ГЕРБ сезира ДАНС срещу началника на кабинета на Радев

Депутати от ГЕРБ са изпратили сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, ДАНС и Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) срещу Иво Христов - началника на кабинета на Румен Радев.

Причината: информация за изпратена секретна шифрограма от българското посолство в САЩ, сред чиито получатели е и Христов. Той обаче не е кандидатствал за допуск до класифицирана информация пред ДКСИ, според справка на службата от месец юни 2017 г.

Засекретеният документ, за който в ГЕРБ твърдят, че е достигнал до Христов в нарушение на правилата, се отнася до разговори между българския посланик в САЩ Тихомир Стойчев и представители на производителя на изтребителите F-16. Американският боен самолет е включен в една от офертите към България за модернизацията на Военновъздушните сили.

"Този факт навежда на много сериозни притеснения по отношение на това дали в администрацията на президента се спазва Закона за класифицираната информация. Предвид особено чувствителната тема и разговорите с корпорацията - дали човек, който е отказал да се подложи на процедура за допуск, е чел този документ? И дали не можем да предположим, че в някаква посока е изтекла информация?", попита депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров.

Колегата му Христо Гаджев (член на Анкетната комисия "Грипен" в НС) посочи, че "веднага би подал оставка", ако е на мястото на"човека, който отговаря за сигурността на документите в президентството"..

"Не знаем дали документът, с който разполагаме, е единственият такъв, изпращан до началника на кабинета на президента. Двете хипотези са, че или документите са четени и има пробив на сигурността на информацията в президентството, или имаме неинформиран президент - т.е. документите не са стигнали до него и е взимал решения на база на непълна информация", каза още Гаджев.

Кой има право да чете секретни документи?

Шифрограмата е изпратена до администрацията на президента Румен Радев още в края на февруари 2017 г. - т.е. приблизително месец след встъпването му в длъжност и в периода, за който Христов не е подавал искане за достъп до класифицирана информация.

За да може да се прочете документ с гриф "поверително", "секретно" или "строго секретно", служителите се регистрират в тетрадки в регистратурата на специализираното деловодство към институцията - т.е. трябва да има документална следа за хората, чели секретната шифрограма от посланика в САЩ.

Кой е Иво Христов?

Иво Христов е роден през 1970 г., журналист и преводач от френски език с дългогодишна практика. Автор е в списанията L'Europeo, A-Specto, в. Сега, сп. Тема и др.

Преди да влезе в предизборната кампания на Румен Радев, беше водещ на предаването "Малки истории" по БНТ. На 23 януари 2017 г. беше назначен за началник на кабинета на встъпилия в длъжност нов президент.

#1 rare case 27.09.2017 в 12:53:38

Пропуснали сте да кажете, че въпросният Христов е с ярко червени уклони, по-мек вариант на Волгин.

#2 TheRock 27.09.2017 в 13:42:55

Вие го следете кога се среща със някои други лица. А колко служители има в руското посолство в България? Четох някъде че били толкова колкото служителите в посолствата на САЩ и Великобритания взети заедно.

#3 Dox 27.09.2017 в 14:58:38

Рядко случайче, Ярко червените уклони са май само в твойта глава. Ти негови статии чел ли си? Негови изказвания и интервюта слушал ли си? И ако да, би ли дал някакви примери за "ярко червените уклони". Виж, ако нормален, високообразован човек за теб е "ярко червени уклони", това вече е друг въпрос. Баластра, А имаш ли сведения за американските служители у нас, които обаче не са в посолството? Благодаря предварително!

#4 Dox 27.09.2017 в 14:58:38

Рядко случайче, Ярко червените уклони са май само в твойта глава. Ти негови статии чел ли си? Негови изказвания и интервюта слушал ли си? И ако да, би ли дал някакви примери за "ярко червените уклони". Виж, ако нормален, високообразован човек за теб е "ярко червени уклони", това вече е друг въпрос. Баластра, А имаш ли сведения за американските служители у нас, които обаче не са в посолството? Благодаря предварително!

#5 rare case 27.09.2017 в 16:38:14

Докси, разбрах те от първия път. Няма нужда да постваш едно и също 2 пъти. Естествено, че съм чел негови публикации, а и съм слушал негови коментари. Мнението му е ВИНАГИ успоредно на правилната линия, винаги. Това, че е интелигентен е още по-зле - простия го разбираш от първия път , този трябва да го послушаш повече, защото замазва, като всеки комунист.

#6 скучко 27.09.2017 в 17:30:17

Да ви го начукам и у тайните, и шифрограмите, и насекъде къде се сетите недоклатени главучи!

#7 Dox 27.09.2017 в 17:37:46

Ами, не знам кво напраих, та го постнах два пъти. Моля за извинение! А ти защо не си се възползвала от това и не си сложила минуси и на двата? А и тия администратори - друг път трият на поразия, а сега никви ги нема! И за друго моля за извинение - не знаех, че си жена, даже момиченце на две годинки! Освен ако не си праиш некъв майтап с профила. Не знам от къде си останал/а с впечатлението, че мнението му е винаги успоредно на правилната линия. Той, например, беше един от основните инициатори за протести по повод подписването на ТПТИ м/у ЕС и САЩ. Още преди две-три години. Тогава случайно попаднах на един сайт - "Солидарна България". Там за първи път разбрах за това споразумение от негови материали по въпроса. Когато съм го гледал по телевизията, макар че избягваха да го канят често, никога не е пестял критики относно ЕС - по въпросите с бежанците, например, а и по и други. А това хич не е в унисон с "правилната" линия. Няма да скрия, обаче, че леко се изненадах, когато пое сегашния си ангажимент.

#8 Виктория Пенелопова 07 27.09.2017 в 20:34:50

Докс, не е важно кой какъв е или какъв профил си е направил. Важното е, че според Кафето, този Христов САМ е отказал да попълни задължителния формуляр на ДАНС, който го прави годен да получава секретна информация. Т.Е. той се е самоизключил. Предвид принадлежността му към определени политически кръгове, които пък са генетично обременени със съветска/руска любов, какво чудно има, че този човек, меко казано, е подозрителен?

#9 Dox 27.09.2017 в 23:12:21

Скъпа моя Вики, Напълно съм съгласен с теб, че профилът не е важен. Но за разлика от теб, смятам, че е изключително важно кой какъв Е. И с друго съм съгласен с теб - а именно, че всичко около тоя скандал с Иво Христов е според Кафето. Би било интересно, ако чуем и мнението на самия Иво Христов, но ...... Лека нощ, скъпа!

Новините

Най-четените