Премиерът нещо се обърка със ските на Витоша

Софиянци няма да карат ски на Витоша и тази зима, обяви министър-председателят Бойко Борисов в ефира на TV7. Премиерът всъщност има предвид, че няма да се пуснат нови писти.

"Нещата си остават същите като миналата зима. Образно казано, Орлов мост победи и така само ще се разхождаме на Витоша, вместо да имаме една хубава спортна база. Заради 1000 протестиращи 1.5 милиона софиянци няма да карат ски на 20 минути от дома си", заяви Борисов.

Той очевидно няма предвид данните от преброяването, според които в София живеят около 1.3 милиона души, но дори и тези милион и триста хиляди не карат всички ски.

С тези думи министър-председателят изрази съжалението си от несбъднатия проект на "Витоша ски" - компанията, която държи лифтовете на Витоша, за ски зона "Алеко". Заради този проект, зад който седи шефът на българската ски федерация и съсобственик на ПИБ Цеко Минев, както и заради други проекти в планините, бяха поръчани и промените в Закона за горите през декември м.г. Тогава "Витоша ски" спря лифтовете и в един от редките сезони с най-много сняг скиорите от столицата бяха принудени да карат ски на други зимни курорти.

Всъщност тази зима ще работят старите лифтове на "Витошко лале", дървеният седалков от Драгалевци и кабинковият от Симеоново до "Алеко". "Романският" няма да бъде пуснат в движение, тъй като е обявен за опасен.

Но компанията не се е отказала от плановете си за ски зона "Алеко" и в писмо в социалните мрежи казва: "... Надяваме се, предложенията за изменения на Закона за горите да бъдат гласувани в Народното събрание много скоро".

В началото на лятото протести срещу Закона за горите блокираха "Орлов мост" за няколко дни. Причината бе, че парламентът бе разрешил изграждането на нови ски съоръжения и писти. Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на закона, което по-късно бе уважено от парламента.

#1 partci 07.11.2012 в 10:48:42

Ейййййй, тия докато не увиснат на въжето няма да мирясат.

#2 mima 07.11.2012 в 12:01:24

Този втори мандат няма да види! Продажник!

#3 Зеленото човече 07.11.2012 в 12:33:05

Писна да чета глупости просто!!! Егати и тенденциозната статия нямам думи. Що не кажете, че почти 60 – 70% от скиорите искат нови писти, искат нови лифтове! И аз съм от тях, защото ми писна да карам по бабуни и да се клатушкам на някакви стари като света лифтове. Четох толкова коментирания проект на Цеко. Всички лифтове си остават и се удължават с 3 километра! Това ли е големият проблем на „еколозите” не ми е ясно. 3 километра!!!!!! И сега има 9 лифта. Каква ви е драмата, че не разбирам. И само да допълня... в София има повече от 2 млн. души. По преброяването може и 800 хиляди да излязат, но уви градчето ни се напълни с всякакви странни индивиди, а да не говорим колко още идват през деня.

#5 ohubohu 07.11.2012 в 13:43:14

60-70% от скиорите искат нови съоръжения, вярвам го! А какво да кажем за 60-70% от населението, което иска да има природа в Булгария и тя, ако може, да се запази и за децата им, вместо да се превърне в нещо подобно на Слънчев бряг?

#6 tedi 07.11.2012 в 13:55:19

Ето поправките в закона за горите, които дават възможност да се строят нови лифтове в старите просеки (обаче Цеко иска да прави нови просеки и да застроява парка и затова се прави на луд, а Борисов му е рекламно лице!!!): Чл. 54. (1) Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на: ... 6. (нова - ДВ, бр. 60 от 2012 г.) станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация - за срок до 20 години. ... (2) Правото на строеж се учредява безсрочно или за определен срок: ... 2. от министъра на земеделието и храните - за поземлени имоти в горски територии - частна държавна собственост: ... б) (доп. - ДВ, бр. 60 от 2012 г.) за обектите по ал. 1, т. 4, 5 и 6; Освен този облекчен ред, съществува и друг по Чл. 73. (1) Промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии се допуска за: ... 6. изграждане на стълбове за лифтове и влекове, както и на основи на съоръжения от ветрогенераторни и фотоволтаични паркове; 7. изграждане на ски писти. http://www.facebook.com/forthenature.org

#8 Зеленото човече 07.11.2012 в 15:00:30

Всичко у нас е хейтване и това то. Ако да си хейтър е професия, всички българи щяха да са милионери. Ходим по чужбина и цъкаме с език - леле, колко готино, ама ако трябва и у нас си седим в кочината и плюеееееееееем. Затова сме на това дередже - тъпчем в калта, ама и ние сме мръсни. Айде да питам тоя дето не вярва, че пистата ще е 3 километра - ти откъде знаеш?!? Много ми е чудно, бе всички знаят толкова много, ама откъде - не е ясно. И той бил млад скиор, обаче знаел... да, да сигурно и от футбол много разбираш, че и от политика, че и от жени. Абе от всичко разбираш и всичко знаеш. Колкото до това как 60% искали планината - тя пак си е там. Ама аз съм скиорче, искам да карам и НИКОЙ, пак повтарям НИКОЙ няма повече права на Витоша, отколкото аз имам. Всички сме равни, планината е за Всички. Така че - искам да карам по готини писти и с нови лифтове, защото тази планина е толкова моя, колкото и на останалите.

#9 Govedo13 07.11.2012 в 15:03:37

Това е като ви правят на дебили. Много сложно концесионера да му отнемат концесията и да намерят друг свестен, който да не заплашва и извива ръцете на клиентите си,за да прокарва излишни промени в закона,който да го облагодетелстват. Как няма в БГ група нормални хора с юридическо образование, който да представляват обществото чрез която и да е там зелена организация? Колко сложно е да се надуе свирката за конфликт на интереси, да се уведомят ОЛАФ и други подобни органи и да се започне дело срещу Боко и Цеко?

#10 Не е задължително да си луд 07.11.2012 в 15:06:44

Цеко - "Дзелено НЕчовече" я се скрий

#12 pueblo 07.11.2012 в 15:29:35

че той тиквата,едно време докато беше кмет,твърдеше че бил кмет на 1,8млн бройки матрял........ тва си е неговия стил,не сте ли свикнали,да го уеба...?

#13 Faith_in 07.11.2012 в 15:30:43

Драги ми потребители и читатели, това, което се случва с Витоша трябва да се разграничи от държавата! Не може да ми се говори как млади и интелигентни хора са били на протеста като те самите не знаят какво искат от живота, камо ли да разберат същината на проблема от протестите на Орлов мост. Тук се разграничава интелигентността от простотията, която е налазила страната ни като чалгаджийски концерт. И тези, които бяха на Орлов мост не са интелигентни, а млади хора, които постоянно искат от мама и тати пари! Тези, които не бяха работят и учат! Те се трудят и се справят с проблеми по човешки начин, а не да ми дрогират в градинката на Борисовата на Ариана!!! Има универсална разлика. От Земята до Луната. Да не ми говорят, че уж са спасили Витоша, защото Ви виждам тези, които се правят на зелени, еколози, любители или туристи! Пускам навсякъде снимки от хвърлени фасове пред мен и кенеф от боклуци направен от уж "грижим се за природата" барбекю!! Вие не сте българи, а вандали взети от комплексите Ви, които Ви изяждат и се чудите как да се правите на по-велики и на тарикати! Вземете се скрийте, защото живота сам ще Ви удари (даже някои ги е ударил вече) и тогава ще търсите стотинките пак от родителите Ви! Вземете се стегнете и си отворете очите! Какво се случи с Банско?!? Ще ми говорите, че е пренаселено и гадно ли? Да, може да има много строежи там, но това е свидетелство, че имаме потенциал за развитие!! Половината от апартаментите са изкупени от чужденци!! И хората ни се радват!!! Разграничете малко промитите Ви мозъци с реалността и влезте малко в правия път, защото както казах живота е като в джунглата и, ако не се вземете в ръце, жална Ви майка! Замислете се малко над постъпките си и това, което извършвате като "опазване" на природата! Един абсуридистан сте до един! Да ви имам и опазването на природата!!! Като хитлеристка промита държава сте Вие и няма да се оправите. Но, спокойно, за всички идва времето!

#14 tedi 07.11.2012 в 15:45:58

Цеко може да построи нови лифтове на Витоша, но не иска и е поръчал на Бойко какви лъжи да говори. 1500 дка от парка до вододайните зони да станат на строеж - това иска Цеко. Да построи лифтове така, че те да не стигат до конкуренцията пред хижа Алеко и да им отнеме клиентите. Да наложи пълен монопол и да вдигне цените. Това е. Просто, алчно и престъпно като почти всичко в тази държава. И протестите на Орлов мост бяха след 6 часа вечерта, защото ние работим за да си храним децата и заради тия деца ще си спасим природата.

#15 mima 07.11.2012 в 15:56:51

Добре де, Цеко като не го устройва законът, защо не продаде концесията на някой? Не знам защо, но съм сигурна, че купувач лесно ще се намери. А вместо това държи всичко това неизползвано и изнудва столицата.

#16 lele male 07.11.2012 в 16:04:29

Нали Банско ще отиде на кино, ако се развие Витоша, мима...

#17 AlahAkbar 07.11.2012 в 16:04:46

Много е нагъл тоя престъпник Боко!! За справка - вижте на кво прилича Банско и им е туризма индентичен с черноморския такъв. Природата е унищожена, презастроено и мръсно и само алкохолни туристи - отрепки от цяла Европа и Русия. Вие платени клакьориси драскайте глупостите, така няма да стане и на Витоша, не сте познали.

#20 lionski 13.11.2012 в 12:24:17

На "еколозите" не им трябват нови лифтове!!! Гледам ги, че си пият в парка.... А и в България най-лошият е този, които иска да направи нещо ново, иска да работи, иска да печели!!! ...помиярите не харесват такива, искат всички да са помияри!

Новините

Най-четените