Патриотичният фронт заплаши да мине в опозиция

Днес седмици, след като парламентът одобри кабинета „Борисов 2.0", лидерът на НФСБ Валери Симеонов заплаши, че Патриотичният фронт може да оттегли своята подкрепа за властта, скрепена със споразумение. Причината е назначението на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната.

Пред БНТ Симеонов определи Исмаилов като представител на протурската партия „Свобода и достойнство", като визира участието му в ДПС, а след това и в партията на Корман Исмаилов, част от Реформаторския блок. Исмаилов е бивш член на Комисията по досиетата, както и Държавната комисия за сигурността на информацията, а по-късно бе защитен от лидера на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски.

По време на преговорите за съставяне на правителство ПФ постави някои искания като строителство на защитна стена по цялата граница с Турция и спешно възстановяване на ракетните бази в южната част на България, но през цялото време твърдеше, че няма претенции за кадрите в управлението и ще излъчи свои експерти, ако бъде необходимо.

„Ултиматуми не даваме. Решението обаче е на едната партия в коалицията - на Националния фронт за спасение на България", заяви Симеонов и допълни, че днес предстои тази идея да бъде обсъдена от НФСБ и ВМРО, които са двете основни партии в коалицията, заяви Симеонов, а колегата му Красимир Каракачанов обясни, че няма притеснения за професионалната компетенция на Орхан Исмаилов, а за партията, която представлява.

По-късно депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева обяви, че въпросът ще бъде спешно преразгледан на среща в Народното събрание. „От тази среща ще излезем с обща позиция. Всяка позиция и мнение, изразено преди тази среща, ние от ГЕРБ ще смятаме, че е неофициална", заяви тя.

Междувременно Корман Исмалов посочи, че номинацията на Орхан Исмаилов е съгласувана с премиера Бойко Борисов, и че няма „сериозни аргументи" той да бъде оттеглен от поста в Министерството на отбраната. "Кадрите, които подготвя Народна партия "Свобода и достойнство", са кадри, които реално се борят с модела, създаден от ДПС", допълни на свой ред Божидар Лукарски по време на посещение в Пирдоп.

Заместник-министрите се назначават от премиера по предложение на съответния министър. Поста си като заместник-министър на отбраната запазва Десислава Йосифова.

Новините

Най-четените