Прозрачност в граници, корупция без

Ден след като парламентът одобри бившия шеф на българския клон на "Прозрачност без граници" Диана Ковачева за правосъден министър, международната организация обяви класацията си за 2011 и България има незавидно място в нея. Най-лошото от 1999 г. насам като равнище на политическа и административна корупция.

Страната ни вече се намира на последното място в ЕС, като през тази година е изпреварена дори и от Гърция, която беше в дъното на таблицата през 2010 г.

Според годишния й доклад "Индекс за възприятието на корупцията" (CPI) България продължава да следва тенденцията на влошаване, започнала през 2009 г., когато е регистриран индекс от 3.8 по скала от 0 до 10 (като 0 е степен "много корумпиран", а 10 - "много чист").

Миналата година България падна надолу в класацията до индекс 3.6, а сега достигна 3.3 и се нарежда на 86-о място в света след Тайланд, а със същия резултат са Ямайка, Панама, Шри Ланка.

Що се отнася до групата ЕС и Западна Европа в класацията, тази година България е редом със Сърбия и назад спрямо всички други съседи. Дори гърците, които цяла година са критикувани за лошо управление, а стачките срещу управляващите следват една след друга, са подобрили резултатите си с индекс 3.4 и са на 80-о място.

Тази година класацията включва 183 държави и за пръв път е включена (на предпоследно място) Северна Корея. На върха е Нова Зеландия, надминавайки традиционните скандинавски лидери в класациите за чисто и прозрачно управление.

Индексът за 2011 г. е индикатор, събрал стандартизирани данни от 17 източника от 13 международно известни институции, покриващи последните две години - от декември 2009 г. до септември 2011 г. Те замерват честотата и размера на подкупите в политиката и обществения сектор и отчитат впечатленията на вътрешни и външни за всяка страна експерти, анкети сред бизнеса, оценки на търговските рискове.

В Европа в топ 10 има само 5 държави от еврозоната (и едната от тях е малката Люксембург), а останалите 12 (включително големи икономики като Италия и Испания) са назад, донякъде заради провала на властите да се справят с подкупите и укриването на данъци, които са сред основните катализатори на задълбочаването на дълговата криза.

По-голямата част от страните на Арабската пролет са в долната половина на класацията с индекс - по-нисък от 4.

Гневът от подкупите е една от причините за протестите по света, коментира "Прозрачност без граници".

Арабските революции от началото на 2011 г. и разрастващите се протести срещу задълбочаването на финансовата и икономическата криза са ясен сигнал, че по света през изминалата година се е усилило усещането, че правителствата не успяват да защитят гражданите от корупцията в политиката и публичния сектор, отбелязва "Прозрачност без граници".

Според организацията все повече държави се провалят в опита си да пресекат злоупотребата с обществени ресурси и подкупността при вземането на решения. Освен това именно корупцията и икономическата нестабилност често са в основата на протестите по света, а гражданите не възприемат лидерите си и държавните институции като достатъчно надеждни и прозрачни.

#1 solaar 01.12.2011 в 11:50:46

Пак малко са ни занижили рейтинга. Да ти хванат министър председателя с корупционен запис, да сложиш за главна съдийка личност, която е в очевиден конфликт на интереси и т.н. Пожалили са ни.

#2 Чинчифон 01.12.2011 в 12:23:18

Ограбването на обикновенните хора,тоталните лъжи на платените медии и властта на съмнително забогатели измамници се нарича МАФИЯ!

#3 Оня Дето Го Трият 02.12.2011 в 09:13:23

Незнам, някакво подсъзнание ли е какво ли, ама тази горе на снимка ми прилича на всичко друго, но не и на правосъден министър....

#4 Bay Tanas 02.12.2011 в 10:43:14

ЩО БРЕ ОНЯ???КВО МУ Е НА МОМЕТО НАПРАВО Е ВЪРХЪТ В СРАВНЕНИЕ С ЮРИСТКИ КАТО ФЕДОСОВА И ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

Новините

Най-четените