Съдът иска Цветан Василев в ареста

Съдът не уважи искането на адвоката на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев да бъде променена мярката му за неотклонение от задържане под стража за 72 часа на по-лека. Софийски градски съд е решил, че жалбата е недопустима, тъй като банкерът никога не е бил арестуван и остава без разглеждане.

Според съдия Иван Колев обжалването е преждевременно и е безпредметно да се гледа дело по мярка за неотклонение в отсъствието на обвиняемия.

Адвокатът на банкера - Константин Симеонов, заяви преди дни, че ще иска по-лека мярка, за да се върне Василев в България.  Прокурор Иван Гешев посочи, че вероятно мажоритарният собственик на КТБ иска да получи индулгенции за едно бъдещо преследване, „но прокуратурата не е нито Ватикана, нито Светия синод да раздава индулгенции".

"Вероятно Цветан Василев смята, че трябва да се ползва с по-различен статут от всички български граждани", каза Гешев. Адвокатите на банкера заявиха, че той не се крие, а по-скоро прокуратурата не е направила достатъчно усилия, за да го открие.

Издадена е Европейска заповед за ареста на Василев, а той е обявен за издирване в Шенгенската информационна система, както и в системата на Интерпол.

Новините

Най-четените