Пиже, побойникът от ДПС: 7 присъди, но "с подобрения"

Със седем присъди и две висящи дела за нападение над полицай и кражба на ток Трайчо Василев-Пиже се оказа първокласен материал за кандидатската листа на ДПС в Самоков.

Едва след като Пиже нападна физически репортерски екип на Нова телевизия в ромската махала на Самоков, обаче, местното партийно ръководство в лицето на Александър Методиев - Бат Сали - реши да направи "отвод" на втория в листата си.

Оказа се, че криминалното минало на Трайчо Василев е добре познато в ДПС-Самоков.

"Ние го наблюдавахме от доста години насам, имаше подобрения", беше аргументацията на Бат Сали за привличането на Пиже в листата.

Методиев обясни, че Пиже имал "концесия" (депутатът неколкократно сбърка термина за отдаване на държавни природни ресурси за експлоатация под наем с "концепция") за управлението на Самоков, свързана с "просперитет на младото поколение в квартала".

Според него рецидивистът съдействал на записването на ромски деца в основните училища и детските градини в Самоков, които по думите му не са добре приети.

"С ходатайстване и привилегии към училищното ръководство нашите деца се включват", обясни Бат Сали.

Не стана ясно с какви методи си е служил Пиже при разубеждаването на директорите.

Депутатът се съгласи, че е необходим образователен ценз за кандидатите за общински съветници и поиска промени в Избирателния кодекс. В същото време, призна, че повечето в листата на ДПС Самоков са с основно образование, с каквото са и 70% от населението на махалата.

По думите му няма други рецидивисти или лица с осъдителни присъди в списъка на кандидатите с общински съветници на партията.

Присъстват обаче други забележителни елементи като Сашо Водката (четвърти в листата), почитател на спиртната напитка "в умерени количества".

"Ще трябва да си вземем поука и да се съобразяваме", заключи Александър Методиев.

#1 Harry 07.10.2015 в 10:06:13

Абе, циганска работа! Можете да ме цензурирате, но това няма да я направи по-малко циганска.

#2 Nikkor 07.10.2015 в 10:28:50

Българска, там е работата че е българска, не циганска. Затова никакво задължително гласуване.Дори напротив - образователен ценз. Нямаш основно образование - нямаш право да участвуваш в избори. Нямаш право на глас. Без значение дали си циганин, българин или ескимос.

#3 bludniq_sin 07.10.2015 в 11:25:28

Този цитира цел номер 1 на чл. 36 от Наказателния кодекс (цели на наказанието) - да се превъзпита деецът...в затворите значи има много кандидати за общински съветници.

#4 скучко 07.10.2015 в 17:30:45

Назаем от „Речника на Бат Сали“: “...Пиже имал "концесия" (депутатът неколкократно сбърка термина за отдаване на държавни природни ресурси за експлоатация под наем с "концепция")...“; “Докторът ми каза че имам дискоспатия“; “Продавам кола с турук (гюрук), летни джанти и кастофон кат за сватба“.

#5 deowin 07.10.2015 в 20:27:27

>образователен ценз Защо направо не позволим само на теб да гласуваш? Очевидно най-добре знаеш кой е най-годен да управлява държавата. Относно образователния ценз, изборите са точно два и доволно очевидни - без ценз в ЕС или със ценз извън ЕС. ЕС във формата, в която съществува днес, по дефиниция няма как да позволи на страна членка да приема закони, които нарушават свободата на гласуване на гражданите на произволно избрана защитена основа, в случая - образователна. От тази гледна точка няма абсолютно никаква разлика между образователен ценз и ограничаване правата на гласуване на база религия, пол, цвят на кожата, сексуални предпочитания. Да, убеден съм, че огромна част от българското население би се възрадвала до небесата ако се въведат всички изброени ограничения, но, повтарям, това недвусмислено и моментално ни изкарва от ЕС. И, според мен, от развитата цивилизация като цяло.

#6 паяка 08.10.2015 в 12:27:02

Чл. 53. от Конституцията на Република България (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително. Неудобство е, че не се уточнява от кога трябва задължително да започне. Но и въпреки това, ако се приеме по презумпция, че започва на 7 г., някой следи ли и санкционира ли тези, които не изпълняват това свое задължение и по-точно родителите им, опекуните им, тъй като са непълнолетни и не могат да носят отговорност самите те. Реторичен въпрос.

#7 deowin 08.10.2015 в 17:41:51

паяка с неуместен цитат, както винаги. Със същия успех можеше да цитираш Айнщайн, защото членът от КРБ, който си дала, изобщо не противоречи на това, което казах - че няма как да се въведе образователен ценз. Средното образование, задължително или не, не може да се използва като признак за ограничаване на правото на гласуване, защото, в контекста на ЕС, отнемането на това право се счита за много сурово наказание. Страните членки на ЕС имат известна свобода, но могат да го ограничават основно на база възраст и отчасти местожителство, и то единствено когато целта на тези ограничения е легитимна. Дори повечето осъдени престъпници запазват правото си на гласуване, освен в редки крайни случаи, в които е налице сериозно подриване на демократичните принципи и върховенството на закона. Та, освен ако НК бъде променен така, щото нарушаването на тази точка от КРБ стане подсъдима и се класифицира като особено сериозно нарушение на демократичните принципи (което надали ще бъде одобрено от ЕС като преследващо легитимни цели и ненарушаващо свободното изразяване на волята на хората), то няма как България да въведе образователен ценз и да остане в ЕС.

#8 паяка 08.10.2015 в 18:00:46

Прасето както винаги измества темата и опитва да манипулира. По-важно е гражданите на държавата да имат образование - задължително, а другото множество - възползващите се от правото си да гласуват, е включено в предното множество. Тъпако!

#9 deowin 08.10.2015 в 18:27:51

паяка, това, че нещо е важно (апропо, какво е твоето оправдание за лошото ти образование?), изобщо не означава, че може да се използва като критерий за ограничаване на основни човешки свободи като тази за гласоподаване. Важно е и гражданите да ядат - ако не ядат, ще умрат и държавата ще престане да съществува. Какво, да вземем да забраним на хората да гласуват ако не са яли тоя ден?

#10 паяка 08.10.2015 в 21:40:40

Забавна е категоричната ти убеденост, прасе, че съм грозна, проста и необразована. Ако обаче разбереш , че истината е твърде неконтролируемо от теб отдалечена от удобната ти хипотеза, това дали би ти помогнало поне малко да се поосвестиш, че не си слънце, че не си безгрешен и единственото ти удоволствие -изкатерването върху унижени от теб, те прави още по-нещастен. Отпусни се бе. Живей си живота. Хубаво е да си вечно в някакво състезание, но твоето участие не е спортсменско. Може би за теб това е игра, но би била игра, ако доставя удоволствие и на двете страни. Имаш комплекси. Бори си ги.

#11 deowin 09.10.2015 в 00:16:29

Какъв съм аз и как си живея живота няма абсолютно никакво значение в случая. Аз може да съм последния прошляк, дебел, грозен и беден, но това по никакъв начин не би променило фактите около теб, които, ако си спомням добре, се въртяха около железарски магазин в провинциално градче. Нито би променило факта, че постоянно бълваш несвързани глупости като горния цитат от КРБ. Нито факта, че не можеш дори да разбереш кога говориш такива глупости и защо са несвързани. Както в случая вероятно нямаш дори и бегла представа защо какво и какъв съм аз няма никакво значение. Аз може да съм и куче зад клавиатурата. Това не би имало никакво отношение към верността на това, което казвам, и твоята упорита неспособност да го разбереш, освен инфантилна и комична, е и тъжна.

#12 паяка 09.10.2015 в 00:32:31

Щом ти е тъжно, реви. А куче не може да си. Те са добри.

#13 Дракон с кисело зеле 09.10.2015 в 14:55:32

Може ли да кажа две неща? Първо, Паяка и Деовин, моля ви, или спрете изобщо да си говорите, или поне спрете да си ги мерите така всеки път, когато единият се обърне към другия. Досадно е. Осъзнавам, че от моята уста звучи лицемерно, обаче... Ясно. Второ, имаше време, когато и аз мислех, че образователният ценз ще реши проблема на изборите. Само дето това е наистина дискриминационна мярка, пък и няма да реши нищо. Наистина ли някой си мисли, че партия, която на всеки парламентарен или местен вот внася десетки автобуси с избиратели от чужбина и която най-явно, нагло и с усмивка на уста гази всякакви закони и разпоредби около изборите, няма да намери начин да заобиколи подобна цедка?

#14 VK 09.10.2015 в 22:06:36

Понеже гледам, станало въпрос за образование като критерий за нещо, та да кажа нещо. Това, че некой си имал некво си "више", и още "по-више", образование не го прави по-интелигентен или по-културен.Означава само това, че има кетап за успешно назубряне на разни работи. Поне у нас това значи (или поне така беше), ама в последно време и тва не е верно.....имал пари и си платил за тапията. Не че не е имало, или няма и сега изключения, ама въпреки системата. Навремето чух една приказка- "Ми аз уча за инженер, не за интелигент". Много хора съм срещал - без образование, но природно интелигентни, колкото и да е клише тази фраза. Но също и доста с по две-три дипломи - пълни идиоти...

#15 deowin 09.10.2015 в 22:46:13

VK, естествено, че образованието или липсата му не е гаранция за нищо. Корелацията между образование и интелигентност, обаче, е измерваемо голяма. https://en.wikipedia.org/wiki/Intelligence_quotient#Real-life_accomplishments https://brainsize.wordpress.com/2014/06/02/iq-years-of-education/ Също измерваемо голяма, но отрицателна, е корелацията между обратното на образование - религия - и интелигентност: https://en.wikipedia.org/wiki/Religiosity_and_intelligence Отново повтарям - това са корелации, не причинно-следствени връзки. Но и само наблюдаваната корелация е достатъчна за да ти даде добра представа за вероятностното разпределение на една от тези променливи при дадена стойност на другата. Не, вероятностното разпределение не е сигурност. Чувствам се глупаво дори само защото усещам, че при такава публика се налага да го кажа.

Новините

Най-четените