България има уникална, неповторима, направо зашеметяваща кухня. Убедени сме, че можем да смаем всеки с лютеница, боб, пататник и баница. Страната ни обаче все убягва като кулинарна дестинация - и на пътеводителя за хубава храна "Мишлен", и на готвачи като Джейми Оливър и Рик Стайн.
Сърбия вече може да се похвали с два ресторанта със звезда "Мишлен", а споменатите готвачи обиколиха Балканите, но и двамата старателно избегнаха България.
Защо? Отговорът дава риалити, което има силна нужда да се завърне в ефира - "Кошмари в кухнята".
Nova в момента върти стари епизоди на шоуто и те показват всичко, което не е редно в българския ресторантьорски бранш. Нагледно виждаме фризерите, претъпкани със замразено месо, съчинените набързо ястия с претенция да са уж европейска кухня, потъналите в мръсотия кухни и посуда.
Водещият шеф Иван Манчев показва безпощадно абсурдите като бланширани картофи насред Родопите, пици, изпечени на парти грил, или пък скара, размразена на микровълнова печка.
Изисква се голяма доза смелост, за да нагазиш до колене в този хаос и да започнеш да вадиш кирливите ризи на ресторантьорския бранш. Само бегло ще спомена, че говорим за отрасъл, който далеч сред края на пандемията се ползваше от по-ниско ДДС и в същото време се оплакваше, че ще фалира, ако започне да сервира чешмяна вода.
Е, шеф Манчев им показва, че не чешмяната вода е причина за фалити, а гадната храна, несъобразените със сезона и региона продукти и ниската хигиена.
Колкото и увлекателни да са състезания като "Игри на волята", от "Кошмари в кухнята" може да има съвсем осезаема полза за българския бизнес.
Шоуто би могло да послужи като страхотна безплатна реклама за заведението, избрано за главен герой на епизода. Че кой няма да иска да види каква е кухнята, след като в менюто се е намесил човек като Иван Манчев?
С очите си съм виждала "ефекта Манчев" в старозагорска пицария, която и до днес поддържа завидно високо ниво на пиците си.
Предаването е и също толкова безплатен наръчник какво НЕ се прави, когато човек има ресторант. Вместо от ресторантьорския бранш да се оплакват, че клиентите били стиснати и двама души си поделяли една пица, могат да си пуснат старите епизоди на "Кошмари в кухнята" и ги съветвам да гледат внимателно.
Току-виж малкият екран се окаже огледало, в което те ще видят всичките си грехове като собственици на заведения.
Именно затова изключително много ми се иска риалитито на шеф Иван Манчев да се завърне в ефир, каквито подсказки имаше преди.
Пък и защото това е единственият формат, който не изглежда като бледо и далечно подобие на западния си оригинал, създаден от Гордън Рамзи.
Манчев може и да е по-кротък и спокоен и да няма пиперливия език на Рамзи, но българското шоу копира в най-добрия смисъл американския си първоизточник. Не си позволява дръзки импровизации и не бяга от началния си замисъл като други побългарени предавания.
Затова риалитито, от което имаме нужда, е "Кошмари в кухнята". Звучи прекалено смело, но евентуалното му връщане в ефир може да е предвестник на звезда "Мишлен".