Полицаите отказаха ротацията по столичните РПУ-та

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отмени заповедта си за ротации на полицаите в София от едно РПУ в друго само час, след като униформените излязоха пред сградите на столичните управления. Те пуснаха в управленията само тези граждани, които са дошли за лични документи и не коментираха причината на действията им.

Заповедта засяга ротацията на личния състав на най-големите РПУ-та в София - Второ, Трето, Четвърто и Шесто. На територията им се намират райони като Централна гара, Лъвов мост, ромският кв. "Факултета" и повечето скъпи южни квартали.

Председателят на Синдикалната федерация на МВР Валентин Попов отрече действията на униформените да са протестни, но коментира, че те вероятно обсъждат неясната ситуация в СДВР. Рокадите трябваше да засегнат поне 100 души от столичните РПУ.

Идеята за ротациите е, за да се спре корупцията, след като униформените сменят районите си, казват запознати.

"Има практика в европейските държави за периодична ротация на състава. Към момента спираме изпълнението на тази заповед, тъй като може би някои от колегите са го приели лично или не е обяснено по най-добрия начин. Обясних им какво правим и всеки отива да си върши функционалните задължения, обясни главният секретар на МВР, след като се срещна с протестиращите пред Трето РПУ.

Лазаров увери полицаите, че ще направи всичко възможно полицейските заплати да се вдигнат с 10% от Нова година, но не може да обещае нищо по въпроса. В същото време, служителите на МВР подчертаха, че нямат финансовия искания и недоволството им не е продиктувано от ниското заплащане.

Те посочиха, че за 12-часовите им патрули се отпуска недостатъчно количество бензин - едва 6 литра.

Новините

Най-четените