Лавров възмутен от "цитат" на българския премиер

Руският външен министър Сервей Лавров изрази възмущението си от "цитат" на българския премиер Бойко Борисов. В интервю за руската телевизия НТВ, в което подробно се спря на позицията на страната си по сирийската криза, външният министър на Русия Сергей Лавров изказа между другото и изумление от изказване на българския премиер Бойко Борисов.

Според Лавров Борисов е казал, че България се е отказала от руските енергийни проекти, за да угоди на САЩ и сега очаквала отмяна на американските визи за българи.

"Изумление буди цитатът от изказване на премиера на България Бойко Борисов - стига да е истина, но аз го прочетох буквално току-що. Той заявява, че България се е отказала от реализацията на енергийните проекти с Русия, включително "Южен поток, атомната електроцентрала, нефтопровода "Бургас-Александруполис", в интерес на Съединетите щати. Затова сега САЩ трябва да помогнат на България да получи безвизов режим - и така нататък. Просто поразително е как хората не се срамуват от такива заявления. Аз бих се срамувал от избирателите, от народа. Външната политика, разбира се, трябва да е прагматична. Трябва да преследва не разрушителни, а съзидателни цели. Това важи за всяка страна", казва Лавров, цитиран от БНР.

Не е ясно кога и къде според руския външен министър, Борисов е казал това.

В интервюто Лавров отново защити искането на Москва за координация между нейните действия в Сирия и действията на САЩ, Европейския съюз и близкоизточните страни с цел по-ефективно противопоставяне на терористите от Ислямска държава.

#1 Bono-2 14.10.2015 в 09:26:51

Ами да припомним кога го каза това Борисов. На среща с американския бизнес, когато дори препоръча на САЩ да спазват българската финансова дисциплина и да си намалят дефицита. Борисов в назидателен тон напомни на янкитата кои са партньорите на страната и че покрай това партньорство сме загърбили някои проекти в които има "хляб" и носим някои негативи (бежанците). И накрая - Визи!!! Пожела си догодина да няма визи.

#2 Оби Уан 14.10.2015 в 09:53:56

"Не може да сме заедно само когато обядваме. Трябва да сме заедно и в проблемите. Ние сме едно, ние сме приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря. Признали сме Хизбула за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?", заключи Борисов По думите му, в момента се говори само за американския бизнес у нас. "Толерираме го, дори и когато не е за толериране. Приемаме договори, които дори не ми се четат. Правим всичко, за да толерираме американския бизнес тук", отбеляза министър-председателят. ................ Във всяка нормална държава, такова изказване би довело до ПРОТЕСТИ и ОСТАВКА!!!!!

#3 dedo adji 14.10.2015 в 10:18:02

Съмнявам се, колко дълбоко е възмутен Лавров. Даже и с изумлението преиграва. Той и други негови колеги го казаха отдавна в прав текст: "България не е суверенна държава." Тъй, че няма нищо изненадващо. А цитатът лъжа ли е? Спряхме ли руски проекти? Спряхме. На Бойко му беше спестено, тримата сенатори долетяха аварийно да дърпат ушите на Орешарски. А за полетите изкозирува и докладва без намек от отвъд океана. Аз се чудя как Борисов не е възмутен и отвратен от себе си. Пред цял народ и цял свят да хленчиш като първолак "Ама моля, другарко, аз съм ви най-послушният ученик, а вие не ме галите!" едва ли е много приятно и ободряващо. Може пък, да жертва егото си, за да изкара кяр за българския народ. Е, поне за бизнеса. А, дано.

#4 TheRock 14.10.2015 в 11:45:09

Какъв удар под кръста за русфила Борисов!!! Дали пък Русия не дава някакви индикации за смяна на русофилския караул!!! Вероятно не са доволни от работата на петата си колона у нас!

#5 Оби Уан 14.10.2015 в 12:04:28

TheRock | 14.10.201511:45 Какъв удар под кръста за русфила Борисов ............... Ей няма да се оправиш камъче, пак изкърти нета... Какви русофили бре?! Човека ти казва в ПРАВ ТЕКСТ, че е спрял три руски проекта, за да е добър партньор на САЩ!

#6 TheRock 14.10.2015 в 12:37:02

Как ги е спрял??? Я си направи справка колко протака във времето и колко продължиха плащанията към руснаците. Защо НЕК е пред фалит???

#7 Smith 14.10.2015 в 12:43:16

Ей тоя рокчо-пикльо е уникален олигофрен.Коментира дори когато няма какво да каже, само и само да се чуе и неговия глас,и казва неща които нямат нищо общо с темата.

#8 Оби Уан 14.10.2015 в 13:01:26

TheRock | 14.10.201512:37 Как ги е спрял??? ............. Ти верно ли задаваш този въпрос!?!???? Добре, съгласен съм с теб! Не са спрени - работят и трите - Южен поток, Белене и Бургас-Александрополис....

#9 TheRock 14.10.2015 в 14:05:37

За плащанията говорим! Проекта се "спира"р но плащанията продължават! Трудно се комуникира с хора, които не знаят за какво става дума. Три месеца след обявяване на "спирането" правителството продължаваше да плаща на руснаците. ........... ГЕРБ настоява за незабавно замразяване на всички плащания по "Южен поток" 9 юни 2014 21:35 http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1278204

#10 Оби Уан 14.10.2015 в 14:31:04

TheRock | 14.10.201514:05 За плащанията говорим! .................. Ти говориш за плащанията. Аз казвам - НЯМА ИЗГРАДЕНИ ТАКИВА ПРОЕКТИ! А г-н Борисов (Министър председателят ни) казва: "...Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?..."

#11 Оби Уан 14.10.2015 в 14:36:34

А сме ги спрели защото сме дребна пионка на гео-политическата карта и "слушкаме". Как иначе ще се обяснят думите на самият г-н Борисов преди време: Г-н Бойко Борисов след подписване на споразумението за „Южен поток”: Пресконференция, ноември 2010 г. - „С подписването на днешното споразумение ние даваме възможност на следващите правителства в България да получават по над два млрд. долара годишно от този тръбопровод в бюджетите си, а не да дотират чужди компании – коментира премиерът Борисов. – Със същото темпо работим и по европейския проект „Набуко”, така че България действително да стане газов център на Балканите.” Интервю за “Файненшъл Таймс”, ноември 2010 г. - „Този проект ще създаде нови работни места в България. Следващото правителство ще събира транзитните такси за газа, транспортиран през газопровода, и ще могат да се изплащат по-високи пенсии, да се строят музеи и стадиони”

#12 TheRock 14.10.2015 в 14:40:41

Трудно се комуникира с глупави хора като теб. И точно за такива като тебе са кампаниите пълни са лъжи. Излиза се по сервилните телевизии и гръмко се обявява че проекта бил спрян, но парите продължават да текат. Ето и Путин какво казва: Русия се отказа от "Южен поток" заради ЕС и България "Отчитайки това, че до момента не сме получили разрешение от България...Русия при тези условия не може да продължи реализацията на проекта", заяви Путин в понеделник на съвместна пресконференция с турския премиер Реджеп Ердоган. http://www.mediapool.bg/rusiya-se-otkaza-ot-yuzhen-potok-zaradi-es-i-bulgaria-news227857.html

#13 TheRock 14.10.2015 в 15:21:23

Бойко Борисов, Ахмед Доган и Делян Пеевски са разследвани за пране на пари в Лихтенщайн. По-точно бяха принудени да признаят след публикация на Фрог нюз от 9 октомври. Пеевската пропагандна машина внушава още, че в разследването няма нищо лошо и смущаващо. Лошо било, че някакви гадове се опитват да повлияят на изборите. Тоест, истина е, ама що да се съобщава... http://frognews.bg/news_99694/Peevski-medii-Borisov-Dogan-i-Peevski-sa-razsledvani-v-Lihtenshtain!/

#14 HiFresh 14.10.2015 в 18:35:31

....Трябва да преследва не разрушителни, а съзидателни цели. Това важи за всяка страна", казва Лавров, цитиран от БНР. За пръв път разбирам, че Русия преследва съзидателни цели. Наглост неземна, т.е. руска!

#15 GETI 14.10.2015 в 20:21:32

няма лошо да лижем задника на САЩ,лошото е,че те ни продадоха на турците за благодарност.доказателство е съществуването на етническа партия без аналог в Европа и САЩ и постепенното разширяване на дейността и въпреки ,че открито действа против нас. другата лошотия е,че се продадохме за без пари,като някоя тъпа махленска к..ва и сега Боко напомня на САЩ че сме си дали задника и не получаваме нищо в замяна, което е повод за изказването на руснака а САЩ са твърде загрижени за просперитета на България,това се личи по всичко. зелени карти!!! висок стандарт на Българите!!! инвестиции!!! невероятни икономически проекти!!! от както всичките ни основни ресурси са на САЩ - тук са само яки просперитии

Новините

Най-четените