Борисов репликира Ердоган от Белград

Премиерът Бойко Борисов използва срещата на правителствените ръководители на България, Гърция, Сърбия и Румъния, за да отправи критично послание срещу президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Причината: намекът на Ердоган за евентуално преразглеждане на Лозанския договор от 1923 г., който урежда въпроси за разположението на границите в Тракия.

"Ако само с лидерите на Сърбия, Гърция и Румъния си заговорим за историята 30 години назад, не могат да ни разтърват. Историята е за историците. Сега да се връщаме към международни договори и спогодби не е никак добър тон, нито е градивно за Балканите", каза Борисов по време на пресконференцията след срещата в Белград.

Той призова богатството на балканските държави да се използва, за "да работи за хората, а не за трети страни".

Това е вторият сигнал от страна на София след изказването на турския президент. В петък МВнР привика посланика на Република Турция, за да изрази позицията си, че не одобрява призивите за преразглеждане на мирни споразумения.

#1 dedo adji 10.12.2017 в 12:39:07

А защо само Борисов (освен, естествено гърците) се изказва критично за апетитите на Азия? Защо мълчат лидерите на великите европейски демокрации, страни по лозанския договор? При това е заплашена любимата им Гърция, люлката на демокрацията. (и на подлостта, но тя не смущава европейците) Защо мълчи великият бял баща от Вашингтон? Да припомним, хартата на НАТО не предвижда други мерки освен консултации при конфликт между страни членки. Браво на Бойко, че осъзнава, че мечката в двора на комшията може да заиграе и в твоя.

Новините

Най-четените