Руският конвой се изтегля от Украйна

184 руски камиона от конвоя, пренасящ хуманитарни помощи за Донецк, се изтеглиха от украинската територия след вълната на недоволство.

Проблемът възникна, след като вчера руският конвой премина границата без разрешението на украинските власти или на Международния комитет на Червения кръст, който отговаря за приемането и разпределението на хуманитарната помощ.

Информацията за непозволеното влизане беше потвърдена и от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Барак Обама осъдиха като "провокация" поведението на руската страна и призоваха за изтегляне.

На изхода от граничния пункт Изварино руските военни, придружаващи колоната от камиони, не са разрешили на украинските гранични войски да прегледат съдържанието на товара, съобщава Униан.

Информационния център на Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна обяви, че разполага с оперативни данни, според които камионите са били натоварени с оборудване от донецкия завод "Топаз", произвеждащ радиолокационните разузнавателни установки Колчуга, както и от лугански завод за производство на боеприпаси за стрелково оръжие".

При изтеглянето на конвоя тежкотоварните машини са били охранявани от "опълченците" от Луганската народна република, твърди РИА Новости.

Агенцията цитира и официална позиция на Министерството на външните работи на Русия, което обвинява Расмусен в "поредната лъжа".

Според руската страна са изчерпани всички предлози за отлагане на доставката с помощи за хората, живеещи в територия на хуманитарна катастрофа.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел е на посещение в Киев. Визитата на Меркел се определя като знак на подкрепа за избрания преди 3 месеца президент Петро Порошенко.

Канцлерът ще се опита да убеди Киев да договори със сепаратистите спиране на огъня. Преди заминаването за Украйна Меркел заяви, че решение на кризата с военни средства е невъзможно.

#1 maleficent 23.08.2014 в 17:25:43

За малко да се възмутя, че не са успели да разтоварят хранителните стоки в Луганск, но добре, че има други източници http://politikus.ru/articles/27706-mid-rf-slova-genseka-nato-o-gumanitarnom-konvoe-ocherednaya-lozh.html http://www.globalresearch.ca/russian-foreign-ministry-statement-on-the-delivery-of-humanitarian-relief-aid-to-southeastern-ukraine/5397145

#2 maleficent 23.08.2014 в 17:28:11

И една военна тайна! http://politikus.ru/v-rossii/26795-voennaya-tayna-staraytes-ne-rasprostranyat.html

#4 dedo adji 24.08.2014 в 14:03:18

Олекна ли ви? Върнаха конвоя. Сега тези, които се спасят от снарядите могат спокойно да мрат от глад и болести в духа на демократичните традиции. Изгубих бройката колко дни конвоят чака благоволението на будните западни разследващи журналисти и хуманния международен червен кръст да проверят съдържанието му. Но те се отказаха от тази чест и възложиха отговорната задача на украинската хунта. Която също не си даде зор. В редките тв репортажи видях в камионите минерална вода и кондензирано мляко. Ако имаше един патрон, той би обиколил всички теле екрани по света и у нас. след заминаването украинското правителство откри оборудване за УКРАИНСКИ военни заводи, което също никой не видя и засне. И продължават преговорите. Меркел преговаря с Поросенко, Обама преговаря с Путин, Расмусен преговаря с папата и пр., и др., и т.н. Никой не пита жителите на Донецк и Луганск. Нещо да ви напомня Берлинския конгрес или Ньойския договор?

#5 Оня Дето Го Трият 24.08.2014 в 16:59:46

Толкова ли беше трудно да си натоварят и шепата терористи на камионите наобратно и да се оправи цялата работа?

#9 Оня Дето Го Трият 24.08.2014 в 21:43:24

Според кои договорки ли? Ами конвоя влиза в Украина, тоест на украинска територия! Това че шепа бандюги са решили да се правят на шефчета в един район не означава, че всеки може да прекроява картата на света, както си иска. Ти що не вземеш отнякъде танкове и гранатомети и да дадеш въоръжен отпор на Българската Армия? Можеш ли да го направиш ако някой не те спонсорира отвън? А Българската армия има право да пази целостта на държавата и без да и плаюат чужди сили. Толкова ли ти е сложно или си зомбиран идиот?

#10 Оня Дето Го Трият 24.08.2014 в 21:44:29

* плащат

#11 The Seeker 24.08.2014 в 22:01:06

@Оня Дето Го Трият | 24.08.201421:43 "Според кои договорки ли? Ами конвоя влиза в Украина, тоест на украинска територия! Това че шепа бандюги са решили да се правят на шефчета в един район не означава, че всеки може да прекроява картата на света, както си иска. Ти що не вземеш отнякъде танкове и гранатомети и да дадеш въоръжен отпор на Българската Армия? Можеш ли да го направиш ако някой не те спонсорира отвън? А Българската армия има право да пази целостта на държавата и без да и плаюат чужди сили. Толкова ли ти е сложно или си зомбиран идиот? " Таман на обратно си го разбрал - което не ме учудва хич. Въоръжените "бандюги" са тези в Киев и те взеха властта с оръжие в ръка (официално избраната от народа власт). Тези в Луганск/Донецк имат правото да се отцепят след като по-голямата част от населението го желае - има си изброи и гласуване има си и решение. От там насетне това вече не е Украинска област пък ако ще на Украйна да и е криво. От вън помагат не на "сепаратистите" а на онези в Киев свалилите ОФИЦИАЛНАТА власт с оръжие - дори в този сайт има статии по темата - пари от ЕС, пари за армията на Украйна от Америка - сега тези 3 млрд. $ пак по темата и прочие. Докато "сепаратистите" бранят домовете си с лични оръжия, от местни складове за такива и завоювано такова.

#12 The Seeker 24.08.2014 в 22:05:42

Тези 3 млрд. $ за Украинската армия от къде ще дойдат, като Украйна е пред фалит, м?

#13 Оня Дето Го Трият 24.08.2014 в 22:08:53

Малко куца логиката. Даже не малко, а много Ако въоръжените бандюги бяха властта в Киев, то ЦЯЛАТА държава щеше да въстане срещу властта, а не само шепа платени отвън сеператисти в крайните райони откъм споносора. Сеператистите бранели домовете с лични оръжия... Хайде обясни ми защо не вземеш отнякъде танкове и гранатомети и да се изправиш срещу Българската армия ако не ти харесва правителството? Ти личен танк имаш ли? А ако разграбваш складове от държавата май е нормално да стрелят по теб , а?

#14 dedo adji 24.08.2014 в 23:27:25

Оставете го Ончо, него и да го препикаят американци ще си мисли, че го парфюмират. Основното в случая е, че хунтата спря хуманитарна помощ за цивилно население. Ми то не се различава много от гладомора в Украйна през 30-те или блокадата на Ленинград през войната. Само по мащабите, ама от дребни хорица дребни мащаби. А САЩ, НАТО и ЕС наливаят масло в огъня с подкрепата си. Това си е чиста проба намеса в гражданска война. И нашите гъзоблизци от кумова срама им пригласят с половин уста. При всички обвинения никой не си направи труда да погледне какво аджеба карат тези камиони. Целта беше да предизвикат Путин да вкара войски за защита на конвоя, но той не се хвана.

#15 The Seeker 25.08.2014 в 00:20:32

@Оня Дето Го Трият | 24.08.201422:08 "Малко куца логиката. Даже не малко, а много Ако въоръжените бандюги бяха властта в Киев, то ЦЯЛАТА държава щеше да въстане срещу властта, а не само шепа платени отвън сеператисти в крайните райони откъм споносора." Тоест отричаш, че официалната власт в Украйна е свалена от въоръжена тълпа в началото на годината? По данни на специалисти, организацията на протестите на майдана та чак до свалянето на правителството са стрували около 2 млрд. $ (при условие, че държавата е била пред фалит тогава, а протестиращите уж са вадили от джоб и подаяния от народа - за беден народ голямо вадене е било) - от къде са взели тези средства ако не от вън? "Сепаратистите бранели домовете с лични оръжия... Хайде обясни ми защо не вземеш отнякъде танкове и гранатомети и да се изправиш срещу Българската армия ако не ти харесва правителството? Ти личен танк имаш ли? А ако разграбваш складове от държавата май е нормално да стрелят по теб , а? " Казах, лични оръжия, складове в областта и завзето оръжие - лични са пистолети/ловни пушки, складове - автомати/муниции и може би лека бронетехника, завзето - всичко останало. Складовете, са на територия на отцепените Луганск и Донецк - т.е. те са вече под тяхна юрисдикция (апропо там има и заводи за муниции), а завзетото - военна плячка. При фалирала държава, 2 млрд. за първия протест е голяма сума. След това имаше помощ за Украинската армия от страна на Америка, сега обещават 500 млн. отделно 3 млрд. $ пари от ВЪН (да това са тези въпросни суми, идващи от запада в подкрепа на тези, които свалиха ЛЕГАЛНОТО правителство – правителство избрано от гласували милиони от цялата страна пред 35 000 въоръжени бандюги). Според теб кой кого подкрепя и кой подклажда конфликта? Целта на едните е да сринат държавата (срещу заплащане) и да подарят наличните и ресурси на запада, целта на другите (сепаратистите) е да запазят домовете, препитанието и семействата си – според теб, коя кауза е по-важна/честна? И ако предположим, че има помощ от Русия (не го отричам), помагайки на тези, които воюват за по-честната кауза, това прави ли Русия лоша? В друга тема ти писах – помисли какво ще се случи в Украйна след нейното асоцииране в ЕС (за пример вземи България и колко много и правилно се промениха нещата тук след влизането ни в ЕС) – тогава ще разбереш срещу какво се борят така наречените „сепаратисти”.

#18 dedo adji 25.08.2014 в 03:08:35

Марком и Търсача, не се хабете да отваряте очите на Ончо, това е мисия невъзможна. Момчето е с промит мозък и се води от американската логика, която донякъде напомня женската. В един щат (мисля, че беше Индиана) има приет от сената закон, според който числото пи е равно на 4. Щом е приет от сената, Ончо го вярва.

#19 Rowan 25.08.2014 в 09:34:06

Терористи или борци за свобода За да разберем хората в Донецк и Луганск, трябва да слезем дълбоко в човешката природа. Най-общо казано, човек е склонен да се раздели с живота си по два типа причини. Бих ги назовал „позитивни“ и „негативни“. За негативните ... http://rowancomments.com/teroristi_ili_borci_za_svoboda/

#20 Verche 25.08.2014 в 09:54:34

Оня, убаво е да се информираш от няколко източника, а не само от цензурираните ни медии. http://www.vesti.ru/theme.html?tid=105474

#21 maleficent 25.08.2014 в 11:59:48

Намирам Они за полезен форумец. Няма да го убедиш, обаче другите покрай него се замислят, разтърсват, споделят и мислят.

Новините

Най-четените