Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

"Всеки момент ще спрем производството на бира и не сме единствените"

Компаниите за азотни торове спират производство, а това ще доведе до огромни проблеми за пивовари, кръчми и фермери Снимка: Pixabay
Компаниите за азотни торове спират производство, а това ще доведе до огромни проблеми за пивовари, кръчми и фермери

Високите цени на газа и на енергията в Европа са на път да вземат нова жертви жертви в заформящата се значителна икономическа криза на континента - бирата и свинското.

Причината за това е, че големите заводи за торове се виждат принудени да спират работа заради все по-непосилните разходи.

Така например в четвъртък най-голямата компания за торове в света Yara, базирана в Норвегия, обяви 50-процентно съкращаване на своето производство на карбамид и азотни торове на амонячна основа в Европа, посочвайки като причина за това "рекордно високите цени", пише Politico.

По-рано тази седмица пък най-големият британски завод за торове CF Fertilisers UK заяви, че "временно ще спре" производството в завода си в Билингъм, а два други големи производители на торове в Полша също спряха временно дейност.

Тези новини са значими не само заради несигурността, която създават откъм работни места, и потенциалните скокове в цените на торовете, които допълнително ще ударят европейското земеделие, но също така и остатъчните продукти, които се появяват при производството на торове.

А именно въглероден диоксид - CO2 - газът, който се използва за газиране на бирата и безалкохолните напитки, за снабдяване на болници при хирургически процедури и за хуманно клане на животни.

Така че новините за нестабилност в производството на торове предизвика притеснения сред множество ферми, производители на храни и дори собственици на кръчми на континента.

Какво е английски пъб без бира... Снимка: Getty Images
Какво е английски пъб без бира...

Пивоварната "Карлсберг Полска" - полското дъщерно дружество на датската мултинационална компания, което притежава няколко от най-популярните марки в страната - Окочим, Кшьонж, Кащелан, Карми, Харнаш и други, обяви плановете си да спре за неопределен период от време производството си на бира.

Оттам коментират пред Politico, че е много вероятно и други пивовари да последват този пример, тъй като "Група Азоти" - компанията, която доставя CO2 за редица брандове в Полша, спря изцяло производството на азотни торове, химикали и производни продукти във вторник. Собственик на компанията е държавата.

"Малко хора осъзнават, че въглеродният диоксид е страничен продукт от производството на торове. А той не може да се съхранява продължително време, така че ни остават запаси само за няколко дни", обяснява говорителката на компанията Беата Пташинска-Жединак.

"Всеки момент ще спрем производството на бира... но не сме единствените. Освен ако нямат съоръжения за производство на собствен CO2, повечето бирени компании ще трябва да направят същото", допълва още тя.

Самият сектор на производството на торове поглъща наистина много енергия. Затова и е сред най-тежко засегнатите в Европа заради настоящата ситуация с газовата нестабилност на фона на войната в Украйна и последвалите санкции срещу Русия.

Според експерти рязкото покачване на цените на газа прави невъзможно поддържането на производството на торове, особено на фона на факта, че се смята, че цените ще се задържат толкова високи най-малкото до края на годината.

"Това е невъзможна ситуация. За мен е очевидно, че европейският газов пазар е в криза - той не функционира. Ние сме относително най-големият потребител на газ, така че ако ние чувстваме тежест, тя ще дойде и за други хора", казва Джейкъб Хансен, ръководител на голямата лобистка група Fertilizers Europe.

Затварянето предизвика опасения в множество сектори на храните и напитките, като според браншови организации пазарът на торове е от решаващо значение за производството на храни.

Във Великобритания редица пивоварни и кръчми също имат сериозни притеснения от случващото се. Според тях моментът да се спре производството на торове "не може да бъде по-лош" и може да създаде сериозен недостиг на бира в цялата страна.

А в момент, в който разходите за енергия на кръчмите са стигнали "екстремно високи" нива, подобен удар може да е съкрушителен.

Според Пташинска-Жединак от "Карлсберг Полска" спиранията в производството на торове и съответно недостига на CO2 създава и други проблеми - въглеродният диоксид се използва за производството на продукти като сух лед, който е от съществено значение за запазването на храната по време на транспортиране.

Министърът на земеделието на Полша Хенрик Ковалчик каза в четвъртък, че работи върху план, който ще помогне на производителите на торове да купуват газовете на умерена цена.

Кой да предположи, че газировката от бирата е следствие на производството на торове. Снимка: iStock
Кой да предположи, че газировката от бирата е следствие на производството на торове.

Европейската комисия също излезе с план за подпомагане на сектора, като предложи да се спрат временно всички мита върху ключови продукти за производство на азотни торове. Предстои тази идеята да бъде обсъдена от националните правителства в Съвета на ЕС ще обсъдят, след като подновят срещите си през септември.

Във Великобритания водещи производители на торове вече получиха еднократна помощ през септември миналата година, след като цените на енергията скочиха значително заради отварянето на бизнеса след локдауните за коронавируса. В момента обаче властите в страната не бързат да се намесват.

"Докато правителството продължава да проучва възможностите за подобряване устойчивостта на пазара в дългосрочен план, от съществено значение е индустрията да действа... да направи всичко възможно, за да отговори на търсенето", се казва в изявление на британското правителство.

Някои фирми и компании в Обединеното кралство вече диверсифицираха доставките си на CO2 с внос от чужбина още миналата есен.

Междувременно много други индустрии работят за това да запълнят оставената дупка като също улавят промишления въглероден диоксид от своето производство, за да може той да се използва в хранителния сектор.

Междувременно в други държави като Италия и Германия производителите на амоняк още от юли насам намалиха производството, карайки редица европейски компании да влязат в сериозна конкуренция за доставките на CO2.

Без достатъчно доставки на въглеродния диоксид фермерите ще се сблъскат с проблем, свързан с хуманното отношение към животните, тъй като все повече прасета и домашни птици няма да могат да бъдат изпратени за по-нататъшна преработка.

"Европа винаги е била производител с относително високи разходи", каза Хансен от Fertilizers Europe. "Ние изнасяме много специални продукти за останалата част на света... Стигаме до момент, в който не можем да изнасяме повече."

   

Най-четените