Румен Радев пред "Коммерсант": Няма вечни санкции

"Няма вечни санкции" - под това заглавие излиза интервю на българския президент Румен Радев за руския вестник "Коммерсант" в деня на първото му посещение в Москва и Сочи.

"(Санкциите) са повод за замразяване на отношенията. Няма вечни санкции. Санкциите нанасят щета върху всички държави и представляват неефективен инструмент сами по себе си. Нещо повече, смятам, че свободната търговия в голяма степен помага за мира, доколкото създава взаимни връзки, от чийто разрив не е заинтересован никой", казва Румен Радев.

Той посочва, че отмяната на санкциите на ЕС срещу Русия би била свързана с "пълно изпълнение на Минските споразумения от всички страни" и възстановяване на доверието между Европейския съз и Русия.

"ЕС и Русия трябва да отговорят на въпроса в каква посока искат да изграждат отношенията си и как ще решаваме спорните въпроси - в режим на диалог или чрез отказ от него. В последните дни диалогът се активизира. Преди дни в Сочи беше германският канцлер Ангела Меркел, днес и утре ще обсъждаме българо-руските отношения с премиера Медведев и президента Путин, а в следващите дни в Русия ще пристигне и френският президент Макрон. Смятам, че това е много обещаваща динамика", казва в интервюто Радев.

"Да бъдем реалисти - изключено е да купим нов МиГ"

Пред "Коммерсант" Радев коментира и проблемите с техническата поддръжка на бойните самолети на България, като се изказва в полза на рамковото споразумение за ремонт на изтребители между МО и корпорацията МиГ за малко над 40,5 млн. евро, подписано ореди месеци.

"От финансова гледна точка сумата от 40,5 млн. евро не е толкова малка, но от гледна точка на отбранителните способности това е крайно недостатъчно за осигуряване на готовността за полети на достатъчен брой самолети преди вкарването на въоръжение на новия тип изтребители. Няма да се реши проблемът с техническата поддръжка на изтребителната авиация, но това ще позволи на България да гарантира самостоятелно въздушния си суверенитет", казва президентът.

На въпрос "Има ли шанс България да купи допълнителни изтребители МиГ от Русия", Румен Радев отговаря: "Според изискванията, утвърдени от българското правителство, изтребителите трябва да бъдат произведени или да са на въоръжение в поне една страна-член на НАТО или ЕС, което е логично от гледна точка на съюзническите обстоятелства. Това изискване дава отговор на въпроса, така че дайте да бъдем реалисти - покупката на нови изтребители МиГ е невъзможна".

"Да построим Български поток"

Президентът Радев се обявява за "деполитизация" на темата за газовите доставки от Русия и повтаря тезата, че "България има интерес да стане енергиен център на Югоизточна Европа, т.е. да бъде държава-разпределител на газ".

"Смятам, че България има нужда от директни доставки на руски газ чрез Черно море. Да го наречем "Български поток". Този подход се налага от здравия разум и от изискванията на енергийната безопасност и ефективност не само в България, но и по отношение на целия ЕС. Тези стремежи не се различават по нищо от намеренията на Германия да реализира "Северен поток 2". Разбира се, България и Германия са членове на ЕС и трябва да спазват правилата на Третия енергиен пакет", коментира той.

"Безспорно най-безопасният, най-надеждният и най-евтиният път (за доставки на газ) е прекият. Особено когато става дума за доставки на допълнително количество руски природен газ към България, Сърбия, Унгария, Австрия и Северна Италия... В това отношение много силен аргумент на България е построената и действаща газтранспортна система, която в момента се разширява, а газовите връзки със съседните страни ще осигурят достъпа и до държавите от Централна Европа", казва Румен Радев.

"България трябва да остане ядрена държава"

Радев нарича "добър ход" подновяването на интереса към АЕЦ "Белене" от страна на кабинета Борисов 3.

"Беше време, в което същите тези политици се гордееха с прекратяването на този проект. Мисля, че това е проява на реализъм и зрялост. Проектът "Белене" има бъдеще, но с ясни юридически, времеви и ценови рамки", казва президентът пред "Коммерсант".

"България е ядрена страна и трябва да остане такава. Имаме дългогодишен опит и силни традиции в ядрената енергетика, осигуряваща стабилността и предсказуемостта на производството на електроенергия в България... Трябва да се има предвид, че в проекта "Белене" вече са вложени 3 млрд. лева от българските граждани, основното оборудване е платено и доставвено, ЕК е информирана за проекта, а площадката е построена и лицензирана. Към АЕЦ "Белене" проявяват интерес чужди инвеститори и очаквам българското правителство да премине към реализация на този проект именно чрез избор на стратегически инвеститор".

Попитан дали намира за обоснована критиката от страна на предшественика му Росен Плевнелиев срещу руското финансиране на политически партии и намесата във вътрешната политика на България, Румен Радев отговаря:

"Не бих искал да коментирам действията на нито един от моите предшественици. Доколкото ми е известно това не е прието и в Русия. Мога с увереност да кажа, че в страна, в която исторически хората се отнасят със симпатия към Русия, подобни действия могат само да й навредят".

На въпрос дали е успял да договори дата за предстоящата визита на Владимир Путин в България, Радев отговаря, че има "принципна договореност" за гостуването му през 2018 г., но досега не е съгласувана конкретна дата заради провеждането на президентските избори в Русия.

"В Сочи ще възобновя поканата си. Уверен съм, че подобна визита в най-близко време ще създаде благоприятни условия за задълбочаване и разширяване на двустранното сътрудничество", казва Румен Радев.

"Това е първата среща на президентите на България и Русия в последните 10 години. Толкова дълга липса на диалог на най-високо ниво не отговаря на интересите на нашите народи, обединени от многовековни духовни и културни връзки... Отсъствието на политическа воля и смелост винаги се компенсира от историческа и човешка близост", казва Радев пред журналистите Галина Дудина и Юрий Барсуков.

#1 TheRock 21.05.2018 в 12:05:05

Ето заради това го назначи Решетников!

#2 TheRock 21.05.2018 в 12:09:00

https://www.infograf.bg/article/1461846342000 А тук може да се види, че при внос от Германия за 3 076 млн. евро имаме търговски дефицит в размер на 182,4 млн. евро. А при внос от Русия в размер на 3 193 млн. евро имаме търговски дефицит в размер на 2 796 млн. евро. Всяка година към Русия тече пълноводна река от над 4 000 000 000 лева, от нашите в руските джобове. Това е главната тема на разговор. Кога търговията с Русия ще стане РАВНОПРАВНА, а не да се баламосваме с някакви освобождения, санкции, самолети и тути кванти!? Виж Тръм какво каза на ЕС по този повод.

#5 Виктория Пенелопова 07 21.05.2018 в 17:00:51

А вечни президенти - още по-малко! На Радев никак не му се отдават екзистенциалните размисли за вечността!

#6 GETI 21.05.2018 в 18:10:57

На въпрос "Има ли шанс България да купи допълнителни изтребители МиГ от Русия", Румен Радев отговаря: "Според изискванията, утвърдени от българското правителство, изтребителите трябва да бъдат произведени или да са на въоръжение в поне една страна-член на НАТО или ЕС, което е логично от гледна точка на съюзническите обстоятелства. Това изискване дава отговор на въпроса, така че дайте да бъдем реалисти - покупката на нови изтребители МиГ е невъзможна". *************** значи, Турция може да си купи С-400, макар и член на НАТО, Гърция може да си купува руски БТРи, противотанкови комплекси, па и зентни такива, а България не може да си купи надеждни самолети, па макар и руски? не щем да си гледаме собствения интерес, правим се на по- големи католици от Папата .. и тва си е...

#7 TheRock 21.05.2018 в 22:04:34

- ГЕРБ управлява вече 9 години. През това време България не само не извоюва дори 1% енергийна независимост, но я увеличи. - Прословутият газов хъб „Балкан“ от рисунката на Борисов за Юнкер, ще се захранва – ако въобще доживеем да има такъв – с руски газ. (Български още не е открит и май няма да бъде.) - Правителството на ГЕРБ направи всичко възможно България да загуби спора за реакторите за АЕЦ „Белене“ и българите платихме 1,2 млрд лева неустойки на руската „Атомстройекспорт“. Експерти заподозряха тайна сделка. Логично, ако се вземат предвид корупционните влечения на важни фактори във властта. - Правителството на Борисов отказва N-та година закупуването на нови бойни самолети и налива милиони в поддържането на съветските МиГ-29. Би трябвало Плевнелиев да е наясно, че съветските самолети нямат нищо ощо с натовските стандарти, което прави използването им в пакта невъзможно. - 87 на сто от общия дял на внасяни компоненти за горива у нас са от Русия. - 77 на сто от енергоресурсите на България също са руски. - 43,6% от търгуваните недвижими имоти през последните 5 години в България отиват при руски купувачи. - За последните 8 години рафинерията „Лукойл Нефтохим” в Бургас е отчела общо 55 милиарда лева приходи. Не е декларирала обаче и една стотинка печалба. Веригата бензиностанции "Лукойл България" има 16 млрд. лв. приходи за последните 4 години и отново нито една отчетена стотинка печалба. Справка в търговския регистър показа, че от началото на 2008 г. до края на 2015 г. „Лукойл Нефтохим“ е непрекъснато на загуба, а приходите за периода са общо 50,1 млрд. лв. Веригата бензиностанции „Лукойл България“ е на загуба от 2011 г., като приходите й оттогава са 16,4 млрд. лв. Всичко това се случва при управлението на ГЕРБ. Нито една институция не е потърсила отговори на тези гатанки. Дали Плевнелиев се сеща защо? - По време на Петербургския международен икономически форум м.г. председател на ПАО “Газпром“ Алексей Милер и министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписаха “пътна карта“ за по-нататъшното развиване на газопреносната мрежа на България. - Преди три дни руската страна заяви, че ще участва в рестартирането на проекта АЕЦ „Белене“. - Бойко Борисов, 20 септември, 2017 г.: „Санкциите срещу Русия трябва да паднат. Ще направя всичко по силите си да убедя партньорите от ЕС по време на българското европредседателство“. - Бойко Борисов, 29 юли, 2017 г.: „Санкциите срещу Русия са безрезултатни. Обикновено, когато има такива санкции, губещата страна е Европа.“ - Борисов: 22 март, 2018 г.: „Като се позова на своя опит в стотици разследвания като главен секретар на МВР, Борисов каза, че "обикновено в такива случаи не е това, което изглежда на пръв поглед". Запитан дали Русия стои зад нападението на Скрипал, отговори, че е мнителен човек и ще коментира, когато научи подробности. Именно Борисов отказа да подкрепи останалите страни от ЕС, които изгониха руски дипломати-шпиони в отговор на опита за убийство на ексруския разузнавач Скрипал. https://frognews.bg/novini/ochakvaite-plevneliev-kato-anka-kartecharkata-iaz-koprinka.html ======= Във връзка с горното и факта че търговският дефицит на България с Русия е 4 000 000 000 лева годишно, какви газопроводи за България ще договаря Радев?

#9 TheRock 22.05.2018 в 08:44:33

МарКом | 21.05.201822:50 Даваш поредното доказателство, че си много глупав човек. Нито "помниш" нещо, нито си искал да помниш! А ББ и РР са двете лица на гнусната русофилия у нас, която ни струва над 4 000 000 000 годишно.

#10 TheRock 23.05.2018 в 08:59:34

В своя труд “Строители на нова България” Симеон Радев твърди за българските русофили пророчески: “…руските приятели са готови да предадат България на русите и да ги повикат сами да дойдат да ни окупират”. ( стр. 369) А в книгата си “Русия в началото на 20 век” бележитият български възрожденец, публицист, дипломат и белетрист прави следната характеристика на българското русофилство” “За забелязване е, че когато се касае за руския престиж в България, нашите русофили са много по-непримирими, нежели самото руско правителство. Това се дължи , разбира се, главно на факта, че те са тук , в България паразити на руския престиж , с който тъй много злоупотребиха за свои користни цели, щото отвратиха самата Русия. Но често пъти тяхната цинична защита на руските интереси се дължи на невежество”. (Симеон Радев, “Русия в началото на 20 век”, изд. “Свети Климент Охридски”, София, 2010 г., стр. 233, 234)

#11 dedo adji 23.05.2018 в 09:35:07

Паве, тук говорим не за руски престиж а за руски газ. Има малка разлика, газът топли и твоя гъз, престижът само душичките на някои наши събеседници, да не ги споменавам. А твоята направо я изгаря.

#12 TheRock 23.05.2018 в 10:10:31

dedo adji | 23.05.201809:35 Руски газ имаме предостатъчно, даже не можем да го използваме, но дори го и предплащаме (така е сключен договора-клаузата "take or pay") нищо че руснаците не ни доставиха предплатен газ. Винаги съм твърдял, че ти драге сенилен дъргако, си функционално негработен и трудно разгадаваш писан текст. Та в този смисъл не съм и очаквал да разбереш написаното от Симеон Радев.

#13 sevtopol 23.05.2018 в 11:46:02

"Според изискванията, утвърдени от българското правителство, изтребителите трябва да бъдат произведени или да са на въоръжение в поне една страна-член на НАТО или ЕС, което е логично от гледна точка на съюзническите обстоятелства..." – казва Радев. Какво е това? Извинение към Путин, че, видите ли, просто такива са обстоятелствата, иначе винаги бихме предпочели МИГ-ове? А думите му: "Няма вечни санкции", крият едно намигване "няма вечно да сме в НАТО и ЕС, спокойствие и търпение."

#14 TheRock 23.05.2018 в 13:11:07

И като стана дум за гъз: ВЕЧНАЯ ДРУЖБА http://terminal3.bg/vechnaja-druzhba/

#16 TheRock 23.05.2018 в 20:03:12

BaronVino | 23.05.201818:40 Ти си пълна пародия! Нашите управници-нещастници продават българските интереси и търговският дефицит в търговията с Русия го показва нагледно и изчислено в евро! Мръсните руски пари са корумпирали българският истаблишмънт тотално. Ти ако не си разбрал защо Макрон и Меркел са отишли при Путун, значи няма какво да ти се обяснява. Ти си с интелекта на глава лук!

#19 deowin 23.05.2018 в 22:03:29

>Та значи имаме търговски дефицит с Русия около 4 милиарда лева. А с държавите от ЕС, колко е ? Понеже личният ми опит показва, че хора като теб никога всъщност не биха проверили нещо, което априори "знаят", направих го аз. Търговски баланс в милиони USD през 2016та на България с: - Русия: -2471 И с петте най-големи икономики и съседите й в ЕС: - Германия: +290 - Франция: +460 - Великобритания: +14 - Италия: +300 - Испания: -383 - Гърция: +470 - Румъния: +520 (Сумарно от горните: +1671) Последно, просто за сравнение, със САЩ балансът е +$353 милиона. Източник: COMTRADE (UN) https://atlas.media.mit.edu/en/visualize/line/hs92/show/bgr/rus/all/1995.2016/ https://atlas.media.mit.edu/en/visualize/line/hs92/show/bgr/deu/all/1995.2016/ ...

#20 dedo adji 23.05.2018 в 22:43:35

И какво показва това, прасчо? Просвети тъмните балкански субекти.

#21 Dox 23.05.2018 в 23:09:13

Начи, Нашият президент, за когото възможностите за влияние върху политиката са близки до нула, се срещна с руския президент, който може съществено, даже изцяло да влияе върху руската политика. Ами, конституции, Сър....! Насрочена е обаче среща, между нашия премиер, от когото зависи близо 95% от политиката на страната, с неговото еквиваленто ниво в Русия - Медведев, от когото, обаче не зависи почти нищо в руската политика, особено външната. В тази връзка - да сте чули запада да се занимава с Медведев? Няма и да чуете, защото на запад много добре знаят, че от Медведев нищо не зависи. Ами, конституции, Сър .... . Въпреки това, нашият президент демонстрира инициативи, каквито би следвало да се очакват от парламента и от изпълнителната власт, но такива няма. Той няма дипломатически опит, но добре слуша съветниците си и в исказванията си е предпазлив, особено когато стане дума за САЩ и НАТО. В Русия много добре разбират това и неслучайно един от вестниците им обърна внимание, че България честно и почтено е изпълнила ангажиментите си към евроатлантизма и неговите "ценности", но в замяна не е получила нищо. За това, в сравнение с приятелят на Деси Банова, сегашният ни президент е направо цвете. Неговият предшественик се интересуваше единствено от това - от къде и за къде духа вятъра, но лично за него. И неслучайно, накрая се сдуши със синоптичка.

Новините

Най-четените