Волен Сидеров поиска преразглеждане на процеса срещу Левски

Председателят на "Атака" Волен Сидеров поиска Народното събрание да направи специална анкетна комисия, която да преразгледа съдебния процес срещу Васил Левски в деня, в който се отбелязват 145 години от обесването му.

Сидеров смята, че парламентарната комисия ще "изясни истината за процеса".

"Специалната комисия, отоманската, издава смъртна присъда на Левски въз основа на едно единствено свидетелство на един неграмотен човек, някой си Вутьо, че Левски е убил слугинчето Стойчо. Това не е вярно и вече може да се докаже. Ние искаме да се преразгледа този процес, Левски да бъде оневинен, че е убиец, защото ако си спомняте, когато се искаше канонизирането му, църквата имаше контрааргумент, че той е извършил убийство", каза още той.

Сидеров ще настоява председател на анкетната комисия да бъде проф. Станислав Станилов, историк и депутат от ПГ на "Обединени патриоти" от квотата на "Атака".

Според правилника на Народното събрание - временни комисии се образуват по конкретен повод за проучване на отделни въпроси по предложение на председателя на парламента или най-малко 1/5 от народните представители.

Комисиите могат да задължават министри и длъжностни лица  да се явяват на техни заседания и да отговарят на поставени въпроси. Всички държавни органи и длъжностни лица са длъжни да предоставят сведения и документи във връзка с въпросите, предмет на изслушвания, проучвания и анкети.

#1 Kalina Hristova.10215786776447405 19.02.2018 в 14:46:01

Ще позволим ли нови предатели на Левски да вдигнат паметник на убиеца му Лъжко паша? Славенето на граф Игнатиев е знак за безродие и липса на памет към делото на Апостола.До дни такава позиция ще бъде официално връчена в кметството от група общественици. Ще стартира и гражданска петиция за спорния паметник.Ощинските съветници в София трябва да пристъпят категорично и към процедура по преименуване на столичната ул. „Граф Игнатиев”. http://www.faktor.bg/.../shte-pozvolim-li-novi-predateli... Няма да има прошка за русофилите и предателите на България. Нека да бъдат изискани откраднатите български архиви, за да бъде разкрита зловещата роля на Руската империя и нейният представител в Цариград - Граф Н.Игнатиев, които изпращат Апостола на бесилото.

#2 dedo adji 19.02.2018 в 15:36:02

Въпреки, че съм подкрепял и пак ще подкрепям Сидеров, тая идея е ялова. Лансира я прес 93 или 94-та година един варненски писач, забравил съм му името и не съм чул нищо повече за него или идеята му. Левски не е Г. Димитров, че да му организираме контра процеси. Църквата ако ще да го канонизира, той е икона в сърцето на всеки българин. Дали е извършил или не убийство при изпълнение на мисията си е без значение. революция не се прави с бели ръкавици. Осъден е за убийство по принципа на всяка власт да оплюе бунтовниците против нея като криминални и развратни. Цялата дейност на Левски цели българинът да не бъде подсъден на турски съд. Че граф Игнатиев е бил агент на руския империализъм не по-малко от маршал Толбухин, никой не се съмнява. Ролята му е сложна и противоречива, но е преценено от хиляди българи, че има заслуги за България. Израсъл съм на ул. Граф Игнатиев във Варна и тя е носила това име при всички режими. Много по-русо гъзо близаческо е патронът на съборната църква да е Александър Невски, който не ни е никакъв и е въртял далавери с татарите. А за някакво участие на граф Игнатиев в присъдата на Левски могат да бълнуват само психопати русофоби като калинка и някои редовни коментатори тук, да не ги споменавам, те сами ще скочат.

#3 Бай Пешо Танкиста 19.02.2018 в 16:12:50

dedo adji ".....тая идея е ялова. Лансира я преС 93 или 94-та...." -първо да направя лека забележка за изписването на думата "през" по твоя начин. Второ- не успях да те разбера добре- "...Че граф Игнатиев е бил агент на руския империализъм не по-малко от маршал Толбухин, никой не се съмнява." -----и после "А за някакво участие на граф Игнатиев в присъдата на Левски могат да бълнуват само психопати русофоби като калинка ".... не е ясно сега, като какъв се определяш ти! Един път си русофил, после си русофоб или обратното?!?! А относно това дали граф Игнатиев е замесен в много афери срещу България и българите няма спор. Като посланик на Русия в османската столица от 1864г. до 1878г "вицеимператорът на Цариград" е пряко замесен в много антибългарски действия.Той не е в никакъв случай "българофил". Време е да спрат пропагандните внушения и манипулации на русофилската историография, обявила го за "българофил" и то много голям!? Граф Н. Игнатиев е голям враг на българското национално движение през Възраждането, както на черковниците, които изпраща на заточение, така и на революционерите ни, които не подкрепя, а преследва. Той е главният манипулатор и изкусен играч в сянка на "процеса" срещу Левски. През 1872-1873г. граф Н. Игнатиев изиграва ключова роля за смъртта на Левски, тъй като не само не го спасява, но и задкулисно диктува поведението на софийските комисари. На практика убийството на Левски е поръчано от него, но е наредено от султана, който потвърждава искането на комисията за налагане на смъртно наказание. Ако се интересуваш по-подробно за неговата личност можеш да прочетеш много интересни неща в книгата на Симеон Радев (велик българин и обществен деец, дипломат) "Строители на съвременна България". Да ме прощаваш ако съм те обидил нещо.

#4 dedo adji 19.02.2018 в 17:41:33

Аз казах ли ви, че ще скочат? Ето първия. Бай пешо, фили и фоби са психопатите. Има и един, двама русофили, готови за освидетелстване, които ще скочат в защита и на маршал Толбухин. И да ви обяснявам позицията на непредубедения мислещ човек, няма да разберете, затова ще си спестя тоя труд. Ще ви гледам сеира да се дърлите с бесовски лиги на уста. А думичката прес програмата я подчерта с червено и аз го видях. Оставих я за един друг изтъкнат русофоб, но той изглежда още не е седнал на служебния компютър.

#5 TheRock 19.02.2018 в 19:17:07

dedo adji | 19.02.201817:41 Левски би ти отрязал главата!

#6 TheRock 19.02.2018 в 19:17:32

Твоята, че и на Сидеров!

#7 TheRock 19.02.2018 в 19:21:42

Терминът "русофоб" е измислен от руснаците по време на преврата срещу Княз Ал. Батенберг. С този термин руснаците са наричали българите - патриоти, които са били против това България да стане "Задунайска губерния". Та ако порусначен българин нарече русофоб един българин-патриот, то това не е нищо повече от свидетелство за това че този българин е истински патриот, който обича България повече от Русия.

#8 TheRock 19.02.2018 в 19:22:56

Следвайки тази логика , Васил Левски е бил върл русофоб и българомразеца граф Игнатиев е организирал неговото обесване.

#9 TheRock 19.02.2018 в 21:27:41

Левски е обесен, защото отказва да бъде руски шпионин и всякакъв роб повече..а и открито заявява,че след като се освободи България,то той ще помогне за освобождението на поробените народи на територията Руската империя-не случайно наречена още по негово време Зандан(затвор) за народите!!граф игнатиев е имал по него време НЕОГРАНИЧЕНИ правомощия на руски вицеимператор в Цариград,но не само не е пожелал Левски да бъде спасен,но дори лично е насочил т.н.процес в посока да бъде съден не за революционната си дейност,а за битов инцидент!!За което вече има безспорни доказателства в коренспондецията му с руските му началници..!! http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/68576-graf-ignaitev-raportuva-pred-rusiya-osmantzite-posledvaha-nashite-saveti-za-obesvaneto-na-levski.html– 25 януари 1873.

Новините

Най-четените