Да викаме ли на помощ МВФ?

Не.

Единственият разумен довод да звъннем на Международния валутен фонд да си резервират билет за България би бил ако имаме огромен дефицит, изпитваме затруднения с взети заеми или плащания и толкова сме затънали, че изход не се вижда.

МВФ е последна инстанция при проблеми във финансовата система на една държава. Към нея се обръщат тези, които са пробвали всички възможни варианти и не са постигнали нищо. Които нямат волята да се справят сами и отдавна са изпуснали юздите.

МВФ не е магьосник, който с магическа пръчица да оправя тежкото положение на дадена страна. Фондът всъщност прилага една и съща рестриктивна и болезнена програма във всички държави, където е влязъл. Всъщност това е и условието - ще получите заем от нас, но ще правите това, което ние кажем. Какво включва това:

- рестриктивна парична политика - ограничаване на парите в обращение с цел повишаване на вътрешния лихвен процент до това ниво, което е необходимо за стабилизиране на местната валута;

- рестриктивна фискална политика - повишаване на данъците и драстично намаляване на правителствените разходи. Преди дни в Гърция замразиха заплатите в частния сектор за 3 години като целта е трудът в страната да е сравнително евтин, с което да се привлекат повече външни инвестиции. Редица данъци бяха вдигнати.

- приватизация и фискална либерализация - продажба на държавни компании и премахване на ограниченията по движенията на международния капитал;

Трябва да се отбележи, че основната цел на МВФ е първо да гарантира изплащането на взетите заеми от съответната държава и едва след това да осигури благоденствие на страната и нейните граждани. Именно затова мерките са много болезнени - в краткосрочен план и бизнесът, и гражданите страдат.

Освен, че всички страдат, страната влиза в "групата на получилите заем от МВФ", което автоматично означава "държава с проблеми". А това прави инвестиционния климат в страната несигурен и рисков и отблъсква бъдещи инвеститори.

Страните със заеми от МВФ в момента са Украйна, Латвия, Унгария, Гърция и Румъния (Полша също, но нейният заем е по-друга линия). Положението в тези държави е тежко и твърдението, че МВФ дисциплинира, може и да е вярно, но че дава сигурност на бизнеса и гражданите е спорно. Вие къде бихте инвестирали: в почти фалиралите Гърция или Унгария, или в справилата се сама Естония?

Изводът е, че който сам се справи с тежкото си положение, печели най-много. На това трябва да заложи страната ни. Докато е време...

Новините

Най-четените