Денят Х за бъдещето на Ирина Бокова в ООН

Дали Ирина Бокова ще остане българският кандидат за генерален секретар на ООН или ще има смяна на играча в последния момент - отговорът на този въпрос трябва да стане ясен днес.

На 26 септември страните-членки на Съвета за сигурност ще проведат последното си "предварително" гласуване за измерване на одобрението спрямо деветимата кандидати за поста на Бан Ки-мун.

Според ултиматума на премиера Бойко Борисов: Ирина Бокова трябва да подобри досегашното си представяне и да се класира на първо или второ място, за да запази подкрепата на българското правителство за кандидатурата си.

На последните 4 гласувания в Съвета за сигурност на ООН Бокова се класира на трето, пето, трето и отново пето място.

Досега Борисов не е дал знак дали възнамерява да подкрепи официално втора кандидатура за генерален секретар на ООН - каквато възможност се спрягаше около Кристалина Георгиева - или ще предприеме алтернативен ход в случай на провал на Ирина Бокова.

Стана ясно обаче, че около кандидатурата на Георгиева се събира международна подкрепа - включително от страна на унгарския премиер Виктор Орбан, който по време на посещението си в България преди седмици обяви, че "с радост би подкрепил" нейното включване в кампанията.

За да бъде избран бъдещият генерален секретар на ООН, той трябва да получи най-малко 9 от 15 гласа "за" в подкрепа на кандидатурата си нито един "против" от страна - постоянен член на Съвета за сигурност. Петте държави с право на вето са САЩ, Русия, Великобритания, Китай и Франция.

Новините

Най-четените