Приеха на второ четене бюджета на НЗОК

Парламентът прие на второ четене Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2020 г.

Общата сума на разходите и трансферите по бюджета на Касата за следващата година е 4, 7 млрд. лв.

Първоначалният вариант на бюджета претърпя промени. Първоначално парите за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична помощ бяха 244 млн. лв., за специализирана извънболнична помощ - 264 млн. лв., а за медико-диагностична дейност - 94 млн. лв. Между двете четения постъпи предложение на ГЕРБ парите да бъдат увеличени.

6 млн. лева допълнително бяха отпуснати от резерва за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична меицинска помощ и 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност.

Депутатите преразпределиха 99, 9 млн. лв. за лекарствени продукти.

Минималната пенсия от средата на 2020 г. става 250 лева, а не 234, както бе предложено на първо четене.

С 15 процента се предвижда да се увеличат заплатите на социалните работници. За това ще са нужни допълнително 5 милиона лева.

Преди гласуването министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че няма промяна в това, че профилактиката, ранната диагностика, лекуването в доболничната помощ, долекуването трябва да бъдат приоритет.

Според опозицията държавата трябва да насочва още пари за доболнична помощ, а не пациентите за всичко да влизат в болница.

Новините

Най-четените