Президентът Румен Радев снема доверието си от правителството

Президентът Румен Радев официално сне доверието си от правителството, което по думите му не действа в интерес на гражданите и носи отговорност за кризата в обществото.

"Считано от днес официално снемам доверие от правителството, което носи отговорност. Днес деленето не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права, аз съм редом с вас", заяви президнетът по време на обръщение към нацията.

Държавният глава обвини правителството и законодателните органи в заложничество на лобистки интереси и в търговия с националния суверенитет в името на личното политическо оцеляване.

"Институции, призвани да пазят закона, го погазват показно. Държавни органи си позволяват да сплашват недоволните и протестиращите. Налице е настъпление срещу гражданските свободи", коментира още Радев.

Изказването на президента идва на фона на публикуваните от прокуратурата записи от телефонни разговори, които главният прокурор Иван Гешев използва като база за питането си до Конституционния съд какво е държавна измяна и може ли да разследва президента.

Ето го и цялото обръщение към нацията на Румен Радев:

"Уважаема г-жо вицепрезидент,

Уважаеми секретари и съветници,

Уважаеми представители на медиите,

Скъпи сънародници,


Oт 3 години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава, с мисъл и грижа за бъдещето на България. За съжаление, това не се сбъдва.

Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива.

Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала, доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход.

Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност.

Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции.

Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основания българите очакваха ясни разяснения.

Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават.

Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване.

Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските  свободи.

Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация.

На всичко това трябва да се сложи край.

Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество.

Скъпи сънародници,

Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала.

Това е бъдещето на смелите и достойните българи! На младите и просветените, на възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България!"

#1 rare case 04.02.2020 в 12:27:57

Предсмъртен гърч на засегнато его! За една фуста ще обяви и война! Жалък червен смешник!

#3 rare case 04.02.2020 в 13:33:23

Грешката е вярна, барон Стюпид - Шрезидента - компилация от Шматка и Резидент!

#4 dedo adji 04.02.2020 в 13:35:22

Бароне, в рядко камък не хвърляй, да не те опръска. И аз си запушвам носа около него, но и радев нагази в редките с 2-та крака. Не го дочетох, предполагам, че е 90% вярно, но след такова изявление му остава само да си вземе шапката.

#6 Дарби 04.02.2020 в 14:17:39

ДАНС по закон има право да прави мълчаливи проверки на хора, които са отговорни за националната сигурност на страната. В тази връзка са проверявали онзи генерал, бившия колега на Радев от ВВС-арските години, защото е генерал от НАТО и знае много военни тайни. И се случва да попаднат на телефонен разговор между генерала и президента. Кой на кого се е обадил, няма значение. Важното е, че генералът казва на Радев, че ще възпрепятства работата на КПКОНПИ и ще ги мотае до второ пришествие. Радев като президент, призван да е надпартиен и над ниските страсти, и всичко останало в обществото, вместо да се скара на генерала и да му направи забележка, го слуша внимателно и това означава, че мълчаливо се съгласява с онова, което ще извърши генералът. А то е, да се прикрива документация, свързана със съпругата на Радев, която в онези недалечни години му е била не жена, а вероятно любовница. И се е ползвала с привилегии, подплатени с документи, до които КПКОНПИ не трябва да има достъп. Затова го стяга чепика Радев, че така се извози, като първолаче. И го е яд, и пуска такива обръщения, защото ДАНС е част от правителството. Но не се сеща нещо много важно - Гешев като е казал А, ще каже и Б. Според мен, ще пусне още записи, които ще сринат Радев, каквото и да каже Конституционния съд.

#8 pixie 04.02.2020 в 15:10:14

Не знам дали президентът има право или не, но реакцията на ББ по повода беше повече от красноречива. Ама не четете за нея от материалчето в кафето, отдясно, ами го гледайте на живо, че тука малко са украсили и посмекчили изказа. С право всички ние да си свалим доверието от премиера...

#10 Писна ми от псевдоинтелектуалци 04.02.2020 в 16:25:41

Президент карикатура!

#11 dedo adji 04.02.2020 в 16:38:30

... ще пусне още записи, които ще сринат Радев ... Откъде ще го сринат? Номерата на гешев са некадърно преписване на американските номера с Моника с/у Клинтън и митутките (да не се бъркат с проститутки) с/у Тръмп. А те не успяха. Няма да успее и гешев да свали Радев. Каквито и кални номера да върти, не може да ги докара до държавна измяна, и той го знае много добре. Но успя с психологическата атака. След 3г мръсни инсинуации и кокошкарски истории нервите на Радев не издържаха и той сам се срина. Мандата си ще изкара и ще забие в глуха линия. Няма да му дават трибуна и да му уреждат бордове, като на плювналиев. На един войник не подобава да хвърля оръжието, когато го атакуват с отровни газове.

#13 Дарби 04.02.2020 в 17:28:34

dedo adji, Във втория ти постинг под № 11, казваш, че Радев ще си изкара мандата, но вече сам се е сринал и просто ще изчезне. Както стана с Жан Виденов, се сещам. Не се знае, защото ако, както прогнозирах, Гешев изкара втори запис и там Радев казва с гласа си, който целия народ познава, например: Генерале, тия лайнарчета, младежи от КПКОНПИ стъпѝ им здраво на врата, та друг път да забравят да правят проверки за жена ми! Мисля, че при подобно обнародвано изказване пред цяла България ще си подаде оставката немедлено, дори преди да изтече мандата му. Помниш ли за какво си отиде Петър Младенов? За танковете (По-добре да дойдат танковете!)

#15 dedo adji 04.02.2020 в 18:01:11

Дарби, много обичам и уважавам научната фантастика, но твоята е НЕучна. Срещал съм няколко военни летци, които не можеха да се похвалят с изящен стил, но никой не се изразяваше като пенсиониран фатмак. Прави ми впечатление друго. 6-та година откак посещавам тоя форум, цялото форумно войнство, вкл. и умни мъже, като Барона, се състезава в оплюване на Бойко. То не беше тиква, то не беше пожарникар, не беше винету... Че и аз съм пригласял от време на време. И изведнъж, когато президентът обяви публично кусури, които всички вие сте крещели по 100 пъти, стана лош и бързате да го свалите. Не виждам кой би могъл да бъде следващият, а вие помислихте ли, че ако Радев слезе преждевременно, на негово място остава Илиана Йотова?

#17 deowin 04.02.2020 в 21:56:48

Silver lining-ът тук за мен е, че постът на президент на България все още позволява развиване на гръбначен стълб дори в доста крайни случаи като Радев. При Плевнелиев също стана така, дори като че ли и при Първанов. За добро или лошо във всички изброени случаи е друг въпрос, но все пак е обнадеждаващо, че поне се случва - според мен гръбначно е по-добре от безгръбначно независимо от всичко останало.

#18 Kenny McCоrmick 04.02.2020 в 22:04:49

Другари, без паника! Don't panic! Всичко си има много просто обяснение. Всички знаем, че в Русия уикендите са тежки и... хм... напоителни. Обикновено и понеделниците са тежки и, за да се притъпи усещането за тежест и олово в главата, мнозина повтарят ритуалите от уикенда. Понякога се прибавя и една кисела краставичка, но не повече, да не преядат. Нямаме никаква причина да смятаме, че по върховете в Кремъл не е същото. И така във вторник в тъмна доба (нали сме друга часова зона) са пристигнали едни малко криви напътствия и опорни точки, а Румен Радев е съвестен човек и въпреки кривините е наизустил старателно всичко. Другари, разберете, просто авторите им са били с тежък махмурлук и силно не на кеф. Нищо страшно, ще мине...

#19 Ina La Loba 05.02.2020 в 09:29:16

Пуяк с балалайка. Хареса ми коментара "пенсиониран фатмак". Точно така говори. Наизустено изявление на дружинна ръководителка. Амо поне малко патос да вложи...

Новините

Най-четените