Бойко Борисов се закани да съди "клеветниците"

Премиерът в оставка Бойко Борисов се закани да съди за клевета бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев заради твърденията в последното му интервю пред Сашо Диков в BiT.

"Свидетели сме на поредните опити за манипулативно интерперетиране на историята и хвърляне на нова порция лъжи, манипулации и откровени клевети срещу мен от същите хора, които го правеха 2013-2014 година. Тогава бях подложен на всевъзможни проверки. Нещо повече, припомням, че спечелих и много от делата за клевета", пише Борисов в профила си във Facebook.

Той настоява "компетентните органи да проверят всички сигнали срещу мен, както са го правили и досега".

"Аз категорично заявявам, че не участвам в никакви фирми, бизнеси или офшорки, както впрочем беше доказано още 2013 година, когато отново се сипеха поредица лъжи от медиите на кръга около една фалирала банка. Разговарях с моите адвокати днес, които започват работа по завеждане на нови дела срещу клеветниците", посочва премиерът в оставка.

Макар да не споменава изрично името на Цветан Василев, Борисов визира именно неговото интервю, излъчено на 20 ноември по BIT, в което бившият банкер го обвинява в корупция и рекет през подставени лица.

Василев посочва, че бизнесменът Александър Сталийски е действал като "човека на Борисов за всичко" по време на първото му управление между 2009 и 2013 г.

Според неговите твърдения, натискът е започнал през 2010 г. след подаването на сигнал до ЕК за нерегламентирана държавна помощ за КТБ. Цветан Василев твърди, че зад този сигнал стояла и Кристалина Георгиева, току-що избрана за еврокомисар.

Тогава в разговори със Сталийски и Борисов бил "подканен да се лиши от нещо".

Той твърди, че от 2010 до 2013 г. хора, свързани със Сталийски, са били собственици в авиоремонтния завод „Авионамс" и на военния „Дунарит", финансирани от КТБ. Василев твърди, че е прехвърлил безвъзмездно дялове за 43 млн. лева на фирми, свързани със Сталийски. Впоследствие те са получили и 6 млн. лв. дивидент.

Банкерът намеси името на Александър Сталийски и в източването на пари от ТВ7 заради неизгоден договор за наем, сключен от тогавашния директор на телевизията Николай Бареков.

Сталийски беше лицето с най-голяма сделка за цесия на лична сметка след затварянето на КТБ през 2014 г. Той е съобщил за прехвърляне на вземания в размер на 20 071 000 лева и още 3 270 336 евро. Съпругата му Виолета Сечкова е направила цесия за малко над 9,9 милиона лева и още 1 636 068 евро.

Цветан Василев цитира и свой разговор с енергийния бизнесмен Богомил Манчев, който споделял пред него, че "половината от плащанията (по договора за АЕЦ Белене) към „Парсънс", респективно „Риск инженеринг" или която и да е компания по веригата, е трябвало да бъдат отчитани чрез единия на „Котараците" на Бояна".

Заради този договор в момента прокуратурата разследва бившия енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев.

Цветан Василев беше обвинен задочно в ръководство на организирана престъпна група за източването на Корпоративна търговска банка. От 2014 г. банкерът живее в Белград, където му е взета мярка за неотклонение "подписка".

Делото за екстрадицията му по молба на българската прокуратура се бави повече от 2 години без окончателно решение. Междувременно Василев се опита да получи статут на политически бежанец в Сърбия - но неуспешно.

#1 VK 21.11.2016 в 15:34:19

Защо има кавички на в заглавието ? Некви внушения май , а?

#2 vayk 21.11.2016 в 15:52:07

А що така пропуснахте да ни информирате за това интервю на Василев?

#3 VK 21.11.2016 в 18:13:21

Ми то тва "интервю" си е в стил "двете каки" , седят и си приказват приказки от 1001 нощ, Василев размотава некви хартийки как бил купил дялове от фирми. Ма не им бил виждал лицата на собствениците... През цялото време се прокарва идеята че Борисов със Сталийски рекетирал честния бизнесмен, като му обещали защита. Сега, интересното е от кого са го защитавали. Анонимен донос към ЕС. А тука една медийна група раздухвала грозно и невярно скандали. Министърът на финансите пък си правел оглушки. Дотук добре, ама нещо не стана ясно, че този министър е човек на медийната група, дето.... А сега, със същата медийна група, некакси станаха първи дружки.Плеснали с ръце и се прегърнали, а? И накрая - е добре има ли доказателства че Борисов или Сталийски са взели некви пари? Ми нема, ама да питат Бъна, дето неи знам очите. Да ровят, па може и да намерят. А може и да не намерят, и кво праим тогава? Или всичко е на принципа: "Аз да кажа, че сестра ти е ....." Който иска да доказва, че е невинен!

Новините

Най-четените