Няма да плащаме за "Южен поток", но няма и да печелим

България няма да участва с пари в строежа на газопровода "Южен поток", но няма да получава транзитни такси в продължение на 15 години, съобщи Mediapool, позовавайки се на източници, близки до преговорите с Москва.

До 15 ноември, според предварително споразумение, трябва да е подписан договора за тръбата и договорите за доставки на природен газ от 1 януари 2013 г. И по двата от другата страна на преговорите е "Газпром".

Финансирането на трасето през наша територия ще е за сметка на руснаците. Това е финалната договорка за сделката за строежа на тръбата, която се очаква да бъде подписана в средата на ноември, съобщава електронното издание.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев вече съобщи, че финансовото участие на страната ни в проекта ще е символично. Българската страна трябваше да осигури 30% или 900 млн. евро, но БЕХ трудно може да си позволи да отдели тази сума предвид тежкото финансово състояние на дъщерните си дружества "Булгаргаз" и "Националната електрическа компания" (НЕК).

БЕХ е предоставил 6 млн. евро дял в капитала от 12 млн. евро на създадената между БЕХ и "Газпром" проектна компания "Южен поток България", която ще изгради и експлоатира тръбата на наша територия.

Затова в преговорите с "Газпром" за вземането на окончателното инвестиционно решение от българска страна е постигната договорка БЕХ на практика да не участва в структурирането на проектното финансиране на газопровода.

В замяна обаче ще се откаже от транзитните си такси в периода на изплащане на проекта, който е 15 години. Тази схема бе предложена от руснаците още преди няколко месеца.

"Южен поток", оценяван за над 15.5 млрд. евро, трябва да е готов през 2015-а, когато ще пренася руски природен газ до Австрия. Москва иска строителството да започне преди края на 2012 г., с което София се ангажира срещу отстъпка в цената на газа от 11%, което важи до края на годината.

Сметките дали "Южен поток" е изгоден за България все още тънат в мъгла. Преди две седмици премиерът Бойко Борисов обяви, че въпреки недоволството на Брюксел, е подписал най-важния договор за "Южен поток" в момент, когато върви разследване на ЕС срещу "Газпром". По-късно заяви, че би започнал "още утре" строежа на алтернативния европейски проект "Набуко".

На 4 септември ЕК започна разследване срещу "Газпром", за да провери за нарушения на европейското антитръстово законодателство. Съмнението е за злоупотреба с господстващо положение на пазарите в България, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Полша, Унгария и Чехия.

#2 pepe 02.10.2012 в 12:42:05

Тогава за какво ни е въобще този газопровод? Просто да осере територията за какво? Да си строят тръбата сами - ОК, техен газ, тяхна тръба, ама като искат да минава през нашата територия, ще трябва да си плащат за това. Къде по дяволите спи тъпото правителство? Защо позволява тяхната тръба да минава през нас безплатно?

Новините

Най-четените