Филип Димитров влиза в Конституционния съд

Бившият премиер Филип Димитров и проф. Мариана Карагьозова-Финкова от СУ "Св. Климент Охридски" ще влязат в новия състав на Конституционния съд от квотата на държавния глава.

Това обявиха от администрацията на президента Росен Плевнелиев, като уточняват, че двамата ще бъдат назначени в КС до края на месец септември.

Мариана Карагьозова-Финкова е член на Правния съвет на президента, провежда лекционни курсове по Конституционно право, Конституционно правосъдие, Право на Европейския съюз и Европейски конституционализъм в редица специалности на Софийския университет и Нов български университет.

Тя е бивш дългогодишен ръководител на катедра Конституционно право в Юридическия факултет на СУ от 2003 до 2013 г.

Филип Димитров беше министър-председател през 1991-1992 г., има над 20-годишен юридически стаж като адвокат, три мандата като народен представител, а през 2007 г. за кратко беше член на Европейския парламент.

Преподавател е в „Кристофър Нюпорт юнивърсити", Вирджиния, САЩ (2008-2009 г.), в Американския университет в Благоевград (2002-2008 г., 2010 г.), гост-преподавател в Университета на Торонто, Канада (2007 г.).

Между 2010 и 2014 г. той беше ръководител на Делегацията на ЕС в Грузия.

За окончателното попълване на състава на КС е нужно парламентът и съдиите да излъчат по един представител.

Крайният срок за номиниране на кандидати за конституционни съдии от парламента изтича тази седмица, като ГЕРБ вече посочиха фаворита си - настоящият омбудсман и бивш председател на ВАС Константин Пенчев.

Мандатът на новите конституционни съдии е деветгодишен и изтича през 2024 г.

Изборът на нов състав на Конституционния съд е ключов политически въпрос - от 12-те съдии се очаква да дадат становище по проектопромените в конституцията, от която зависи бъдещето на съдебната реформа.

В момента КС се занимава и с жалбата срещу новия държавен дълг, елементи на здравната реформа на Петър Москов, засягащи правата на пациентите, избора на управителя на БНБ Димитър Радев и казуса с отнемането на достъпа до класифицирана информация на разследвани военни (казусът "Шивиков").

#1 Шебек Хасан 15.09.2015 в 17:28:41

То от нещастника Плевнелиев, може ли да се очаква нещо свястно?! Тоя психопат ФД трябва да е или в пандиза, или в психиатрия.

#2 Skrita_Sila_M 15.09.2015 в 17:35:18

ЗАЩО?!?!?!?

#3 deowin 15.09.2015 в 19:05:42

Според ме Филип Димитров е един от малкото политици с достойнство в България, което е особена рядкост за български политик с толкова дълга кариера.

#5 Виктория Пенелопова 07 15.09.2015 в 21:08:45

Отново и отново мега простотия залива форума. Има нещо гнило в това, Хасан да оценява Филип Димитров. НЕВЪЗМОЖНО Е! РАЗЛИЧНИ ПЛАНЕТИ, РАЗЛИЧНИ СВЕТОВЕ. Ако беше в друга епоха, Хасан щеше да лъска обувките на господаря Димитров и да го гледа с обожание, защото и тогава, и сега, нямаше да разбира и дума, от това, което говори Господарят му. Но......в уебкафето всичко е възможно, дори и Хасан да си помисли да се сравни с Филип Димитров.

#6 deowin 15.09.2015 в 22:21:24

Виктория, доколкото мога да преценявам характери, картинката с господаря, на когото слугата лъска обувките, изобщо не ми пасва с личността на Филип Димитров. Това му и харесвам.

#7 Dox 15.09.2015 в 22:55:47

По степен на национално предателство и нанесени вреди на България и нейния народ, ФД е достоен да си съперничи дори и със Стефан Стамболов. Много подходяща снимка са избрали от Уебкафето, обаче. Добре личи погледа на един типичен шизофреник. За това си мисля, че именно тоя не трябва да е в затвора, а в психиатрична клиника. Все пак, би било добре да е полезен с нещо - ако не с друго, поне за онагледяване на учебния процес за студентите, изучаващи психология. А за тази - Мариана Минкова-Финкова-Динкова-Шинкова-Тинкова - нищо не знам. В смисъл - тя каква точно вреда е нанесла на България, че я издигат?

#8 Шебек Хасан 15.09.2015 в 23:10:45

Викторио, сигурен съм, че ти повече ще си мязаш с Филипчо. Аз претенции да се сравнявам с туй създание нямам.

#9 Harry 16.09.2015 в 09:07:12

Филип Димитров е психопат, казвам го като диагноза, не като обиден епитет, а всички, повтарям всички психопати са антисоциални по дефиниция. Той ще продължи да е изключително вредна за България чужда марионетка.

#10 Nikkor 16.09.2015 в 10:18:18

Човекът съсипал българското земеделие получава поредната си награда за това. И как не се намери един земеделец да го отстреля тоя. Публично, на улицата. Да видим другите след него дали щяха да продължават в същия дух. А и не само земеделието. Асеновградския завод за шлайф машини и него затвори с едно щракване на пръстите. Ха познайте имаше ли една фабрика в България, в която да няма машини на този завод? Пък някои да продължават да си витаят в облаците от чест, достойнство и кво беше още?

#11 deowin 16.09.2015 в 17:36:13

Nikkor, ще се пръснеш от толкова злоба. На хора като теб препоръчвам просто упражнение - замисли се дали за теб съществува съвременен достоен политик. Поне един. Ако не, помисли за вероятността абсолютно всички политици да са наистина маскари, по думите на ваш архетип в тези отношения. Да, не е нулева, но и вероятността да се роди прасе с крила не е нулева. В този контекст, не ти ли се струва възможно, и може би доста вероятно, да имаш някакви значителни предубеждения, които не осъзнаваш достатъчно добре, за да ги компенсираш, а съществено изкривяват картината на реалността в главата ти? Вземи като прост пример ситуацията с този завод, за който говориш. Наистина ли си убеден, че знаеш достатъчно за конкретния случай, и, особено, повече от тогавашния премиер, тъй щото би могъл да посочиш по-добро решение от взетото от него? И това никак ли не ти навява мисли за умопомрачаващо арогантна самонадеяност, струва ти се напълно възможно? (Не, аз лично не знам абсолютно нищо за този случай, просто носът ми не е напълно запушен и когато зловещо ми засмърди на онази типична българска надменност и всичкознаеме, обикновено го усещам и отбелязвам)

Новините

Най-четените