ГЕРБ: Ново вето върху F-16 ще е проява на лош вкус от страна на Румен Радев

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова предупреди президента Румен Радев, че Народното събрание ще преодолее евентуален втори опит за спиране на сделката за изтребителите F-16.

В интервю за БНР Дариткова обяви, че ако президентът върне за преразглеждане актуализацията на Бюджет 2019 заради покупката на самолетите, това би било проява на "лош вкус" от негова страна.

"От страна, която има нужда от гарантиране на сигурността си, ние се превърнахме в страна, която произвежда сигурност. Ако президентът Румен Радев наложи вето върху актуализацията на бюджета заради сделката с изтребителите F-16, това ще бъде проява на лош политически вкус", каза тя.

През последната седмица Народното събрание прегласува две решения, които бяха върнати с вето от държавния глава - за промяната в Изборния кодекс относно финансирането на партиите, и за ратификацията на договора със САЩ за закупуване на изтребителите.

"Имахме четири пъти вето в този парламентарен сезон. Преодоляхме ги всичките. Вярвам, че президентът, ако е искал да спре целия процес, щеше да постъпи коректно и да внесе наведнъж вето по всеки един от трите отделни законопроекта, които гарантират придобиването на нови самолети", каза Даниела Дариткова.

По думите й - намесата на президента се превръща в стратегия за налагане на "вето по принцип" с цел противопоставяне на парламентарното мнозинство.

"Вероятно така ще бъда до края на това управление. Ние търсим подкрепа от национално отговорните сили в парламента за потвърждаване на посоката, в която България е поела преди още 15 години назад", каза тя.

Новините

Най-четените