Борисов иска разговор с Украйна за българското малцинство

Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и на образованието и науката да проведат разговори с украинските си колеги и да изразят притесненията на България относно приетия Закон за образованието, който ограничава правата на малцинствата в Украйна да изучават майчиния си език.

"Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв начин с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически да ги насочваме. Никакво основание нямат в това отношение", коментира министър-председателят.

"Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. Извикай украинския посланик", казва още Борисов.

Външният министър Екатерина Захариева коментира, че заедно с Унгария, Румъния и Гърция, България ще изпрати още днес писмо до Съвета на Европа и ОССЕ.

"Ще ни засегне, защото ние сме развили наистина уникална мрежа, която сега ще покаже, че работи, с над 54 неделни училища, плюс факта, че българският език се изучава в украински училища, като предмет, който е като чужд език", уточнява тя.

Въпреки това Захариева посочи, че вече е получено уверение посланика ни в Киев, че промените няма да засегнат българското малцинство.

Темата беше обсъдена на днешното заседание на Министерския съвет по искане на вицепремиера Красимир Каракачанов, а стенограма е публикувана на сайта на правителството.

Законът, приет на 5 септември от украинския парламент, трябва да влезе в сила след една година и срещу него вече гневно реагираха от Русия и Унгария. Според този закон до 2020 г. на роден език ще могат да учат децата до пети клас, но след това и те ще бъдат лишени от тази възможност.

#1 скучко 14.09.2017 в 09:21:10

Путин е виновен! Горките Българи, ще ги накарат да забравят родния си език така, като дори турчин не го е правил

#2 TheRock 14.09.2017 в 15:02:11

Трябва да се защитават правата на етническите българи в Украйна. Но какво става с правата на етническите българи в Русия, Сърбия, Албания, Турция, Румъния и Македония? Борисов се прави на разсеян особено по отношение на Сърбия и Русия!

#3 TheRock 14.09.2017 в 15:02:54

Забравих Гърция!

Новините

Най-четените