"Галъп": 2/3 от българите подкрепят протестите срещу властта

Над 2/3 от българите (70%) подкрепят протестите срещу сегашното управление на страната. Това показва сондаж на „Галъп интернешънъл“ в обобщение на протестите от последните седмици.

Данните са от независим телефонен сондаж по панелна методика, която осигурява максимална представителност, проведен 28-30 ноември сред 801 души в цялата страна. 1% от извадката е равен на около 55 000 души.

Според социологическата агенция в момента протестният потенциал в страната е сериозен като тепърва ще се види дали и как ще кристализира това обществено недоволство.

Сред анкетираните преобладава мнението, че досега протестите са били спонтанни - 69% от тях са на това мнение. Като платени ги определят 19%, а като криминални - 4% от анкетираните. Останалите не могат да преценят.

50% от анкетираните заявяват, че биха участвали в протест срещу правителството, 8% твърдят, че вече са участвали или в момента участват. 41% не биха взели участие в протест, а 1% се затрудняват да отговорят.

Повечето българи споделят средна към негативна оценка за управлението. 32% смятат, че правителството се справя „средно“ с управлението на страната. „Много добре“ се справя то според 4% от анкетираните, че се справя „добре“ смятат 15%. Що се отнася до негативните оценки - 26% намират управлението за „лошо“, а 21% го определят като „много лошо“.

43% от анкетираните споделят мнението, че правителството ще остане на власт до края на мандата си през 2021 г., но 29% възприемат опцията „до евроизборите“, а 15% - до местните избори през 2019 г. Така общо 44% очакват преждевременен край на правителството. Останалите се колебаят.

#1 rare case 07.12.2018 в 13:02:47

Нещо им става на т.нар. "демократични" медии! Кафето публикува абсолютно лъжливо изследване на Галъп - Червен Кънчо, Дневник пък - безценното мнение на провалената червена министърка от правителството на Виденов, Мими Виткова.

#2 explorer 07.12.2018 в 14:27:17

това са някакви алтернативни факти

#3 Kenny McCоrmick 07.12.2018 в 16:33:28

Няма как да не се съглася с rare case. А и 800 души ако са извадка...

#4 deowin 07.12.2018 в 17:52:38

>800 души ако са извадка... Извадка са. Ако ти се струват малко, можеш да добиеш що-годе сносна представа колко струва личното ти мнение относно размера на тази извадка ако просто се запиташ дали можеш да сметнеш границите на грешката на средната стойност при тази извадка за даден доверителен интервал. Ако ти хрумнат други "критики" към изследването - конфликти на интереси, представителност и прочие - сходно се запитай дали имаш обективни данни за методологията, върху които тези критики да почиват, или, вместо това, следват от личното ти предубеждение, че "не може да не е така". Апропо, и аз не мисля, че българският Галъп Интърнешънъл е особено безпристрастна агенция. Няма да ме видиш, обаче, да приемам априори, че всяко тяхно изследване е компрометирано.

#5 Онуфрий 07.12.2018 в 23:31:59

А и 800 души ако са извадка... ========================================= В статистиката си има формула която определя какъв да бъде минималният брой интервюирани от общия брой население, за да бъде извадката представителна, така че всеки който иска може да си намери формулата и сам да провери.

#6 deowin 08.12.2018 в 00:15:03

>В статистиката си има формула която определя какъв да бъде минималният брой интервюирани от общия брой население Всъщност представителността на извадката не зависи от "общия брой население" (размера на популацията), а само от размера на извадката. Това не е точно интуитивно и е честа грешка на хора, които не разбират изобщо от статистика, но държат винаги да изразят лично мнение.

#7 Conspirator 08.12.2018 в 02:00:49

2/3 подкрепят подкрепят пиенето на ракия да става със салата. Протестите срещу властта се подкрепят от 3/2. Червенокънчовците не се научиха и това е. Тъмно-червените и тъмно сините си приличат по това,че искат цялата власт в името на Народа,но чрез същия този Народ,няма как да я получат чрез избори. А собственикът на българския непризнат ''Галъп''-Андрей Райчев да вземе да се гръмне,наместо да върти троцкистки номера. Като на дядо си-Георги Андрейчин.Виден троцкист.Участва в Учредителния конгрес на Профинтерна като американски делегат и влиза в Изпълнителното му бюро (1921).В близки отношения с Лев Троцки и Соломон Абрамович Дридзо. Въпросът е,колко от така наречените социолози в България са социопати. Че са професионални лъжци е ясно. Не стават дори и за манипулатори.

#8 Kenny McCоrmick 08.12.2018 в 09:46:03

Боже, колко статистици имало в този форум...

#9 Онуфрий 08.12.2018 в 11:53:05

Всъщност представителността на извадката не зависи от "общия брой население" (размера на популацията), а само от размера на извадката. ==================================================== За да бъде една извадка представителна тя трябва да има определен размер, който е свързна броя на населението. Какво още не ти е ясно? Боже, колко статистици имало в този форум... ============================================ Не знам дали има статистици, но има такива които са имали 1-2 семестъра статистика в университета преди...вече забравих колко години.

#11 Онуфрий 08.12.2018 в 23:31:50

Определяне обема на извадката (с формули и задачи): http://www.beonline-bg.com/unss_new_books/1_pavlova/glava-6-4.html Изглежда все пак във формулите присъства и броя на изследваните.

#12 deowin 10.12.2018 в 16:58:39

>За да бъде една извадка представителна тя трябва да има определен размер, който е свързна броя на населението. Ще повторя, защото явно не си го разбрал първия път - представителността на извадката не зависи от броя на населението. Не е "свързана" с него. Зависи само от размера на извадката. Ако искаш да разбереш защо, вземи един начален курс по статистика, или прочети това, но то използва терминология, с която вероятно не си запознат (estimator, CLT, hypothesis testing и прочие): http://jse.amstat.org/v12n2/smith.html >http://www.beonline-bg.com/unss_new_books/1_pavlova/glava-6-4.html А, ясно, "учил" си "статистика" в "Университета" за национално и световно стопанство. Моите съоблезнования. Този текст е написан безумно зле - терминологията е кошмарно нестандартна, а обясненията са хаотични и претрупани, променливите не са дефинирани, а формулите са просто дадени за наизустяване (тоест, като за студенти в УНСС) и няма никакви обяснения откъде идват и защо. Ако пък толкова не разбираш английски, и все още се чудиш защо представителността зависи само от размера на извадката, а не от размера на популацията, просто следствие е от ЗГЧ и ЦГТ, за които можеш да прочетеш сносно написан български текст тук: https://store.fmi.uni-sofia.bg/fmi/statist/personal/vandev/lectures/prob/Lln.htm https://store.fmi.uni-sofia.bg/fmi/statist/personal/vandev/lectures/prob/Clt.htm А наизустяването на формули, които някаква "професорка" в "университет" е извадила отнякъде, не представлява точно разбиране. Лаикът, който папагалства формули, си остава лаик. >Боже, колко статистици имало в този форум... Според мен същественото не е колко статистици има тук (нула), или колко имат някаква представа и формално обучение (пренебрежимо малко), а колко нямат хал хабер, но се бутат да имат лично мнение, защото не знаят какво не знаят и нямат нужния интелектуален интегритет да го осъзнаят и признаят. Тоест, добре познатият синдром "всичко мога, всичко знам", който е ужасно популярен далеч не само сред българите, като популярността му, според моите наблюдения, корелира брутално силно с нивото на формално образование и професионален опит в сферата. Естествено, корелацията е обратна. Стандартният отговор, когато лаик усети, че някои всъщност разбира тоталната му липса на компетентност, е просто да омаловажи знанията и уменията, които му липсват. Както направи и ти.

#13 Онуфрий 12.12.2018 в 23:38:06

Стандартният отговор, когато лаик усети, че някои всъщност разбира тоталната му липса на компетентност, е просто да омаловажи знанията и уменията, които му липсват. Както направи и ти. ==================================================== Не се прави на 3 метра да пускаш разни линкове на английски или за студенти по статистика имащи зад гърба си няколко семестъра висша математика. Щом като в икономиèскитя са некомпетентни ти дай пример черно на бяло как се изчислява представителна извадка, така че да могат те разберат повечето тук.

#14 deowin 13.12.2018 в 00:04:13

>за студенти по статистика имащи зад гърба си няколко семестъра висша математика Ъъ.. учебникът на Вандев е за ВиС, който се води във втори или трети курс в СУ, и има минимални изисквания за предварително взети курсове. Ако основни неща като редици и граници са "няколко семестъра висша математика" за студент от УНСС, в СУ се учат през първия семестър, а повечето ми колеги американци са ги учили още в гимназията като изборни класове. >дай пример черно на бяло как се изчислява представителна извадка И какво те навява на мисълта, че дори би могло бегло да ми хрумне идеята да правя нещо подобно? Който би ме разбрал вече го знае. Който не го знае - например, ти - не би го разбрал. Нямам точно никакво намерение да обяснявам основни принципи като ЦГТ на хора, които си въобразяват, че назубрянето на формули от безумно написан учебник от УНСС представлява "знания по статистика", и ми реагират остро и дефанзивно, когато посоча техни очевидни и елементарни грешки. Пределно ясно е, че нямаш желание да научиш нещо, а просто да се заяждаш. Ако греша, обори ме. Не преставам да се удивявам на това, че възпитаници на УНСС и НСА са твърдо и необоримо убедени, че самото им физическо пребиваване в сграда, която се води университет, и получаването на някаква хартия след 5 години е еквивалентно на получаване на научен ценз.

#15 Онуфрий 13.12.2018 в 12:06:20

Твоята работа в момента е като на онази, дето била известна, защото ... е известна. Щом си толкова известен би трябвало да знаеш, че в математиката се работи с формули и доказателства, а не с общи приказки, колко си известен...

#16 Шамито 13.12.2018 в 14:47:08

Великата сила на курвенската демокрация.Разрешено Ви е да протестирате но сме си делегирали права да не обръщаме внимание на Вашите протести.Затова протестирайте културно иначе ще Ви обявим за вандали и терористи.

Новините

Най-четените