и немотивирани да се бият войници, там?

Новините

Най-четените