Експерти призовават към арбитраж за "Южен поток"

Решението за спирането на проекта "Южен поток" е еднолично решение на Владимир Путин, който се опитва да излезе от изолация, показвайки мускули на Запада. Това каза бившият министър на икономиката Трайчо Трайков пред bTV. Според него решението е изненадало всички - Руската Дума, руския енергиен министър и шефа на "Газпром" Алексей Милер, който реагира на новината само с едно изречение.

"Ако някой твърди, че това е по вина на България, вероятно трябва да се призове на международен арбитраж", каза Трайков.

Икономистът Владимир Каролев, който е съветник на министър Божидар Лукарски също призова към арбитраж, ако се получи официално потвърждение за спирането на проекта и се изчислят пропуснатите ползи.

Той посочи, че към момента по проекта страната ни не е дала стотици милиони за изграждането на газопровода, а са инвестирани 50 млн. долара, разделени между Русия и България. Икономистът отхвърли оценките на Путин, че България ще губи 400 млн. евро годишно, заради провала на проекта. Според Каролев транзитните такси за преноса на газ през територията на България е под тази сума и то преди от нея да се извадят съответните разходи.

Жельо Бойчев от БСП пък обяви, че решението за "Южен хоток" не може да се приема за изненада, защото Русия на няколко пъти е поискала от България да обяви позицията си за реализацията на проекта, като последният срок е бил в края на ноември.

Енергийният експерт Илиян Василев посочи, че Русия продължава да твърди, че този проект е предмет на двустранна договореност и отказва да го припознае като проект с европейско значение. Според него целта на Путин е да провокира антиевропейски настроения.

Той отбеляза пред БНТ, че няма как България да бъде идентифицирана като единствената причина за спирането на проекта, тъй като газопроводът преминава и през други страни.

Според заместник-председателя на комисията по енергетика Мартин Димитров Русия в никакъв случай няма да се откаже от "Южен поток", а изказването на руския президент е блъф.

„Това е тактически ход от страна на Владимир Путин и на Русия. В никакъв случай те не са се отказали от „Южен поток". Евентуално отклонение и минаване на трасето през Турция би оскъпило проекта поне два или може би три пъти, което би го направило икономически невъзможен, а не неефективен. И в момента има такава тръба - това е „Син поток", който минава през Турция и той не може да бъде запълнен", посочи Димитов пред Нова телевизия.

Според него целта на изказването е да увеличи натиска върху България и ЕК, за да има „Южен поток", той да бъде построен и българското правителство да отстъпи.

„Ще видите, че след този ход на Москва ще има истерия в България и много хора ще призоват да приемем всички руски предложения, защото иначе ще изгубим и нямаме избор. А всъщност имаме избор. Русия иска да строи „Южен поток". Просто това трябва да се случи по европейските правила и да бъде икономически ефективно за България", каза още Димитров.

Според бившия енергиен министър (2005-2007) Румен Овчатов загубите за България от спирането на "Южен поток" са само финансови, но и геостратегически, както и чисто политически.

#2 Оня Дето Го Трият 02.12.2014 в 10:57:08

А пък тези цаци не те знаят ти кой си и можеш да се перчиш само на ниво клавиатурата си Освен ако държавните глави и Путин не са ти лични приятели разбира се

#3 HiFresh 02.12.2014 в 12:13:37

Хайде сега да преброим Петата колона на Русия в България? След това поне на официално заемалите различни държавни длъжности да се провери имотното и всякакво състояние до 9-то коляно, включително и на свързаните с тях лица. Следва конфискация в полза на държавата, лустрация и за по изявените прибирали тлъсти комисионни, модерна килия /по стандарти на ЕС/ в затвора.

#4 dedo adji 02.12.2014 в 12:33:00

Много делово предложение. Събират се 5-6 милиона рубли с които пращат хайфреш да пледира пред арбитража в крива паланка. Оттам със шут го връщат в ледената му квартирка. И не се пипа нито цент от милионните комосионни в долари и евра. Самото заглавие крещи от глупост. Кой кого и пред кого ще вика на арбитраж. Путин путка ли му от арбитражи. Правилно е отбелязано, че показва мускули пред Европа, и за да ги покаже без да се сбие, рита помияра, насъскан срещу него от същата Европа. А на нея съответно не и пука за помияра. Тя си лапа газ от северния поток, нищо, че е тоталитарен, газът не мирише, като парите. Остава плахата надежда да е блъф. А за утешение на мръзнещия народ могат да се избесят всички управлявали след Виденов национални предатели заедно с виденовите министри и партийни вождове.

#5 Citizen X 02.12.2014 в 15:52:34

Ало, руското посолство... Пуснете малко КУК и опорни точки, че само дедката се метка на амбразурата. Много пораженчески идва...

#6 dedo adji 02.12.2014 в 16:18:46

Неизвестни гражданино, (в неизвестно село раждан) на цялата ви свинеферма й стига един дядка, само леката кавалерия.За измет като вас няма нужда да се хаби тежка артилерия. Щото никой от вас не можа да измисли нещо друго освен "комуне", "пета колона", "Путлер", "путинофил" и подобни глупотевини. Пардон, забравих върха - агент шесто управление. Да се привеждат аргументи пред вас е като да сипеш бисери пред свини. (Матея, гл.6)

#7 Conspirator 02.12.2014 в 17:24:11

На 18 декември 2013 година България,в лицето на министър Стойнев официално се отказа от държавен СУВЕРЕНИТЕТ спрямо националната енергетика.''Експертите'' ни да бяха попитали първо новият енергиен комисар Марош Шевчович дали Българското правителство е направило постъпки за възстановяване на суверенитета си и чак тогава да изпълняват героични шпагати.От името на КОГО се изживяват като ''спасители''? Още с встъпването си на поста Марош Шевчович/може и Шефковиц/заяви,че...'' „Южен поток” не е приоритет, а такъв е Южният газов коридор.'' Арбитраж може да поиска Евро-комисията.България е НИКОЙ и за НИКЪДЕ с отказа си от суверенитет.Южният газов коридор,който ще минава/евентуално/през Северна Гърция ще черпи газ от находището ''Шах Дениз''в Азербайджан.Става въпрос за 1 млн.куб,метра газ,които са ''резервирани''за България след края на 2019 година/бъдеще пожелателно време/. Никога в историята си не сме имали по-слаби,слабохарактерни и продажно политици,както днес,които до вчера ревяха като вдовици за ''вредата''от ''Южен поток'',а сега....искат арбитраж. Мандалото хлопна.Време е да позиционираме държавните задни части в южна,''византийска''посока.

#8 VK 02.12.2014 в 20:49:21

Вай, вай ...голема трагедия! Че мръзне народа! Нам си кви били управляващите - продажници, некадърни....Голема грешка било потока дето не бил вече поток... Бе що се не гръмнете, бе ! Рекъл нещо Путин и тука агитката реве вече с цяло гърло! То бива продажна сган , ама чак толкова... Като е толкоз юнак Путин , та една малка България му обърна каруцата! Ако е искал да строи потока - да го строи! Има нормални начини да се оправят неуредиците по договорите и да строи. Още повече че не е само руски проект, ами има и италианци и французи вътре. Тех пита ли ги като ще го спира потопа? Или те ще му представят просто сметката за неустойките и ще му светне. То даже на неговите, от Газпром, им увиснаха ченетата сабахлем. Ама сега се почна една дандания - България е главния виновник! Ние сме гадовете, дето тургат пръта в колелото на прогреса. Целия тоя потоп е замислен не като икономически проект, а като средство за тотален контрол над няколко държави, дето Русия смята, че са си нейни. Ние например. И се надява да правокира недоволство и приказки, та дори и действия против ЕС и мястото ни в него.Руските телевизии в един глас зареваха за Клета България, и как я тормозят от ЕС, та тя пък от простотия на Великия Путин се пречка да си пави поропа. България е суверенна държава, но е член на ЕС и се съобразява с общата политика.Там е по собствено желание! Обаче не сме във СИВ, та Русия да ни дава акъли, и да ни държи сметка за политиката ни. Беха теа времена и се надявам да не се връщат! Но като гледам тука, освен Дядката, още една плеада "верни другари" мечтаят за възкресяване на ония времена.

#9 Оня Дето Го Трият 02.12.2014 в 20:58:48

Абе нали щеше и режим на тока да има без Белене Някой нещо ?

#10 Conspirator 02.12.2014 в 21:33:30

Прав е дядо Славейков. ''Не сме народ, а мърша!'' Влезнахме в световните новини поради една единствена причина.Пълната липса на суверенитет.Нашите политици и новинари мълчат като бити задници,че Австрия,Италия,Унгария подписаха държавни споразумение с Газпром за ''Южен поток''.Само нашите продажни и слабохарактерни мекерета се правят на разсеяни и чакат да ги потупат по рамото от американското посолство. Такова върховно унижение е следствие от пълната липса на национално достойнство и дъжавническо мислене,примесено с брутална алчност и желание за лапане. Всичките тези отворковци,които плюят по Путин и Русия сигурно ще припаднат от кеф,когато учтиво ни поканят да купуваме руски газ,минаващ през Турция и Гърция на цена 525 долара за 1000 куб.м. От първи януари цената за газ на Турция се изравнява с най-евтината,продавана от Русия,тази за Германия.Пей и танцувай,народе български.Най-високата цена в Европа си остава за България. Достойнство ли...че то не може да се превари на ракия. ''Не сме народ, а мърша!''

#11 VK 02.12.2014 в 21:50:02

Всичките тези отворковци,които плюят по Путин и Русия сигурно ще припаднат от кеф,когато учтиво ни поканят да купуваме руски газ,минаващ през Турция и Гърция на цена 525 долара за 1000 куб.м. И как я сметна таа цена бе Конспи??? И що требе да купуваме от некъде другаде? Досега, като го немаше тоя поток, гаче ли с кофи я носехме от Русия ? Или ти си от другата агитка на "конспиративните теории"? "Вместо това, както пишат журналистите Питър Померанцев и Майкъл Уайс, автори на доклад за новите тактики на дезинформация, целта им е "да сеят объркване чрез конспиративни теории и да разпространяват неистини". В свят, където традиционната журналистика е слаба, а информацията - изобилна, това не е особено трудно постижимо." От тоа отбор , а?

#12 Оня Дето Го Трият 02.12.2014 в 21:58:31

Е, сега мърша сме били....че Конспиратора останал без работа Ми почни да тролиш за нещо друго сега ако друго не можеш

#13 Conspirator 02.12.2014 в 23:24:20

Едва ли Померанцев знае следното. Румъния е практически независима от руски доставки на газ.Закупува едва 20 процента от необходимото годишно количество газ. Гърция...5.06.2014 г. - 396 долара за 1000 кубични метра е цената, на която Русия ще доставя природен газ на Гърция.Отстъпка-15 процента. Турция.От първи януари цената на руски природен газ се изравнява с най-евтината,продавана в Европа.Тази в Германия. България.Цена 430 долара. Гърция е страна,която внася голяма част от природният газ ЧРЕЗ България. На база на сключеното споразумение между Гърция и България за евентуален РЕВЕРС на руски газ към България/за 1 млн.куб метра дневно/цената е фиксирана на 525 долара.Отбелязано е като ''събитие''в ''Медиапул''. И ето нещо наистина интересно....''България продължава да купува по-скъп газ от съседите си. Последната промяна в цената, по която България купува руския газ, беше през ноември 2012 г., коато "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" подписаха нов договоп за доставки заедно с инвестиционно решение за строежа на "Южен поток". Пита се в задачата.Какво става с цената на руския газ,когато инвестиционното споразумение за ''Южен поток''се анулира? Питайте Померанцев/който между другото е с украински произход/Ако той не ви отговори питайте украинците какво се случи,след като анулираха договорите си с руснаците. До момента България е ползвала 20 процента намаление,обвързано с промените от ноември 2012 г./свързани с Южен поток/ Като махнем 20 процентовата отстъпка ще получим новата цена за България. Заради това от правителството мълчат като гробове.Точно като Пулев след нокаута.

Новините

Най-четените