Христо Иванов обяви кога ще подаде оставка

Правосъдният министър Христо Иванов ще подаде оставка, когато съдебната реформа свърши. "Има един начин да получим моята оставка и това е да завършим реформата. Дайте да я завършим тази реформа и ще я получите", коментира пред БНТ.

Днес се очаква да бъде внесен „историческия компромис" за съдебната реформа и промяната на Конституцията, договорен вчера между партиите в парламента, без БСП и „Атака". АБВ ще участва със символичен един подпис.

В новия документ предвижда четири точки - разделяне на ВСС на две колегии, пряк избор на магистратската квота, усилване на правомощията на Инспектората, както и ограничена форма на конституционна жалба за адвокатурата.

Това е значително съкращение на първоначалния законопроект на Христо Иванов, който нямаше да събере 160 гласа в пленарната зала. Според министъра новият проект е "изключително добър междинен резултат", а освен между двете четения в парламентарната процедура може да има още промени.

"Веднъж внесено с определения брой подписи, необходим за гласуване на конституционните промени, подписалите го много по-трудно политически ще отстъпят назад. В този смисъл, на този етап ние постигнахме много високо ниво на сигурност по ключовия компонент на промените, без да губим възможност да обсъждаме други възможности и в течение на периода на двете четения", коментира Иванов.

Той обаче заяви, че нищо още не е приключило. „Минаваме на второ ниво на играта, следващата стъпка са промените в Закона за съдебната власт", обясни Иванов.

Междувременно „Атака" обявиха, че ще гласуват против новия вариант на съдебната реформа. АБВ пък са против разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска, като вероятно ще подкрепят останалите предложения.

Новините

Най-четените