АБВ скочи на руската амбразура заради Плевнелиев

АБВ и БСП формираха общ критичен фронт срещу президента Росен Плевнелиев заради позицията му спрямо руското влияние на Балканите.

На специална пресконференция по случая зам.-председателят на АБВ Румен Петков определи Плевнелиев като "абсолютно неадекватен и много вреден за България".

Според него президентът е "опозорил България" и "демонстрирал болна фантазия на гърба на ужасените хора във Франция".

Повод за острата реакция на Петков беше интервю на Росен Плевнелиев пред кореспондент на британския Independent в София, в което той предупреждава, че Русия се упражнява върху балканските страни, за да разгърне хибридна война за дестабилизация на цяла Европа.

"Много ефективен и сигурен начин за дестабилизация на Европа е през Балканите, затова г-н Путин се фокусира тук", казва Росен Плевнелиев в интервю за кореспондент на Independent в София.

Той добавя, че от "кризата в Крим насам виждаме 10 пъти повече нарушения на въздушното пространство от страна на руски военни самолети".

Президентът се обръща към НАТО и ЕС с призив да концентрират усилията си по гарантиране на сигурността преди всичко сред балканските държави, включително България.

"Нашето послание към ЕС, генералния секретар на НАТО, партньорите и западните ни съюзници е, че Балканите трябва да бъдат в сърцевината на европейската политика за сигурност. Направете повече за нас, за да направите повече за себе си", казва Плевнелиев.

Той прави връзка между руската хибридна война и атаките срещу сайтовете на ЦИК, Министерски съвет и парламента.

"Малко държави в света могат да организират подобна атака", коментира Пленелиев в контекста на критиките си към Путин.

Точно тази реплика, но в силно видоизменен вариант, предизвика острата реакция на Румен Петков.

Той заяви, че "да кажеш, че на Русия основната цел е да удари сайта на ЦИК и президента е болна фантазия" и поиска Плевнелиев да подаде оставка.

Малко по-късно председателят на БСП Михаил Миков се включи в потока на недоволството срещу президента, като го обвини, че "с определени действия работи против националните интереси на България" и дори вдигна "мизата" с искане за импийчмънт.

Миков обаче намекна, че атаката на АБВ е предумишлено "недовършена" заради обвързаността на партията с управляващото мнозинство.

"Интересно ми е, когато политиците от управлението, което работи доста добре с президента Плевнелиев по различни политики, така пред медиите гръмко искат оставки. Този номер с оставките в България взе да се протрива", каза Миков.

#1 Митър 17.11.2015 в 18:31:32

"Уебкафе", речника Ви падна на нивото на средно интелигентен списувател от форумите. Не искам да защитавам, който и да е български политик, но в случая АБВ имат право - цял свят е ангажиран с атентатите в Париж, на наш Плевнелиев Русия му виновна. Ако използвам същата лексика - Пленелиев, Митов, Ненчев и прочее главочи не са слезли от Американската амбразура.

#2 Conspirator 17.11.2015 в 22:13:59

Въпросът е-къде е бил акъла на бате Бойко,когато посочи с пръст това недоразумение/Плевнелиев/и го направи Президент,или ''началниците'' са му подсказали? След всяка поредна издънка се опитвам да си захапя задните части,защото и аз гласувах за него.Ужким тръгна много добре с пътищата... Така или иначе,идват избори за президент догодина.Такъв оглушителен шамар ще получи мистър Бийн,че свят ще му се завие....

#3 GETI 18.11.2015 в 00:23:56

"Много ефективен и сигурен начин за дестабилизация на Европа е през Балканите, затова г-н Путин се фокусира тук", казва Росен Плевнелиев ***************** българо-американският президент пак се изказва неподготвен. явно не осмисля нещата които са му написали,колко могат да бъдат пагубни за нас. първо да спре да дестабилизира България ! ..то в момента е една стабилност.... от която, едни 10 000 000 ги няма вече от балканите. Хибриден глупак!

#4 dedo adji 18.11.2015 в 08:24:01

Колкото и да ме е срам да се наредя до АБВ и БКП, след като Плевню се нарежда до Пешо Стоянов с извиненията му за възродителния процес, как да не му забиеш шута. За импичмънт можем да забравим, но той така или иначе е пътник. Само да го озаптят да не плещи повече глупости и да не излага България. Тъй като у нас президентът има правомощия горе долу колкото английската кралица, без нейния авторитет, предполагам, че бате Бойко просто е търсил безобиден човечец, който да пази президентскоя стол. Но не му е стигнал акълът или властта да му набие канчето да седи мирно, без резки движения.

#5 HiFresh 18.11.2015 в 16:21:50

Аман от мухлясали розовочервени рубладжийски измекяри - другата страна на огледалото БСП.

#6 deowin 18.11.2015 в 20:20:17

>Колкото и да ме е срам да се наредя до АБВ и БКП .. все пак го направи. Знаеш ли, хората с достойнство не правят неща, които самите те преценяват като срамни. Срамни неща правят хора като теб, които могат да се убедят, че да шибнеш един шамар на жената или детето, макар и срамно, е "правилно" и не накърнява достойнството им, защото са успели да си измислят някаква рационализация. Както именно направи и ти в случая.

#7 Conspirator 18.11.2015 в 23:26:59

Ха!Днес ми попадна интересен материал.Зам.държавният секретар на САЩ за Източна Европа-Нуланд е говорила надълго и нашироко за ''хибридната''война на Русия срещу Източна Европа.Следващите ''жертви''на тази война щели да бъдат Румъния и България... Наш Плевнелиев бил на сбирката и като добре обучен папагал не се сдържа да изсипе ''мъдростите'' на Нуделман точно по време и непосредствено след атентата в Париж. Колко неадекватен и глупав трябва да си,та точно в този момент да говориш врели-некипели?

#9 sim4o 20.11.2015 в 19:30:21

Мачкай Кафенцеееееее ... !!! Ето и за Плевнелиев! ... "Стандарт” пише, че според експерти от "Дондуков" 2, ако съпругата на Плевнелиев – Юлияна, реши да остане в сянка през целия мандат, протоколът на новия президент спешно трябвало да потърси служебна първа дама. Щото при работни визити Плевнелиев можел и сам, но при официални това било неприемливо. ... .. А, като му дадат служебна, той дали ще я пази? Щото като съдя как се джаскат служебните коли… Да не стане като в народната приказка „служебна жена кокали нема”.... ...„Президентът без първа дама, но с Аню в САЩ”, съобщава „Стандарт. Дано да е същото, ама като го гледам Аню, не вярвам. Нали щяха да му дават служебна жена, какво стана? " .. Част от Хибридната война, на Мурзилките е, да лишават Росен от Служебна жена! Служебна жена, за най-верния натовец ! .. Поздрави

#10 sim4o 20.11.2015 в 19:33:38

Плевнелиев е величав ! Напомня най-добрите образци, на самопожертвователност : .. "Старата жена тикаше пред себе си количка, в която бе седнал човек с военна шапка с излъскана козирка и размахваше патерици. А на ревера му светеше пъстра новобранска китка. И тоя човек, като размахваше непрестанно патериците си, викаше из пражките улици: — Към Белград! Към Белград! ..." Долу марионетните политици, с хибридна същност !! Служебна Жена за Плевнелиев ! Евроатлантически поздрав!

#11 Conspirator 20.11.2015 в 21:47:19

Браво,госпожо Dora Apostolova! Поздравления за коментара Ви,но не виждам в обозримо бъдеще как ще се научим да отстояваме единствено и само българската позиция.На равно разстояние от Големите.... Вижте какво чудо е по коментарите...фили,фоби и малцина българи.

#12 dedo adji 20.11.2015 в 23:59:32

Така е, прасчо, политиката е мръсен бизнес, в който не можеш да си подбираш съюзниците. Понеже на тебе ти е непознато чувството на срам, попитай Обама дали му е много удобно с поддръжници като тебе и Плевню и съюзници като крал Сауд и Поросенко.

Новините

Най-четените