Вежди Рашидов похвали Морфов

Министърът на културата Вежди Рашидов изрази подкрепата си към новия директор на Народния театър Александър Морфов, два дни, след като режисьорът пое поста.

"Александър Морфов е един голям български режисьор, зад него стоят 250 български големи артисти. Тези хора трябва да са обединени около кауза, мотивирани да работят и театърът го обича и го иска", каза пред журналисти Рашидов. С това той аргументира решението си да избере Морфов за изпълняващ длъжността директор на "Народния театър", след като режисьорът открито изразяваше протеста си срещу министъра и цялостното управление на културата в страната.

„Най-важното, е че театър има заради публиката и публиката обича представленията на Морфов. Да спрем този начин на говорене - защото е талантлив човек, а всеки има характер и всеки да говори каквото си иска", каза Рашидов.

По време на протестите срещу назначаването на Слави Бинев за председател на комисията по култура и медии в парламента, Морфов напусна театъра и посочи, че няма да се върне, докато не почувства, че "нещо започва да се случва. Когато тези хора, които от години се правят, че не съществуваме, обърнат внимание на образованието, науката и изкуството - нещата, които днес оформят българина, какъвто ще бъде след 20 години".

Новините

Най-четените