Шефът на ДАНС подаде оставка

Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Константин Казаков подаде молба за предсрочно прекратяване на пълномощията му. Това се казва в съобщение на службата, разпратено до медиите.

В мотивите си Казаков пише, че ДАНС е специализиран орган към Министерския съвет и премиерът трябва да има възможност да избере екип, с който да постигне целите на правителството.

Още преди да бъде избран за премиер, Пламен Орешарски намекна за реформа в сектора. Същата позиция, но по-ясно изразена, имаше и лидерът на БСП Сергей Станишев. Вчера стана ясно, че към ДАНС ще премине отделът за борба с организираната престъпност на МВР - ГДБОП.

На 23 май оставка подаде заместникът на Казаков Димитър Йорданов. Това стана, след като ДАНС бе заподозряна за теч на информация покрай скандала с бюлетините от Костинброд. "Казаков сподели с мен, че ДАНС не са в състояние да отхвърлят възможността тези документи да са изтегли от агенцията", заяви тогава вече бившият премиер Марин Райков.

В деня за размисъл гръмна новината, че в местната печатница „Мултипринт" са намерени 350 000 бюлетини, за които се твърдеше, че са готови за експедиция и подготвени за изборна фалшификация от ГЕРБ.

Няколко дни по-късно до медиите бе пратен сигнал, подписан от „група достойни прокурори", в който се твърди, че скандалът е изфабрикуван и няма нищо вярно в него.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че до момента проверката по случая показва, че от ДАНС действително е имало изнасяне на информация, при това - „от ръководния състав на тази агенция".

Новините

Най-четените