Втори провал на делото за конфискация срещу Христо Бисеров

Делото за конфискация на имущество за близо 2 млн. лв. срещу Христо Бисеров е прекратено от Софийския апелативен съд, а КПКОНПИ е осъдена да плати общо 51 900 лв. на семейството на бившия депутат от ДПС под формата на съдебни разноски.

Решението на съда е взето с мотив, че делото противоречи на правото на Европейския съюз и по-конкретно Директива 2014/42/ЕС, в която не се допуска човек, оправдан по наказателно дело, да бъде подлаган на конфискация или запори на облаги от предполагаемата престъпна дейност.

Така съдебният състав е преценил да не прилага действащия в момента Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, според който прекратеното наказателно дело не е пречка за производство по конфискация, пише Lex.bg.

Христо Бисеров вече беше оправдан по обвиненията за данъчни и валутни престъпления.

„Видно от понятията, използвани в Директивата, както и от принципите и мотивите на същата е, че тя предвижда конфискация на облаги от престъпна дейност. Целта е да се предвидят механизми за ефективно предотвратяване и неутрализиране на тези облаги, чрез конфискацията на всяко имущество, придобито от дейности от престъпен характер. Т.е. директивата предвижда конфискация на средства и облаги, но само при извършено престъпление, в която хипотеза очевидно не попада случаят, при който липсва влязъл в сила акт на съда, с който да бъде установено по категоричен и безспорен начин фактът на извършване на престъплението от конкретно лице", се казва в мотивите на съда.

Обезщетенията, които КПКОНПИ е осъдена да плати, са съответно 25 000 лева за Мария Бисерова (съпруга на бившия депутат), 17 000 лв. за Ивайло Главинков (неин син) и 9 900 лв. за самия Христо Бисеров.

Срещу Мария Бисерова и Ивайло Главинков се води още едно дело за конфискация на първа инстанция. То също беше образувано заради старите и вече отпаднали обвинения по наказателното дело.

Решението на САС подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

#1 VK 22.06.2019 в 03:26:14

По малоумно решение на съд не съм виждал :) Как се свързва дело за доказване на незаконно забогателите и конфискация след съдебно решение? Та делото е за доказване на законни доходи, а не за конфискация на имущество на база на някаква присъда. Ако съдът не прави разлика, и на тази база не спазва законите, още повече позовавайки се на ЕС, то дали е съд или е на служба при определен олигарх? Надявам се тази дивотия-съдебно решение- да доведе до търсене на отговорност, щото създава прецедент , на чиято база да се сътвори чудо на чудесата в правото

Новините

Най-четените