Бокова не смята да се оттегли от изборите в ООН

Ирина Бокова не вижда "сериозна причина" да се оттегли доброволно от кампанията за избор на нов генерален секретар на ООН.

"Тези призиви са недостойни", казва тя в интервю за в. "24 часа" ден след петото предварително гласуване в Съвета за сигурност на ООН, което я подреди на 6-та позиция от общо деветима кандидати.

"Смятам, че позицията ми във всички кръгове е много сериозна, в началото бях на трето място, до този момент бях най-високопоставената жена в тази класация и мисля, че оставам като много сериозен кандидат. Изглежда, че успешният ми старт не се хареса на някои кръгове в България и извън България, които видяха, че имам шанс да спечеля и затова срещу мен се разгърна негативна кампания", казва Бокова.

Тя коментира, че е "единственият кандидат, срещу когото в собствената му страна се водеше и се води истерична кампания за очерняне и клевети".

Бокова посочва, че никой от останалите кандидати, дори тези с по-лоши резултати, не са обявили, че се отказват от кампанията, "защото истинското състезание тепърва предстои".

"Много неудачно бяха подвели министър-председателя, заблудиха го, вътрешен- и външнополитически натиск беше оказан", казва тя по повод спекулациите относно евентуалното включване на Кристалина Георгиева като втори български кандидат за генерален секретар.

До момента премиерът Бойко Борисов не е коментирал какво решение ще вземе кабинета след слабото класиране на Бокова на 26 септември. Преди две седмици той обяви, че правителствената подкрепа за кампанията й ще продължи само ако достигне първа или втора позиция във временната подредба на кандидатите в Съвета за сигурност.

Новините

Най-четените