Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Той е "алкохолният Индиана Джоунс" и знае отговора на въпроса: Кое е първото - хлябът или бирата?

Според науката човечеството използва алкохол и наркотици от поне 12 000 години Снимка: Wiki Commons
Според науката човечеството използва алкохол и наркотици от поне 12 000 години

Хората обичат алкохола и го употребяват често, а немалка част злоупотребяват с наркотици. Може да се каже, че двете вървят ръка за ръка от край време и от най-ранната записана история знаем, че човечеството има афинитет към подобни напитки и вещества.

По принцип в животинския свят някои видове понякога ядат ферментирали растения и плодове, но ние сме единствените, които сме приемали психоактивни вещества по много причини, нямащи общо с прехраната - като част от духовни ритуали, за социализация, забавление или с медицински цели.

В този смисъл ние се явяваме необичаен вид в стремежите си да се упоим или напием. Как и къде обаче е започнало всичко?

Трудно е да се отговори на тези въпроси, тъй като всичко е започнало далеч преди появата на писмото, а археологически находки ни завеждат още в праисторията. Не е ясно и кое е било и първото - дали наркотиците или алкохола.

За Патрик Макгавърн от Пенсилванския университет, може да се говори, че хората реално са започнали да приемат алкохол още преди да измислят хляба.

"Мисля, че реално бирата се е появила преди хляба. По-лесно се прави, по-питателна е и има ефекта да замъглява съзнанието", обяснява за National Geographic ученият, който е известен и като "Индиана Джоунс на алкохола".

"Това е достатъчен стимул за ловците-събирачи да се установят на едно място и да започнат да отглеждат зърно. В последвалия процес се появяват първите селища и се разрушават социалните граници между различните групи. Повечето световни религии използват алкохол, а най-ранните лекарства включват вино. Много вероятно началото на цивилизацията е стимулирано от ферментирали напитки."

Доколко това е вярно може да бъде обект на дебати, но при всички положения все пак алкохолът и наркотичните вещества са били важна част от първите общества.

Най-ранните следи за алкохол ни отвеждат до 9000 г. пр. Хр. в Китай и древна напитка направена от ферментирал ориз и мед. Смята се, че първото вино се е появило в Кавказ някъде около 6000 г. пр. Хр., а пък първите данни за бира ни отвеждат в Близкия изток и древен Шумер.

"Правели са алкохол от това, което отглеждат. В Близкия изток е било ечемик и жито, а в Китай - ориз и сорго. Реално пием ферментирали напитки още от самото начало", продължава Макгавърн

Същото може да се каже и за психоактивните вещества.

Съществуват археологически доказателства за употреба на опиум в Европа 5700 г. пр. Хр. В Азия са намирани семена от канабис от 8100 г. пр. Хр., а пък древногръдския историк Херодот описва как древните скити са пушили трева 450 г. пр. Хр.

Възможно е обаче първите опити да са дори по-древни, още с началото на Неолитната революция в края на Ледниковата ера преди около 12 000 години. Тогава се осъществява прехода от събиране и ловуване към земеделие и скотовъдство и се преминава от примитивна икономика към най-ранно селско стопанство.

В началото подобни вещества и напитки, освен като един вид "социален лубрикант",са били от изключителна важност за тяхната медицина и религия. Състоянията на унес и халюцинации не са могли да бъдат обяснени освен като нещо свръхестествено и в много култури се смятало, че представлява начин за контакт с духове и богове. По този начин религиозните авторитети като шамани и жреци правели пророчества, тълкували събития и реално задавали дневния ред на тогавашните общества.

Например кактусът пейот е подобен естествен халюциноген, използван от индианците в Северна Америка още преди близо 6000 години. Растението било толкова ценно, че коренните жители пътували със седмици, за да могат да се запасят с достатъчно количество.

От друга страна индианците в Южна Америка открили, че когато дъвчат растението кока, то им дава енергия и намалява усещането за глад, жажда и височинна болест в Андите. Така е било в продължение на около 8000 години, докато стигаме до днес, когато коката е основа на един от най-разпространените синтетични наркотици в света.

С течение на столетията човечеството се научава как да дестилира по-сложни видове алкохол и да произвежда изключително силни и пристрастяващи наркотици като хероин, кокаин или метамфетимини.

Според една теория някога психоактивните вещества не са били толкова силни и толкова лесно достъпни, колкото днешната получена по химически път синтетика. Затова и в крайна сметка никога не сме успели да развием естествен контрол.

Винаги сме разчитали на границите, поставени от природата, и в момента телата ни просто не са готови да понесат въздействието на днешния алкохол и наркотици.

Неслучайно данните на ООН показват, че консумацията на алкохол всяка година води до смъртта на 3 милиона души по света и е сред водещите фактори по смъртност за хората между 15 и 49 години. От своя страна над 35 милиона души по света страдат от разстройства, свързани с употребата на наркотици, а други 270 милиона остават уязвими.

В този смисъл по-дълбокото изследване на употребата на алкохол и психоактивни вещества в древността би могло да ни помогне при борбата с тяхната злоупотреба днес.

Най-четените