Борисов свиква спешна среща в МС заради казуса "Олимпик"

Премиерът Бойко Борисов свиква извънредна среща в Министерски съвет с министъра на финансите Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор заради ситуацията с фалита на застрахователната компания "Олимпик".

Основната тема на срещата е как може да се помогне на пострадалите клиенти на дружеството, съобщава БНР.

Очаква се също така там да бъде предложено на българските евродепутати да направят предложения в промени в европейското законодателство.

"Така или иначе това би било опасен инцидент – ние ще им помогнем с юристи и с каквото можем доколкото позволява законът. Когато стане нещо, искаме държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатеца и когато кажем, че държавата трябва да помогне, това означава, че всеки от нас отделяме от данъците си за тази сфера", заяви премиерът Борисов през уикенда.

Заради фалита на компанията над 200 хиляди клиенти останаха без "Гражданска отговорност" като общата стойността на прекратените полици възлиза на 9 350 000 лева.

Междувременно от КАТ обявиха, че засега няма да глобяват шофьорите с невалидни полици на "Олимпик", но предупредиха бързо да се сключат нови.

Преди дни от БСП настояха да се свика извънредно заседание на парламента. На него социалистите искат да изслушат премиера за фалита на кипърското дружество и да се направят необходимите законодателни промени, за да може тези над 200 000 души да получат парите си обратно.

Днес от 09.00 часа се организира и протест срещу "спането" на Комисията за финансов надзор.

"Да кажем на чиновниците в Комисията за финансов надзор, че ако те са спали, ние не СПИМ. Те трябваше да НАДЗИРАВАТ застрахователните компании и да разберат, че Олимпик фалира и ще завлече парите ни. Вече ще искаме уволнения и оставки на Председателя и служителите на КФН, които 3 месеца не са си свършили работата!!!", пишат в социалните мрежи организаторите на протеста.

#1 pixie 20.08.2018 в 08:56:36

Освен законодателни промени, които няма как да се направят за една нощ, на първо време Борисов да вземе да започне с уволнения и други наказания за всички калинки по веригата в тая Комисия за финансов раздор, упс, надзор. Щото след КТБ още трябваше да поразчисти там поне малко, та да се стреснат и да си вършат работата, за която вземат луди пари. И да не ми обяснява по телевизора, че като сме сключвали по-евтини с 30% застраховки от останалите, трябвало едва ли не да очакваме, че можело да има нещо нередно. Защото имам пълното право да сключа най-евтината застраховка, по причина че съм дългогодишен шофьор без нарушения и даже за това трябваше да има отстъпки, ама и тая идея отиде в девета глуха. Друг е въпросът, че ако си купиш кола с вече сключена застраховка в "Олимпик", нямаш много избор, нали?

#2 Бай Хой 20.08.2018 в 10:08:46

Министерски съвет, начело с Вожда, са се специализирали в нищоправенето, покриването на собствената си некъдърност, шуробаджанащината и пускането на "позитивни новини". Нови Кланинки кога ще назначаваме пак?!

#3 explorer 20.08.2018 в 11:36:04

При всички деформации на пазарната икономика, да си купиш нещо с 20-30% под пазарната стойност е риск. Това кой на какво има право, върви само във форуми и ФБ групи. Свободата (правата ни) са на върха на бойното копие, те трябва да се извоюват, узаконят (документират) и отстояват. Другото са махленски(кръчмарски/форумни)приказки.

#4 deaf 20.08.2018 в 12:00:22

експлорър, къде има днес пазарна икономика,че да ми я покажеш?!

#5 pixie 20.08.2018 в 13:29:12

explorer, значи от една страна си задължен от закона да се застраховаш. От друга ти предлагат варианти. И понеже, както обясних, съм изряден шофьор, не виждам защо да набутвам пари за поредна година в скъп вариант, и да не избера най-изгодния, който ми предлага SDI. Да, "Олимпик" беше най-евтиния вариант, но най-евтин вариант винаги ще има, нали? Когато човек има право на нещо, трябва да се възползва от него, защото да, правото да избираш сигурно има общо с пазарната икономика. Задължения бол. И пак да питам, какво стана с облекченията за примерни шофьори?

#6 pixie 20.08.2018 в 13:30:56

А, и КТБ изглеждаше читава банка, ама...

#7 dedo adji 20.08.2018 в 15:02:21

Добре, че прочетох в сайта, че да си проверя гражданската. Слава Богу, не е от Олимпик. Но това нищо не значи. Утре може да фалира и моят застраховател. Застрахователни фирми фалират по-често от банките. Покрай шума си спомнихме и за КТБ. ами я, да се върнем още 20г назад и да си спомним за пирамидите. И тогава се нададоха вопли до небето за помощ от правителството, Светия Синод, Страсбург и кой ли още не. Аз си изпих студената вода без да мъркам, защото никой не ме беше качил насила на пирамидата. В случая с КТБ влоговете до 100х евра бяха изплатени от банков консорциум, създаден точно за тази цел. Аз си полоучих парите до стотинка, даже с начислени лихви. това е по европейско законодателство. За застрахователите изглежда такъв закон няма или не е достатъчно строг и прецизен. Какво искаме от правителството? То може да упражни натиск върху всички застрахователи и да прокара закони за защита на потребителите. Но не със задна дата. Това е привилегия на големите, ние сме дребна риба. Може да действа и в европейските органи за общо европейска защита. Също без обратно действие. Остава да уволни някои чиновници, които са проспали признаците за нестабилност на Олимпик. И да въведе по-строг надзор. Ама то не може да вкара в пътя едни елементарни корумпирани катаджии, камо ли международни мошеници, и то гърци. И още нещо. Каквото и да стане, няма да стане от днес за утре. Спомнете си, че парите от КТБ ги изплатиха след месеци. Ще трябва да почакате и сега. Поне 200лв не са такъв удар, като хилядите, изгорели в другите мошенически институции. Топлофикация и енергото ви дерат по-яко, и то не един път а години наред.

#8 pixie 20.08.2018 в 15:58:27

explorer, нито съм руса, нито примерът ти е удачен, защото вино и кренвирши ще си купя, ако искам, ама гражданска искам или не искам, трябва да си направя.

#9 Nenimir 20.08.2018 в 16:56:07

Нещо не разбирам, застрахователните компании имащи лиценз да работят в България трябва да внасят отчисления в гаранционния фонд, именно заради такива случаи. Ако Олимпик е правела вноски, те сега трябва да се исползват за да се възстановят парите на хората. Ако не са правели вноски, то как са продължавали да оперират.

#10 explorer 20.08.2018 в 17:34:39

от мен да мине, ще те светна, че няма разлика м/у сиренето без мляко, виното без грозде, кренвиршите без месо и застраховките без покритие - всичките са ментета от там насетне: поговорката за бития и …. влиза в сила ;)

#12 pixie 21.08.2018 в 08:31:31

Не, положението на правителството и КФН е "кой ми сра в гащите". Аз не съм виновна за това, че някой не е приложил контрол над "Олимпик". Не е моя работа. А шум трябва да се вдигне, защото ако пак си затраем, следващите, дето може да изгорят, сте вие, сключилите застраховки другаде. И дето сте толкова спокойни и "солидарни". Плюхте в пазвата, че не сте сред потърпевшите и взехте да давате примери и акъли. Ей затова винаги ще бъдем разделени като общество.

#13 скучко 21.08.2018 в 09:44:19

Всички клиенти на фалирата ЗК "Олимпик", ще получат парите си от клоновете на КТБ.

#14 explorer 21.08.2018 в 09:58:43

pixie, не го приемай лично, но точно този ред на мисли е пагубен. Какво значи "Аз не съм виновна за това, че някой не е приложил контрол над "Олимпик". Не е моя работа. " Ти на луната ли живееш? Има ли контролна институция у нас, която да си върши работата? Аз ли да те уча в кои случаи се избира по най-ниска цена? Продуктите от първа необходимост и всички задължителни услуги като застраховките са най-привлекателните области за далавери. Ако така избираш и управници, няма на кого да се сърдиш.

#15 deowin 21.08.2018 в 17:15:08

explorer, това е опасен хлъзгав наклон. Естествено, всеки българин осъзнава чудесно, че държавните органи не си вършат добре работата. Ако счетем това за достатъчна причина да им изземем функциите, обаче, се получава пълен хаос - хората ще почнат да се саморазправят и правораздават самоволно защото полицията и съдебната система не си вършат работата, да карат както си искат по пътищата, да крадат обществената собственост, да укриват данъци произволно, и прочие и прочие. Да, не е никак приятно, когато държавата не си върши работата както трябва, но далеч по-страшно е когато хората си въобразят, че те могат поединично да взимат по-правилни решения и решат самостоятелно да я заместват в задълженията й. Така че според мен позицията pixie е единствената практична, защото без поне добрата воля да очакваш някакъв санитарен минимум качество от извършваната от държавните органи работа по задълженията им, управляващите няма да имат никаква мотивация да я осигуряват и подобряват. Като просто следствие, качеството на работата на държавните органи само ще се влошава и ще обслужва частни интереси вместо тези на обществото (както вече се наблюдава). Тоест, това е практично поведение единствено ако желаният end game е пълно разрушаване на обществеността и върховенството на закона.

#16 explorer 21.08.2018 в 17:38:46

@deowin, смятам че ти отдавна си се изпързалял по тази плоскост, чак отвъд океана

Новините

Най-четените